懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

老實說我都知餵人奶對Bb好...但我從來都冇迫自己一定要餵人奶到阿B幾多幾多歲...一直抱著餵到咪餵嘅心態但我好清楚我自己最多都係餵得3至4日貨仔就轉飲奶粉...隨住時間過去阿B出世在即...近日99不停係我耳邊比說話我聽...有時仲會同c6講叫佢同我講要餵人奶...唔好比佢個孫出世飲奶粉...今日99仲開口問到我公司可唔可以比時間去揼奶...仲話人奶要飲到最少1歲先叫基本有餵過人奶...當聽到ed說話嘅時候就拎我更討厭餵人奶...必須餵人奶才是好媽媽?...好媽媽真係要用餵人奶去衡量!!!飲奶粉又有幾失禮呀!!

大宅

回覆:必須餵人奶才是好媽媽

好同意呀!我都無諗住餵,自己其實都幾抗拒,無論泵定埋身,我99都有講餵人奶好,不過就無你嗰個咁,佢嘅原因係少d 機會有乳癌,不過我話到時睇下點,仲直接同陪月講唔洗煲d 谷奶湯水俾我,叫佢盡快幫我收奶tim....
可能99知我為人啦,迫唔到,所以就無你呢個問題lor

大宅

引用:老實說我都知餵人奶對Bb好...但我從來都冇

原帖由 ECHOLee 於 15-02-14 發表
老實說我都知餵人奶對Bb好...但我從來都冇迫自己一定要餵人奶到阿B幾多幾多歲...一直抱著餵到咪餵嘅心態但 ...
我自己餵咗9個月人奶。但我唔會話比奶粉的媽咪有咩唔好亦唔會覺得自己有幾偉大。只要安番自己所想就可以了

大宅

3~4日都未上奶喎。

其實冇話餵幾耐叫好,不過其實餵人奶方便過餵奶粉,方便快捷。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:必須餵人奶才是好媽媽?

你奶奶反而想你餵人奶,我見婆媳版多數係唔想新抱餵人奶。不過你放鬆啲,唔餵咪唔餵,無乜大不了。

利申:半人奶泵媽

別墅

有咪餵,冇都冇辦法啦

大宅

雖然唔知點解而家好似好多人覺得餵人奶先至錫bb(等同順產偉大過開刀嘅講法), 但我覺得奶粉又唔係毒藥,我自己都係食奶粉大架啦,我未生前奶奶都成日提住餵人奶,我都係打算餵嘅,但餵唔餵到又唔一定我話哂事,我不停同c6講到時99比壓力我就要c6 ko 99
不過,你都唔駛咁快下定論,或者到時上咗奶你又覺得唔餵好浪費呢

大宅

我太太生之前已經plan好要喂人奶,我都好支持 。

無可奈何,我哋係對孖b,太太出奶量一般,而家就快滿月,實在唔夠兩隻b,所以我吔覺得都係盡喂,返工後可能最多早晚一餐埋身。

所以唔好太大壓力,盡人事啦

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

老實說我都知餵人奶對Bb好...但我從來都冇迫自己一定要餵人奶到阿B幾多幾多歲...一直抱著餵到咪餵嘅心態但 ...
當年我99同姑仔都係錦,

我只講左一句,醫生話我做過手術,唔餵得

對bb唔好會有機會缺某種營養,搞到bb有問題,

要餵奶粉

之後佢地馬上收左皮

當然係我點佢地架喇

大宅

引用:我當年餵人奶,就比親戚講冇錢買奶粉就唔好

原帖由 channba31 於 15-02-14 發表
我當年餵人奶,就比親戚講
冇錢買奶粉就唔好生
咁都講得出

珍珠宮

畀面勳章

引用:我當年餵人奶,就比親戚講冇錢買奶粉就唔好

原帖由 channba31 於 15-02-14 發表
我當年餵人奶,就比親戚講
冇錢買奶粉就唔好生
錦都得

複式洋房

回覆:ECHOLee 的帖子

其實人奶既好處大家都知道, 我自已宜家都係泵奶比bb食。不過無奶都要比bb食飽餵奶粉,絕對唔係用bb 食咩黎決定你係唔係好媽媽。

首先你bb都未出世, 你已經覺得自已只會餵到三四日就放棄,其實頭幾日都未上奶, 奶量又少, 要比d耐性同飲多湯水先得。 之後有幾多奶係睇需求, bb啜得多你奶就會多。

我唔覺得自已餵人奶比bb食好偉大, 我只係比我有既野佢, 無人奶比bb食奶粉都好偉大, 買罐illuma要成五百蚊架。

餵唔餵人奶當然係由你自已決定啦, 人奶係又你供應, 唔到其他人講咁多野, 不過睇你好似有d專登同99 唱反調, 自已應該睇多d有關餵人奶既資訊同衡量自已既情況再決定。

男爵府

其實你都吾需要理佢地咁多,更何況你又吾系ftm,講真,你估真系間間公司咁體諒啲媽媽俾時間去泵奶架咩,無話泵奶啦,有時忙起上黎廁所都無時間去,又要遲收工!
好似我咁,我同老公都要返工,收工無定時,更加吾使諗住返工時間蛇去泵奶啦,有時忙到飯都系趕頭趕命食完好開工,到時自己BB放系啊媽到湊,放假果日先帶到返屋企過夜,要生活都無辦法,所以我屋企人都支持全奶粉,我覺得我已經盡量俾最好嘅BB囉,無人話奶粉吾好,其實人奶真系要量力而為

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁講

複式洋房

回覆:t08 的帖子

係...99佢都係大條道理話餵人奶冇乳癌...仲係咁講話以前邊有咁多有乳癌嘅例子....就係因為人人餵人奶....佢仲同佢個寶貝仔講...話係我坐月期間佢已經拎定好假(我99是要上班的)會上嚟屋企煲定湯水等我上奶...教我點餵人奶....我理性上好明白...99你一反苦心....返日都拎大假上日日煲湯照顧我....但情感上我就係覺得咁同監視我有冇餵人奶有咩分別...已經請咗陪月....想煲湯上奶陪月姐姐實識煲...真係唔洗99你咁操心又操勞....當然啦....ED都只係我心入面嘅OS..我跟本唔敢同佢講...而家連c6都係企佢果邊...我真係哭訴無門

複式洋房

回覆:myaisha0435 的帖子

你E個方法太完美...
又唔會得失99
又可以同自己意思去實行

子爵府

我之前都係抱住餵到就餵
餵唔到就算既心態
最後都全人奶左一年
無話餵既就係好媽媽既
但餵媽媽奶頭一兩個月真係好辛苦無覺好訓
唔係個個媽媽都有果份堅持
只要有堅持 身體一定造夠奶比bb食既
睇多d有關母乳既資訊 了解多d對bb有咩好
會更加有動力去餵

ps. 我自己勁抗拒埋身餵的。 覺得太肉酸。 所以只餵左幾日就選擇全泵, 當時99都勁話咁樣唔夠埋身新鮮。 但理鬼佢咁多,順自己意願而行。所以想餵人奶就人奶 想餵奶粉就奶粉。

男爵府

我阿B兩個月,近日乳腺炎,本身都打算就返工回奶,乳腺科醫生話我知:其實頭一個月我地大部份抗體已俾晒BB,唔知點解宜家好多媽咪咁執著

男爵府

每個媽媽身體狀況同奶量都唔同,喂到人奶當然最好,但係喂唔喂到人奶唔係衡量衡量媽媽好唔好o既標準

首頁

尾頁

跳至