烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近好流行用燜燒杯整野食,又粥又湯水甘,係好方便又省能源,但我有個疑問,吾係話老火湯咯d吾健康嗎?甘燜燒杯都係裏面長時間高溫煮緊(我自己通常夜晚煲滾d湯放如去,到第二日朝早或者中午先食,甘都好長時間),其實象燜燒杯有無問題呢?事關有日我媽知道我用呢d方法煲湯煲粥,話甘\'牛\'法好吾健康,叫我吾好再甘煮你地又点看法?各位燜燒杯fans不喜勿插,我自己其實都好中意用。

珍珠宮

引用:最近好流行用燜燒杯整野食,又粥又湯水甘,

原帖由 baby_alpaca 於 14-12-18 發表
最近好流行用燜燒杯整野食,又粥又湯水甘,係好方便又省能源,但我有個疑問,吾係話老火湯咯d吾健康嗎?甘 ...
甘有樣野叫燜燒煲都系甘樣既功能
都好多年 唔少人用

公爵府

最近好流行用燜燒杯整野食,又粥又湯水甘,係好方便又省能源,但我有個疑問,吾係話老火湯咯d吾健康嗎?甘 ...
餐餐食我就覺得唔好…時不時應該都冇問題

伯爵府

我無用此方法煮焗. 但我唔覺佢唔健康.
我覺得首要煮熟哂 D 野先入杯.
其實焗係杯入面就已經不叫做高溫煮食了.

別墅

回覆:baby_alpaca 的帖子

似低溫煮食多啲,外國人好buy牛熟啲野

大宅

引用:似低溫煮食多啲,外國人好buy牛熟啲野+

原帖由 CYM2 於 14-12-18 發表
似低溫煮食多啲,外國人好buy牛熟啲野

公爵府

回覆:其實燜燒杯整野係米吾健康?

我發現啲人走火入魔,即食麵整3分鐘既都去焗,本末倒置.

全家飲湯就每人一個壺,買個真空煲仲好啦

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

翡翠宮

大廚勳章

引用:我發現啲人走火入魔,即食麵整3分鐘既都去焗

原帖由 alik 於 14-12-19 發表

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

燜燒壺類似真空煲功能, 我主要用來焗飯及焗粥帶返工食,唔想食太多微波墟,但我會將食材煮下先, 起碼肉類一定要明火煮熟, 才放入壺內進行燜燒

男爵府

主要方面返工人仕 , 吾洗食微波食品, 可食第一手飯餸
如果病左, 想食粥仲方便, 吾洗睇火, 瞓醒有得食

男爵府

回覆:其實燜燒杯整野係米吾健康?

要不斷長時間高温反覆加熱先會釋放致癌物質喎,燜燒杯唔算呀?

大宅

近期hit既焗燒賣,拎去叮/蒸都快過佢,多鬼鱼

珍珠宮

我最怕焗有藥材的湯,都唔知事前有無浸透藥材,還原原有形狀及洗淨。

咁焗法飲左成壺超濃縮的防蟲劑同農藥落肚。

大宅

回覆:cherrymama1 的帖子

甘其實要浸幾耐先可以煲噶?就算平時煲湯我都好懶,浸一鎮就等吾切去煲無辦法,現代生活繁忙

伯爵府

引用:甘其實要浸幾耐先可以煲噶?就算平時煲湯我

原帖由 baby_alpaca 於 14-12-20 發表
甘其實要浸幾耐先可以煲噶?就算平時煲湯我都好懶,浸一鎮就等吾切去煲無辦法,現代生活繁忙:igiveu ...
藥材要浸一個鐘,我自己如果㷛藥材,我會先洗藥材,跟住做自己野,等夠就差唔多得,就攞去㷛

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我阿媽又係話吽熟d野好似吾係甘好甘……買左我都無用………唉

大宅

引用:Quote:原帖由+baby_alpaca+於+14-12-18+發

原帖由 jacky1666_hk 於 14-12-21 發表
我阿媽又係話吽熟d野好似吾係甘好甘……買左我都無用………唉
我都係15、16,之前仲打算買埋個真空煲煲湯,因為省時省能源吾使看火

男爵府

同意。 好多人走火入魔

男爵府

引用:Quote:原帖由+alik+於+14-12-19+發表我發現

原帖由 cchls 於 14-12-20 發表
近期hit既焗燒賣,拎去叮/蒸都快過佢,多鬼鱼
係囉, 又要煲滾水,又要倒兩次水

大宅

引用:Quote:原帖由 alik 於 14-12-19 發表我發現

原帖由 sinfat 於 14-12-21 發表
同意。 好多人走火入魔
有d人咩都塞落去用, 近期見到有位jm去日本, 用隻杯把肥牛放入熱水去焗熟佢系酒店食

隻杯講明唔好放奶, 豆漿易變壞的野入去, 但都好多人整花膠燉鮮奶, 撞豆腐花。 平時無事就好彩, 唔好彩變左一黎浪費食物, 二來會食壞人

首頁

尾頁

跳至