婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

民房

平時我都有睇開大家sis們寫的文章,當鼓勵下自己天外有天,但今次我真係忍無可忍,一定要開個户口寫晒出來…
唔好意思有點長…話說由我陀BB女開始說起,在我陀B的十個月中,我大姑奶從來沒有任何一聲問候,那我想也好呀,清淨也是很好的呀,因都是我媽媽在照顧著我的,好啦,到我生B前一個月,我C6說想叫99煮些什麼東西給我吃,看99不太情願而大姑奶竟然當著我的面叫99不要煮給我吃,要煮就要煮給她的兩個仔女食,因為她的仔女仲細,需要99的照顧,我心中已經覺得您這大姑奶怎麼這樣自私?但也想算了,無所謂啦,反正9個月您也不煮,都是我媽在照顧我,那在最後的一個月,我也不用吃您什麼,我自己也會煮呀....

好啦,到生好BB出來啦,我在娘家坐月子,大姑奶竟然狂SEND WHATSAPP給我,叫我媽要煮呢樣煮個樣,話要教精我媽媽點樣煮給我吃,連我媽媽都要她管埋?我心想大姑奶點解您在我陀B的十個月都一聲不出,什至叫99也不要煮東西給我吃,但到我在我娘家,您就狂SEND WHATSAPP來管住我媽媽點點煮呢?叫我在坐月期間要多些吃綠豆海帶,我心想這麼涼的東西可以吃嗎?後來才知道是不對頭的,老實說難道我媽得我一個獨女,會唔煮好嘢給我嗎?難道是您媽媽99大人會煮給我好的嗎?咁我都算啦,忍字...過左一日又SEND WHATSAPP來啦,話要教精我,BB一定要日日用碌柚葉幫他沖身,可以洗走BB身上的污氣,話我BB好難看,個頭要日日去搓,搓到圓圓的,鼻子太偏要天天拉20分鐘,又叫我不要幫BB帶手套,由得他的指甲抓傷了面面也不要緊的,抓抓下就會慣....然後送了幾件衣服給我,說是新買的,我本來還很開心,打開一看,是起毛粒,脫線,有黃色一大片奶漬的,其實我不介意小BB的舊衣服,但您大姑奶也不要騙我說是新的,是吧?

最最生氣是團年飯C6一家十多兄弟姐妹一向食開年29,咁我媽媽的習俗也是從小到大食年30晚的,所以這一點在過往幾年大家都是講好及知道的這邊是吃年30,而我老公及那邊也是同意他們是食年29,我們也就吃年30,但不知為什麼自從我生了bb後大姑奶處處向我作對,今次她偏偏選了年三十要他們一家人吃,問他細佬也就是我C6,C6說:"個日唔得呀,因為要過老婆呢邊吃,您一向都知架..." 大姑奶:"下?點解呀?你叫你老婆同佢媽咪唔好食正日啦,叫你老婆改期就我地啦,我地呢邊先係最重要,你叫老婆帶埋BB同你一齊過來食正日啦,阿媽呢邊要齊人呀,叫你老婆佢地改期啦,如果唔改得或者由得佢阿媽同佢老豆食LOR,總之我地一定要食正日同人齊,你地一定要過來食架...."

嘩..真係頂你,老公講返俾我聽之後,我已經連帶以前積落好多好多的不滿要想爆出來啦...我話點解要我改期去就您們?我地咁多年一向都係咁食,你大姑又唔係唔知道,點解您們咁多兄弟姐妹熱熱鬧鬧陪娘親食就得,我作為家中獨女就要係正日掉低我父母兩老孤零零你眼望我眼咁食自己?點解您地就要齊人,我娘家就唔可以齊人呀????????????您大姑奶及二姑奶的也同樣是作為別人的新抱,但您們自己姑且也要堅持跟自己媽媽吃啦,咁點解我係家中一個女,我連陪自己父母的權利也要被你大姑奶控制???????我真係喊到呀.....我老公話唔好理佢啦,唔去咪得LOR,我地食開呢日就係呢日架啦,係佢自己自私唔理其他人感受者...

我知道,但我覺得我一定要同佢講,我無可能連同媽媽食飯的事都要被您大家姐管埋,因為已經唔單單係管呢一件事啦,我真係要爆啦,跟住我就拿起電話打俾大姑奶,將我所有以前積下的也一起說出來啦 :" 大姑奶,您好,我係XXX呀,聽我老公講您話食團年飯要我地娘家改期去就您地,是嗎?" 大姑奶:" 係呀,我地今次要食30,你地改去食29呀..." 我:" 唔會改,大家以前一如概往食30,點解要我地改? 大姑奶:"你地唔改都得呀,咁你帶埋BB同細佬過來食咪得LOR..." 我:"咁我父母點算?" 大姑奶:"由得佢地自己食LOR,反正都係得兩個人,好易求其食咩都得啦.." 我呢刻再按耐不住平靜語氣啦:" 您想我改日期都算啦,您仲要叫我改唔到就掉低他們兩老自己食,我唔會再忍您,我都有父母架,呢個世界唔只係您有架,點解您地自己就要兒孫滿堂食,我就要掉下我父母,無論如何都唔會改日期或掉下我父母..."

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

成大篇文 分隔下好嗎

禁止訪問

回覆:極品大姑奶,你連我媽媽都要管埋,我真係忍唔可忍爆你

民房

爆左之後,她說:"你打來同我講呢D做咩呀?我唔想聽你係度講廢話,你無需要同我講呢D嘢...你唔改咪唔好食LOR..."噗一聲,收左我線...好,咁我一於聽你的,以後我大小節日通通都唔會來.

kittywong923    發表於 15-2-18 10:54

水晶宮

hashtag影視迷勳章

你大姑9 好變態,你係咪得罪佢,佢要咁對你?

子爵府

我明你嬲佢唔尊重你同你娘家,但點解今次突然要改先?係咪就其他人唔得閒呀?

伯爵府

回覆 pangchan500 的帖子

你同你99吵過咩??為咩大姑9會突然變面?

其實以後就唔好再忍,有咩要即爆,否則家無寧日。

重要串返佢“外嫁女”做咩要返娘家食正日???

索爆媽咪    發表於 15-2-18 01:35
mother904    發表於 15-2-16 15:28

複式洋房

咩人嚟gar?佢自己都系嫁出去嘅女啦

別墅

畀面勳章

其實你老公都話唔使理佢, 做咩要打比佢同佢講呢? 你同佢關係已經唔好, 點解唔叫你老公同佢家姐講?

伯爵府

我系你我根本無會打俾姑奶,叫老公同距地講話年30唔會出席,你地年29會去同奶奶食飯。到距話唔得咩?距邊位?話知距講乜,年30就同自己父母食,講多句都嫌浪費口水。

我想知既系,你奶奶系咩意見先。乜都系假,最重要老公撐你。

男爵府

佢係咪驚你生左B,怕99錫你個B唔理佢同佢d仔女,所以特登留難你要你食年三十,等99話你?

子爵府

回覆:pangchan500 的帖子

Whatsapp 俾男家
例出每次姑奶既過份/不公平/大細超/假好心!
等所有人知道。
跟著block咗佢!

公爵府

我撐你!吾知以為你大姑9未嫁。死變態,吾好理佢,一於同你娘家食,反枱重好,吾使見,吾使聽。

大宅

妳姑奶食左屎把口衰成甘,
爆得好!

叫她出小句聲!

大宅

引用:Whatsapp 俾男家例出每次姑奶既過份/不公平

原帖由 whoami1977 於 15-02-16 發表
Whatsapp 俾男家
例出每次姑奶既過份/不公平/大細超/假好心!
等所有人知道。
👍

大宅

吾好忍!
呢D人忍去會得寸進尺!

我都係人大姑奶,
我夾弟婦做節會問下去地做邊日,
大家夾下,
做節求開心,
妳姑奶好明顯玩野!

男爵府

你姑9擺明驚你99有你呢個親孫,佢自己嘅仔女(外孫)會失寵,所以攪屎棍。下次唔使理佢,既然C6都撐你,當佢唱歌囉。佢send whatapps俾你,可以唔覆,甚至block埋佢都得。不過,樓主真係蝕咗一章,就係唔應該打俾佢,因為佢可能會借題發揮話你發爛唔尊重姑9.....

別墅

最蝕就係自己打俾佢!! 呢d野應該叫你老公打, 等佢自己個親細佬開聲話佢, 咪以為有主意都係你出!

珍珠宮

你大姑9傻架, 唔改期, 但係要你父母食自己? 咁同改期有咩分別

好在你c6撐你, 唔好理佢地

珍珠宮

M.A.C 發表於 15-2-16 13:48
回覆 pangchan500 的帖子

你同你99吵過咩??為咩大姑9會突然變面?
可能樓主生果個係內孫, 驚分薄左99既愛掛

首頁

尾頁

跳至