樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家住黄大仙区,四百几呎,350万到。考慮買五百几万,約五百尺樓.
如一買一賣,会趕得切賣左樓既$付新屋首期嗎?仲要先俾左DSD, 又几十万...
can anyone advice me the procedure?

大宅

回覆:firefoxy 的帖子

我諗你去睇下樓,問agent佢都會講到比你知

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

4百幾呎換5百呎? 一賣一買手續費好貴, 不如一次過換間再大D, 或者唔換裝修下算啦.

大宅

我剛剛換完樓,我的做法是:
我同一日簽兩間樓的臨時買賣合約,但交吉日子要早過新屋成交日,因為係先賣後買,不用付 DSD。

但風險是萬一舊屋買家撻訂,你要可以安排到 cash 俾你新屋做首期,希望幫到你

大宅

zippyzgs 發表於 14-12-9 12:09
我剛剛換完樓,我的做法是:
我同一日簽兩間樓的臨時買賣合約,但交吉日子要早過新屋成交日,因為係先賣後 ...
very useful,. thanks!

大宅

tantanmama 發表於 14-12-9 10:47
4百幾呎換5百呎? 一賣一買手續費好貴, 不如一次過換間再大D, 或者唔換裝修下算啦. ...

已經係新裝修,剛住了不兩年。換樓係想資

下。

實我依家住緊個度有沙中線,很有升

潛力,只係覺得細左少少。同埋d新樓好吸引我。

大宅

Desmond730 發表於 14-12-9 09:10
我諗你去睇下樓,問agent佢都會講到比你知
I don't really trust aa.

男爵府

回覆:firefoxy 的帖子

Aa唔可信,冇幾十萬係手會賣唔切,千祈唔好比aa知你換樓

大宅

yusostupid 發表於 14-12-9 14:19
Aa唔可信,冇幾十萬係手會賣唔切,千祈唔好比aa知你換樓
Yes Yes!!

複式洋房

回覆:yusostupid 的帖子

請問點解唔可以俾aa知我係換樓呢?

男爵府

回覆:換樓

知你買左先,趕住成交一定㩒價
你話有地方住,賣左先,睇啱再買

大宅

yusostupid 發表於 14-12-10 02:36
知你買左先,趕住成交一定㩒價
你話有地方住,賣左先,睇啱再買

係啊,有時唔可以太老實作人當老襯。

不過最近新聞話美國會加息,樓價將會下調,又驚驚地,唔敢換樓住

男爵府

吹加息吹左有冇2~3年?得個吹字

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:依家住黄大仙区,四百几呎,350万到。考

原帖由 firefoxy 於 14-12-09 發表
依家住黄大仙区,四百几呎,350万到。考慮買五百几万,約五百尺樓.
如一買一賣,会趕得切賣左樓既$付新 ...
我都係住黃大仙,最近都想換樓,但想買個個屋苑的人唔睇就即買,攪到我想換樓都無機會

男爵府

引用:Quote:原帖由 firefoxy 於 14-12-09 發表依

原帖由 kayeea 於 14-12-10 發表
我都係住黃大仙,最近都想換樓,但想買個個屋苑的人唔睇就即買,攪到我想換樓都無機會

...
你睇左咩屋苑?奶奶住個頭想換新d既屋苑

做人至緊要開開心心 :-D

大宅

引用:Quote:原帖由 firefoxy 於 14-12-09 發表依

原帖由 kayeea 於 14-12-10 發表

...
新光,豪苑?

別墅

引用:依家住黄大仙区,四百几呎,350万到。考

原帖由 firefoxy 於 14-12-09 發表
如一買一賣,会趕得切賣左樓既$付新 ...
呢區少新盤, 現崇山14k實呎, 要700萬。悅庭軒夾屋, 500幾萬, 400幾呎, 有會所。
沙中線效應,前景係ok.
我就住緊采頤(居屋),銀行估價個個月升。

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由+kayeea+於+14-12-10+發表我都

原帖由 puibb 於 14-12-10 發表
你睇左咩屋苑?奶奶住個頭想換新d既屋苑
悅庭軒,但無得睇而且一有就好快俾人買左

大宅

回覆 zippyzgs 的帖子

你呢個真係要好好彩or 你賣ge 單位特色同時又平d 先可做到同一日簽2份. 同埋你想買ge 單位又岩你價又配合你交吉期...... 如果你又好好實力ge , 你應該ok.
好似我呢d 又要岩價, 又要等bank 批, 得一個單位. 好難做到咁ge 效果. (ps 已睇左一個月樓, 岩我要求都冇盤...依家好缺, 市區)

子爵府

引用:Quote:原帖由+kayeea+於+14-12-10+發表我都

原帖由 firefoxy 於 14-12-10 發表
新光,豪苑?
我就係住黎到,但黎到盤多,可以睇樓,我想換個到就無得盻

首頁

尾頁

跳至