夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

件事發生到依家差唔多半年了
時不時依然會發噩夢 他地雖然已經沒電話 沒短信 不過上次我去c6公司見到他地有講有笑...他講過已經形同陌路 事實係連我自己都唔信
他同我解釋 求我比他機會
只係我已經沒咩感覺了 c6對我概好 我沒感受到任何快樂概感覺 我覺得唔需要他概補償
我亦同他同我媽講 我想放手 放大家自由 但係c6覺得他已經返來了 點解我要走?就算我媽都係叫我為bb原諒他
突然間我覺得好孤獨 好似沒人理解我...
個個都講時間耐左 件事就會過去 但係對我來講 他帶比我概只有無限概不安恐懼同夜夜惡夢...
依家概生活恢復到以前一樣 只係我再也感受不到快樂 因為我知自己已經唔再對c6上心 有時我亦唔明白 他回頭了 為什麼我快樂不起來?他回頭了 我卻想遠遠離開他....他對我更好 我卻害怕 ...
婚姻本應該 願得一心人 白首不相離 為何依家我只剩下無限悔恨 悔恨遇到你 嫁你為妻...
凡事阿b為重 !人奶妈加油!

複式洋房

回覆:c6回頭 卻從未開心

你好似對佢已經死左心,佢做咩你都唔會再感動。

大宅

回覆:xihuan317 的帖子

如果你想放棄,唔願意繼續甘不如放手啦。佢地仲可以有講有笑,系人見到都覺得委屈。如果你仲想一齊,就要加油令自己走出呢個陰霾

子爵府

半年,其實只係好段時間,咁深嘅傷害點可能半年就沖得淡?

水晶宮

回覆 xihuan317 的帖子

xihuan317:

這一路走來,你辛苦了!
他傷害到你的是什麼?而令你想要離開他。
你試著一一寫出來 (感受、看法),我再幫你分析。

子爵府

唔係佢返, 你就要愛, bb係重要, 但響無愛嘅家庭長大, 會快樂咩?

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

出軌回頭最痛苦的反而不是對方正在出軌時,
反而是他說回頭,太太卻無法去放下或相信,
除了是不相信他,另一樣最深的感受是無法去承受再受多一次同樣的痛,
害怕,沒有自信,怨恨,這些情緒會不偷令當事人心裡不知所措,很想離開,很想放棄,很不想再去嘗試,因不知還可以相信甚麽。

你現在是這樣的心情嗎?

你家人所看到的和你親身感受的會有不同,因他們是在第三者角度看,沒有任何負面情緒,只看這個男人的誠意。也站在孩子幸福去想,所以他們會這樣去勸你 ,其實他們只是想看到你可以有多一次機會找回幸福。

出軌本身是錯,小三和丈夫是同事,你仍看到他們言談甚歡,這悖不代表他們還有曖昧還有姦情,辦公室裡要工作,絕對不可能連話也不說,何況他們之間的曖昧,我相信他們絕對不想讓同事知道。

你應先問自己,婚姻的問題你們找到嗎?解決到嗎?他有多努力去展示他回頭?只是半年是絕對不可能忘記或放下懷疑,但如你仍然不停懷疑他,老想放棄,那根本不可能解決你們之間的心結。婚姻危機絕對不會只因小三,還有本身伴侶之間的問題。冷靜地誠實問自己,如果今天他真的離開了,你會即時開心嗎?他半年的努力你還有覺得他仍騙你嗎?他還需怎樣去做?你還需怎樣才可以重拾信心,不是對他,而是對自己。

修補關係期間更痛苦,因為要付出更多,也要雙方都努力去維繫。他值得嗎?這婚姻還值得努力嗎?這些答案只是你們兩人才知道。

mc <()>

瑪瑙宮

這段關係要擺低過去, 重新開始, 可以試下前事不計嗎?

大宅

全為愛 發表於 14-12-29 21:41

xihuan317:
從一開始我努力過 每個人包括c6講要我信他比他機會 一次次都只係欺騙 身心真的很疲倦了我亦問他 我地大家已經努力過了 一起去旅行又好 暫時分開幾日又好 有咩我地咪做過 ?
好似一齣鬧劇 總有要落幕概一日
以前我從不過問你同異性正常概接觸 亦不妒忌你留低ex們比你概野
如今我卻變成一隻驚弓之鳥 草木皆兵 當我發現你地係公司若無其事嘻笑 當我責問你 你問我係唔係這輩子都唔可以同異性傾計 你還是沒有弄懂 我介懷的是你傾計的對象是你曾經外遇的人啊!!
以前我對你無限信任 如今是你親手將它踐踏得一文不值
所有人都覺得你真心悔改 所有人都勸我放低
全世界都叫我給你最後一次機會
係 你已經唔會同她一起了
可惜我也不是以前的我 你依然係以前的你
我不想也不願意去改變你 你異於常人的邏輯和道理我亦被你蠱惑太久了(什麼分開也是朋友 也是普通同事 什麼同她仲有聯絡係因爲她已經係你概習慣 要慢慢戒)
你的回頭路上 有我太多的眼淚與心酸 看見你我只會悔恨自己當初為何執著不放手...

大宅

我係過來人,去年四月發現c6有外遇,當時我女只得五個月大,如今我地已分居一年了
你話你想分開,但無人贊同你,我當時也有相同想法,不過如今我都會勸你三思
係c6未走之前,我常常想佢離開,面對失去信心既感情,好似比死更難受
但原來分開唔一定會快樂
你可以忍心bb見唔到爸爸嗎?bb係無辜,唔好因為你既自私,令小朋友得不到父愛
如果關係斷不了,你唯有嘗試向好的方面諗,諗下怎樣重新建立關係
或者你心裏那條刺,刺痛得你太深,以致你看不到你c6對你既付出
其實我都花了很多時間才慢慢站起來,我要接受輔導,才能釋放那種被背叛既感覺
心結不易解,單親路亦唔易行,你諗清楚la

珍珠宮

可唔可以轉工

大宅

sapphot 發表於 14-12-30 00:32
我係過來人,去年四月發現c6有外遇,當時我女只得五個月大,如今我地已分居一年了
你話你想分開,但無人贊 ...
我都係考慮分居 想分開下 比自己唸清楚亦都比他唸清楚 可能自己都係想抱有一絲希望 希望他真心悔過 我地可以從新來過

大宅

xihuan317 發表於 14-12-30 10:38
我都係考慮分居 想分開下 比自己唸清楚亦都比他唸清楚 可能自己都係想抱有一絲希望 希望他真心悔過 我地可 ...

明白被出賣的感覺很難受, 唔想自己一世都活在陰霾裡, 既然想分開就分開, 或者呢樣野先可以令你真正解脫, 祝幸福!

男爵府

唉~男人就係咁, 傷左個C9咁樣樣都可以仲同個小3 係公司CHAT, 仲大條道理話要慢慢戒, 真係無言

大宅

我都好明白你既感受
或者你都需要空間和時間冷靜, 諗清楚自己的心意和方向
不過要提醒你, 別輕言離別
我當時常常疑神疑鬼, 最後推走了c6
如今我諗清楚, 但佢已唔打算回頭了
我覺得要處理好自己既情緒好重要, 你要加油呀!

侯爵府

隨心啦,死心左就唔痛苦,當佢透明,仲痛苦,即係仲有愛,咁咪愛多陣囉,愛到想用枕頭焗死佢果下,你就會放手嫁啦。

男爵府

引用:出軌回頭最痛苦的反而不是對方正在出軌時,

原帖由 mc 於 14-12-29 發表
出軌回頭最痛苦的反而不是對方正在出軌時,
反而是他說回頭,太太卻無法去放下或相信,
除了是不相信他,另 ...
絕對認同, 曾經聽過 分開簡單 但一齊落去反而艱難 因為往事抹不去 糾纏不清
但既然咁艱難你老公仲堅持同你一齊 我相信佢仲係愛你既 只係男人善忙 每過一排就會忘記身邊果個 被街外的新鮮感吸引
你對你老公唔上心並唔係你唔愛佢 只係你自己既自我保護程式啟動左 你害怕再受傷害 所
以唔敢再去愛, 我之前都好似你咁 被傷害過 但我發現沉溺喺過去係痛苦嫁
反而敞開心扉再勇敢去愛多次會舒服得多
當然 要冒著再受傷害的險 但將來的事 who knows?

大宅

芷寧 發表於 14-12-30 23:00
絕對認同, 曾經聽過 分開簡單 但一齊落去反而艱難 因為往事抹不去 糾纏不清
但既然咁艱難你老公仲堅持同你 ...
都係概 看到幾位jm過來概經驗 我應該比大家一次機會 就算最後結果不如願 起碼我知道自己唔會後悔 及時行樂都係一種方法

首頁

尾頁

跳至