夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實同C6一齊左差唔多10年了,結婚都已經有4年了,有一個兩歲大的囡囡。一直以來,C6都唔係一個醒目既人,佢以前係一個宅男,缺點很多,唯一的優點就是愛我。但是隨著時間的逝去,愛變得越來越淡,反而他各項缺點就越來越令人難以忍耐。

每天和他之間的生活都充斥著吵架,我不是一個小氣的人,每次吵完其實都不用他哄返,因為我知道他亦不會哄我。

就以最近為例,聖誕節我一如既往為他準備聖誕禮物,但他卻甚麼也沒準備。最近因為囡囡大病左一場,住左兩個禮拜醫院,出陣後只要工人姐姐,除非工人姐姐唔係度,先要我。琴日難得假期,同C6&囡囡出外慶祝,囡囡唔肯行又唔肯坐BB車,只係要我抱(唔要C6碰)。我琴日抱左囡囡成日,條腰及雙手痛到想哭,但C6不單沒有安慰我或者勢下手,反而對住我發脾氣!佢話囡囡唔要佢令到佢心情好差!

今晚,囡囡又扭計,要工人姐姐,但工人姐姐洗緊碗。因為扭計之前,係C6同囡囡玩緊(因為我叫佢多d同個囡玩,如果唔係個囡唔知幾時先跟返佢),我咪話C6點解唔同個囡玩,走左去睇電視?叫佢可唔可以花多少少時間係個囡身上,而唔係睇電視同打機?點知佢竟然發返我脾氣,話個囡夠唔搵你要姐姐啦!

果刻,我真係好傷心。點解C6唔關心我、唔愛惜我不特只,仲要係我傷口上灑鹽?

真的不知道怎樣同C6相處下去了。。。

瑪瑙宮

隨著時間的流逝, 愛越來越淡

係咪您太集中照顧個囡忽略佢呀?

大宅

其實小朋友成日扭計,令你和老公都心情不好,可能他不是不愛惜你,大家傾吓啦!

wcpcelia    發表於 15-1-3 09:36

別墅

回覆:Nancy20090615 的帖子

其實都有可能係,但身BB媽媽,疼惜BB也是很正常吧?

說實話,我倒是不明白為什麼C6雖然有左小朋友,但都仲可以好似以前甘掛住打機上網?

別墅

回覆:草莓602 的帖子

其實最近真的很唔開心,BB入院果兩星期,我因為啱啱轉新工,無假期無得去醫院陪個囡,搞到C6果兩個星期都攞左半日假,佢心裡面好唔開心,覺得自己付出左好多。。。果兩個星期主要都是由工人姐姐負責係醫院度照顧佢,搞到個囡宜家心裡面只要工人姐姐,唔要我地(係工人姐姐唔係度,佢先要我)。但係以前佢最痴果個其實係C6,工人姐姐都痴,但無甘誇張。所以因為呢件事,搞到我地大家都好唔開心

大宅

回覆:Dinper 的帖子

講起我都有d慚愧,聖誕節無送禮物比老公,生日又無禮物,淨系同佢食左餐飯咋

子爵府

引用:其實都有可能係,但身BB媽媽,疼惜BB也是很

原帖由 Dinper 於 15-01-02 發表
其實都有可能係,但身BB媽媽,疼惜BB也是很正常吧?

說實話,我倒是不明白為什麼C6雖然有左小朋 ...
咁當工人姐姐湊住囡囡時,你自己會做乜

大宅

回覆:真的不知如同C6相處下去。。。

由細到大都係痴工人? 樓主 我雖然感覺得你好慘 不過你都要檢討下點解個女寧願要工人都唔要你

littlesun    發表於 15-2-24 01:18

子爵府

雖然我自己係愛情長跑九年失敗,結婚前有第三者介入被分手
但係我ex曾經問過我一條問題
我同佢一齊我sweet嗎?
我諗左一陣,我答佢:我滿足...
其實咁多年,佢係一個唔點花心思同懶嘅人...
咁多年我都無要求佢做多啲乜...
佢亦都無做過好多野令我覺得sweet,
我記得果啲可能就係啱啱開始同propose果時啦
但係我一直無忘記過咁多年果份感情,相處果一點一滴...雖然我好hurt,但我都好肯定講得出我仲好愛佢...
既然你地有機會建立一個家,唔係有第三者
點解唔可以再包容多啲,付出多啲,少啲計較
有嘅時候懂得珍惜
我唔知點去形容失去果種痛,琴晚我發夢見到我個ex,發夢果時我地係一齊睇緊咁多年一齊去旅行嘅相,我係痛到喊醒......
一份感情,一個完整嘅家,其實得來不易
請珍惜....

未經本人同意,請勿轉載內容!

子爵府

引用:其實最近真的很唔開心,BB入院果兩星期,我

原帖由 Dinper 於 15-01-02 發表
其實最近真的很唔開心,BB入院果兩星期,我因為啱啱轉新工,無假期無得去醫院陪個囡,搞到C6果兩個星期都攞 ...
唔該你咪成日賴哂個老公啦,你不停話你老公有問題,但在旁觀者眼中,你自己既問題都唔少。老公是你自己揀的,正如大多數認為只要男人對你好、\"愛\"你就嫁得過的腦殘港女,嫁個對你好乜都就哂你擔屎唔偷食的男人既原因,係因為以為自己可食住對方,以為對方會永遠如熱戀期般咁呵護你對你不變,諗住自己在這段關係中冇輸兼攞哂著數,而唔會考慮兩人其他方面的雙容性,日子耐咗大家自然淡咗,感情便無以為繼,難以維繫。

通常到咗呢個階段都已是生咗B既時候,成功借種後成副心機放哂落個B度,當個B是神明般咁拜,同時亦大安旨意大條道理忽C6,且開始中意玩 fault finding,無論對方做乜都睇唔順眼,永遠只用自己標準量度對方。

你老公連續2個禮拜請半日假去睇個女,你仲想點?照顧小朋友既嘢男人當然不及女人細心,加上有工人在旁,咁更加唔會落手落腳做啦,否則要個工人做乜?然後又怪對方,連個女同你哋生疏咗都算到佢頭上,真係打橫來講!人哋心情唔好,你就一口咬定對方是因不耐煩照顧囡囡而起,而唔會諗下連續2星期告半日假,就算你有假在手,老細就不會炸形嗎?同事都要分擔C6工作,同事不會炸形嗎?你老公都會有壓力架!

子爵府

引用:由細到大都係痴工人

原帖由 dotdot.blue 於 15-01-03 發表
由細到大都係痴工人? 樓主 我雖然感覺得你好慘 不過你都要檢討下點解個女寧願要工人都唔要你

...
佢自己都做得唔夠好,但就將個outcome(或任何自己唔中意見到既outcome)推哂落老公身上,自己又唔自我檢討

子爵府

個囡囡自己扭計要姐姐,老公都同佢玩咗一陣啦,見佢扭要姐姐,注意力轉移咗都唔得?個女都唔黐你,咁你同佢玩唔得嗎?咁你哋同個女玩時不如索性關電視囉,

你常有意無意用說話詆毀你老公,我覺得你已唔愛對方,而家無論對方做乜都篤眼篤鼻。你話唔識同對方相處,對方也可能有相同諗法。若你再唔檢討唔珍惜對方,冇咗時不要後悔。

男爵府

我都唔明,做女人想老公錫下氹下,有時交換下禮物好過份咩?成日俾人話唔知足,會後悔。。。拍拖個個都開心,愛先結婚,結婚後就要化?就唔可以期望得到老公嘅注意同關心?感覺被老公冷落,失去被愛而唔開心,人之常情,好似做錯事咁,結左婚唔可以有拍拖feel咩?只係想愛情唔好咁快淨返感情,大家都可以花啲心思去維繫。
明白樓主心情,bb唔跟你已經好唔開心,仲要覺得老公唔關心,我覺得你剛返新工老公攞假無問題,雙方夾到就ok la, 無話一定要媽咪陪嘅,放得唔放咩,唔洗做咪可以全日陪囉,既然兩個都要返工揾食就要揾個最可行嘅方法
但小朋友咁樣抱落去都唔係辦法,都要狠心啲唔好抱咁多,姐姐都抱少啲,唔係有排都戒唔甩, 你哋係度盡量自己照顧返啦,減少啲同姐姐接觸。
大家都要控制下情緒,唔好因為湊小朋友而影響感情,講啲傷害大家嘅說話,小朋友會感受到。平時bb痴開老公突然唔痴佢唔開心都正常,你又安慰下佢囉,佢宅開打機上網又好難戒噃,返工湊女大壓力咪俾佢relax下囉
4年就想放棄?仲有排學呀,我10年都未搞得掂,成日都唔開心完呻完又自我安慰,一齊加油啦。

子爵府

我c6缺點多到手指腳趾加埋都數唔曬……
我敢講好多人對住佢晨早做左怨婦,甚至離婚……
我都試過三日唔埋兩日匿埋喊(我係死人冧樓都唔會喊的人,硬淨過男人)
他人太情緒化,又惡脾氣大又偏激……
心情不好時便雞蛋裏挑骨頭為難別人……
但一直留守,就是將對方的缺點無限縮少,將其優點無限放大……
因為有佢優點,蓋過一切,路先可以走下去……
其實睇黎好似好委屈自己,實在自己舒懷d,好過d,其實先係善待自己……

老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

子爵府

引用:我都唔明,做女人想老公錫下氹下,有時交換

原帖由 carwaichu 於 15-01-03 發表
我都唔明,做女人想老公錫下氹下,有時交換下禮物好過份咩?成日俾人話唔知足,會後悔。。。拍拖個個都開心 ...
因為人生,愛情就是這樣
無人可以維持一世甜蜜新鮮...
愛情總有一日變成感情,你唔想咁快變成感情,你自己都可以花心思...
如果是但一方唔接受,我可以話你遇到第二個新鮮,俾番熱戀感覺你,你100%會走...
但最後愛情仍然會變成感情,是乎你自己可唔可以拉長愛情嘅時間....
始終男女係有分別,大家嘅expectation係唔一樣...
如果你想維持一段婚姻,你要adjust your expectations....
夫婦要相處幾十年呀...總有一方包容多過對方...

未經本人同意,請勿轉載內容!

男爵府

回覆:Dinper 的帖子

你覺得佢係咪一個接受事實既人?

事實就係,囡囡對邊個時間長就跟邊個,所以 = 姐姐 > 媽媽 > 爸爸

咁如果佢肯花時間比囡囡,咪有機會變囉…唔肯,就唔好為自己既決定而唔開心發人脾氣…

大宅

其實睇黎好似好委屈自己,實在自己舒懷d,好過d,其實先係善待自己……
siufung講得好!

我都覺得包容一下c6缺點其實係曲線對自己好,以前忍不住不斷的冷戰、吵架,往往係雙輸局面,贏左場交,輸在頭家。

別墅

回覆:Bling11 的帖子

基本上我返到屋企,工人姐姐就會去煮飯,甘我會同個囡睇下書書、玩下玩具、聽下兒歌甘。食完飯沖完涼後,工人姐姐好多時都會主動湊返佢,同佢玩一陣,我好多時都會參與一齊玩,C6就會係房打機/上網,到11點左右,工人姐姐就會主動湊個囡訓覺。而星期六日或者假期,我都會自己湊返個囡,如果工人姐姐係屋企,我就會湊佢去街,等佢見唔到姐姐跟返我地

侯爵府

好煩,真心覺得呢d為子女跟邊個,邊個痴邊個,兩公婆都要吵,煩到嘔泡,小事化大,無聊到爆,個子女痴邊個咪由佢痴囉,最緊要佢會大,會健康,小朋友現實到爆,大左咪知邊個係阿爸阿媽囉,只要俾時間姐,唔好下下咁多事實,又做悲劇女主角啦,好小事炸,你老公辛苦左兩星期,想個女痴,人之常情,你想佢知你辛苦咪開口講囉,佢係你肚裡條蟲咩?仲有,你嫁佢時係咁,真係預佢一世係咁,一係接受,一係離開,無第二條路,果d咩婚姻輔導講咩浪漫,心機,多餘嫁,平淡過日子就當執贏啦。

別墅

引用:由細到大都係痴工人?+樓主+我雖然感覺得你

原帖由 dotdot.blue 於 15-01-03 發表

...
其實係BB係6個月之前都好黐我,當時我地自湊佢訓覺,佢每晚都好夜訓,成12點後先肯訓,而且要一邊唱兒歌一邊手抱佢行先訓到,但我返工遠,每朝要6點半就起身,當時真係好辛苦,但無法,始終個囡細,唔放心假手於人。之後得左媽媽手,做左個小手術之後對手無曬力,C6唔想我辛苦,就決定夜晚由佢湊訓覺,漸漸個囡最黐C6->姐姐->我。
之後我地搬左出來住(本來跟99住,姐姐是99請的),自己另外再請左個工人姐姐湊個囡,同時亦因為日子有功,個囡最黐C6->我->姐姐。但果個姐姐成日掛住玩電話,玩到連隔離屋都投訴佢湊得唔好,最後就係佢搞到個囡病左,住左兩個禮拜醫院。一氣之下,將佢掉左俾99,99就叫之前湊開個囡既姐姐過來勢手,個姐姐好疼我個囡,係醫院捱左兩個禮拜夜都無怨,所以個囡都好跟佢。
今日同C6傾過黎,佢話我諗多左,佢承認係因為個囡宜家唔跟佢,令佢好唔開心,佢會努力去改善個問題,但佢基本上唔抱太大希望,佢覺得個囡之後都未必會好似以前甘黐佢。
今日,佢既努力終於得到回報,個囡終於肯俾佢抱下,雖然得果一兩分鐘,佢已經甜到入心
我都明白,兩個人相處係需要互相䊹就對方,要站係對方立場諗一諗,如果唔係真係好容易因誤會而傷害到雙方的感情

首頁

尾頁

跳至