懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有咗之後無耐,因身體情況,公司建議我放無薪假兩個月,hold住咗我8月既糧,話再返工就會出返比我,直到我11月1號返工,返咗幾日,經理調咗我舖,話叫我安胎,但去到新舖後,反而我個上司安排咗啲粗重工作比我,結果每次做完都局住要請假。到十二月時,發現公司冇出糧比我,追咗幾次都係話跟進下,個上司又繼續咁對我,唔做又驚佢用不服從上司命令抄我,但果時我都差唔多七個月,根本冇能力做。結果到一月中,我發現公司又冇出12月既糧,連11月同8月既都未出,當日上咗寫字樓,同公司講返情況,仲要比人事部果個人用說話黎暗示叫我辭職,真係好唔開心。最後我去咗勞工處,勞工處話公司唔出糧一個月,法例上已經可以當佢解僱咗我,結果我落咗案就冇再返工,約咗月尾會面,由上勞工處後,呢兩個星期我都訓得好差,日日都提心吊膽,同公司講咗報勞工處後,佢頭幾日就不停打比我,又即時入返錢比我,又問我幾時返工,我真係覺得好大壓力,完全唔知公司想點!又好怕上到勞工處時唔知會點,希望件事快啲完結啦…有時真係覺得好對唔住呀b,自己個情緒比工作攪到好亂……

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

回覆:仲有兩日,就要上勞工處同公司會面

你唔好咁擔心啦,反正呢間公司請都唔會再返去。你依家咪當安胎等生囉。另外勞工處有無話上去同公司傾咩?公司一定怕你告佢所以出返啲糧俾你。但係依家佢地除左扣糧外仲係懷孕期加重你工作量,呢一點係可以告佢要佢賠償的。因為你本來可以返工同攞十個星期嘅有薪假期。依家咩都無哂。勞工處話告唔告得入,定你叫你同公司和解?你同你家人傾下,揾人陪你上去見公司啦。

男爵府

小魔女bb 發表於 15-1-28 13:41
有咗之後無耐,因身體情況,公司建議我放無薪假兩個月,hold住咗我8月既糧,話再返工就會出返比我,直到我1 ...
唔建議你繼續返呢間公司囉! 唔好理佢D電話!
佢一定要俾番錢你既, 所以唔需要驚上勞工處架, 我都試過一次因薪金問題要上勞工處同雇主對質
記得拎齊晒support到你理據既文件或email, 一開波就一輪嘴講晒成件事出黎, 每講一樣野就拎一個證據出黎

勞工處見你齊料, 唔會再問你野的, 相反當時我個位無良心雇主就顯得超級無準備, 勞工處自然唔BUY佢

重點係 --- 你有大條道理理直氣壯, 唔需要怕佢咁講, 自然人人都知道理係你個邊!

加油!!
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

引用:你唔好咁擔心啦,反正呢間公司請都唔會再返

原帖由 irene_e 於 15-01-28 發表
你唔好咁擔心啦,反正呢間公司請都唔會再返去。你依家咪當安胎等生囉。另外勞工處有無話上去同公司傾咩?公 ...
今次應該係和解,上次上去,佢話會有調解員係度,咁就叫我寫返啲欠薪,同埋公司抄咗我果啲代通知金,產假錢。不過我係多勞多得,我因為呢兩個月請咗假拉低咗啲人工,所以唔知佢到時點計比我!我都有朋友話應該有賠償,不過唔知到時公司會唔會比!!

大宅

引用:Quote:小魔女bb 發表於 15-1-28 13:41 有咗

原帖由 donnaho7 於 15-01-28 發表
唔建議你繼續返呢間公司囉! 唔好理佢D電話!
佢一定要俾番錢你既, 所以唔需要驚上勞工處架, 我都試 ...
謝謝你!!我已經執好哂啲文件架啦,希望到時順利就好啦~我聽過啲人講,公司會不停搵理由唔比錢大肚婆,或者dum時間……但我果間都叫上市公司,希望佢唔會咁啦~我仲有個幾月就生,但求可以攞返個公道,安穩咁生佢出黎就好!

複式洋房

明知你有左,仲叫你做粗重野,呢D公司做唔做都吧啦!!!

複式洋房

我係你的話,我唔止去勞工處,仲會去埋平機會告佢歧視 。。。

我經理講過,如果有左公司炒你就算補足晒比你,都仲可以告佢歧視架 。。。另索賠償

別墅

我會應承佢繼續做,跟住攞病假攞到生,等佢焗住要比埋產假我,到時咪補返一個月拍下籮柚走人囉
唔係你做初一先,我又點會做十五

大宅

引用:我係你的話,我唔止去勞工處,仲會去埋平機

原帖由 winnie_totti 於 15-01-28 發表
我係你的話,我唔止去勞工處,仲會去埋平機會告佢歧視 。。。

我經理講過,如果有左公司炒你就算補足晒比 ...
點另索賠償呀?呢啲係咪要上庭??不過我公司有個經理都係咁講,最開頭係佢叫我去勞工處架。佢話公司唔出糧比大肚婆已經死硬,到時賠咗錢,叫我拎住筆錢好好安胎……不過我好擔心,公司唔知會唔會玩野我由放無薪假開始就係用自己啲積蓄,唉…佢如果玩野,我都唔知點算

大宅

引用:我會應承佢繼續做,跟住攞病假攞到生,等佢

原帖由 iris_ng74 於 15-01-28 發表
我會應承佢繼續做,跟住攞病假攞到生,等佢焗住要比埋產假我,到時咪補返一個月拍下籮柚走人囉
唔係你做初 ...
我每次拎病假,都已經要比人鬧一次,鞋落一次……真係好委屈!!如果可以,我之前都想搵醫生開長假紙比我!!我之前照到bb心跳慢咗,唔知關唔關做野要接觸laser,射頻果啲事,咁我都遞咗報告比公司,醫生話要check密啲,一個月睇咗三次產檢,都比人話我使唔使睇咁多真係好無奈!

大宅

小魔女bb 發表於 15-1-29 04:22
我每次拎病假,都已經要比人鬧一次,鞋落一次……真係好委屈!!如果可以,我之前都想搵醫生開長假紙比我! ...
點解你要咁擔心,道理在你,你公司宜家好明顯都怕咗你,所以先搞小動作。唔到佢唔賠,只要你企硬拎返自己應有嘅,唔洗驚公司,記住你係對事,唔係要為難同事,公司咁大財力你冇咁易影響到佢。叫人陪你一齊去,怕你耳仔軟受人氹!

大宅

引用:Quote:小魔女bb 發表於 15-1-29 04:22 我每

原帖由 麻辣媽咪 於 15-01-29 發表
點解你要咁擔心,道理在你,你公司宜家好明顯都怕咗你,所以先搞小動作。唔到佢唔賠,只要你企硬拎返自己應 ...
謝謝你鼓勵!

複式洋房

引用:Quote:原帖由 winnie_totti 於 15-01-28 發

原帖由 小魔女bb 於 15-01-29 發表
點另索賠償呀?呢啲係咪要上庭??不過我公司有個經理都係咁講,最開頭係佢叫我去勞工處架。佢話公司唔出糧 ...
要上庭架。。告佢歧視,因為歧視呢樣野係好個人既感覺,要等官判。
好似我公司咁,就連岩岩坐完月翻工都唔會敢炒你,因為都可以告歧視。
其實大部僱主都會怕涉及勞工處,佢驚你玩野多過佢玩野啦。。。
btw, 道理係自己到,唔洗怕,睇下勞工處最後點先再決定

大宅

加油!

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-01-29 發表點

原帖由 winnie_totti 於 15-01-29 發表
要上庭架。。告佢歧視,因為歧視呢樣野係好個人既感覺,要等官判。
好似我公司咁,就連岩岩坐完月翻工都唔 ...
真係好多謝你地既意見同鼓勵。我會明天睇下佢點講先!

大宅

唔使太擔心,你又冇做錯,仲要好勇敢企出黎,對不公義的事出聲,你阿b第日實為有個咁叻的媽媽驕傲
放鬆心情,你明天最好在勞工處人員及公司職員面前問,想向平機會投訴的方法係點做,擺明要為自己及阿b討回公道

大宅

引用:唔使太擔心,你又冇做錯,仲要好勇敢企出黎

原帖由 圖圖 於 15-01-29 發表
唔使太擔心,你又冇做錯,仲要好勇敢企出黎,對不公義的事出聲,你阿b第日實為有個咁叻的媽媽驕傲
放鬆心情 ...
謝謝妳!希望明天真係能夠順利,唔使上法庭就好啦~

公爵府

引用:有咗之後無耐,因身體情況,公司建議我放無

原帖由 小魔女bb 於 15-01-28 發表
有咗之後無耐,因身體情況,公司建議我放無薪假兩個月,hold住咗我8月既糧,話再返工就會出返比我,直到我1 ...
唔好擔心啊,支持你!

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-01-28 發表有

原帖由 六月之星 於 15-01-30 發表
唔好擔心啊,支持你!
謝謝妳

大宅

心急加八卦,結果如何?

首頁

尾頁

跳至