母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB出世6磅,一直堅持全埋身,今日2個月覆診健康院,先得8.4磅,出世咁耐一直跌出生長線。灰到盡。

明天復工了,泵奶又少,泵4次先夠8安比bb食2餐,上班期間要補2餐粉

唔知點解,我覺得有得補粉反而係好事,對於我同bb都係一種解脫。。。

伯爵府

陪月勳章

加油呀! 盡左力就已經好好了

我本身都係窮媽來的, 晚上要補200ML 奶粉, 不過我都有努力咁泵奶呀

唔好睇得餵人奶咁重, 盡左力已經好足夠了!

男爵府

回覆:覺得自己餵人奶餵到好失敗

唔好俾自己咁大壓力,有一兩餐人奶都好好,補下奶粉其實無問題,俾到幾多就幾多啦,如果因為餵人奶搞到媽咪情緒或心情有問題,對你或bb都唔係好事。
加油呀!唔好迫得自己咁緊

伯爵府

食粉或人奶冇分對錯..你覺得OK 就可以啦

或者唔好泵. 放工回家比呀B 食甜品算...

大宅

謝謝大家,我會繼續泵,早晚埋身,番工同半夜起身泵,想比抗體bb, 盡量泵到幾多得幾多,泵到幾耐得幾耐

大宅

回覆:宇晴 的帖子

有幾多泵幾多,補左奶佢夠飽,你又有得休息下,慢慢可能餵得多啲順啲,先再食多啲人奶,唔咪話好似開水喉咁先係成功,你已經好叻!

別墅

回覆 宇晴 的帖子

加油,唔好放棄,試下黑豆粉加豆漿或牛奶,餐餐堅持食兩碗飯,我最初都係一日泵得10安左右,但狂吃飯同飮黑豆奶兩星期後多左三分一,宜家一日泵三次,每次都有十安左右! Add oil,BB大左健康就係你最大的成就

別墅

跌生長線好多人都係咁, 唔好灰心, 放鬆d 啦.

別墅

BB跌出生長缐未必係食唔夠,都要睇佢自己吸唔吸收!我有補粉,我B都好食得,但都跌出生長!無所謂㗎,健康咪得囉!媽媽要返工又要泵奶已經好辛苦,唔好俾自己咁大壓力啦

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

4次8安都好好. 我得6安, 泵到灰. 又眼瞓, 但及諗, 有得1餐得1餐啦

大宅

我的育兒心得勳章

不要灰心!盡力而為~
唔夠就補奶粉啦

男爵府

我都係俾到一餐得一餐, 大家一齊加油吧

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

壓力越大越少奶,加油媽媽!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

咁就話失敗, 未免對自己太苛刻. 你冇功都有勞, 讚下自己啦.

男爵府

引用:BB出世6磅,一直堅持全埋身,今日2個月覆診

原帖由 宇晴 於 15-01-12 發表
BB出世6磅,一直堅持全埋身,今日2個月覆診健康院,先得8.4磅,出世咁耐一直跌出生長線。灰到盡。

明天復 ...
唔好比咁大壓自己,壓力大係會少奶,盡你能力做啦,加油呀

洋房

五好比甘大壓力自己啦,補奶粉都五系咩壞事,我BB50日人仔,每日補2餐奶粉,距吃得飽,補奶粉都五系壞事,五系個個媽媽都系甘富有葛

別墅

回覆 宇晴 的帖子

一D 都唔失敗, 補粉唔係壞事,
唔好比咁大壓力比自己, 我有飲黑麥汁增奶, 對我有用, 加油!

複式洋房

放鬆d, 睇開d, 唔好俾壓力自己, 咁會泵得好d架 ^^

加油呀!!!
曹曹

大宅

7日人仔,pump一次先得1oz, 呀仔唔肯埋身,真係好灰。對於窮媽黎講,餵人奶真係好大壓力。呀仔體重少過每日最低增磅指標。真係好想放棄。

大宅

引用:7日人仔,pump一次先得1oz,+呀仔唔肯埋身,

原帖由 neela7783 於 15-01-15 發表
7日人仔,pump一次先得1oz, 呀仔唔肯埋身,真係好灰。對於窮媽黎講,餵人奶真係好大壓力。呀仔體重少過每日 ...
我都係每次兩邊先得1安,但是奶粉佢要食2安,灰爆

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊