自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

真係火都黎
雖然綜援出雙糧已經唔係今年嘅事,我亦認同係要幫助有需要人士社會先可以得到和諧,但點解我而家先黎著火?
事緣係我媽一個同鄉姐妹個女,原來佢一路係攞綜援,但佢一d都唔窮囉,電話用iphone6+ ,袋揹Gucci,三日唔埋兩日就post相去邊度食好嘢,呢排新年仲日日鮑參翅肚,個仔返學唔使錢,補習又唔使錢,仲要係返西區名校網,佢堅識簡,租樓都租西營盤,反正有租金津貼,第時佢個仔出人頭地就係香港人幫佢養大架啦,但明明我聽我媽話佢阿媽已經上咗樓攞咗公屋,但佢都唔一齊住,就係為咗繼續食政府!啱啱睇到財政預算案話又出雙糧、堅想「問候」爆佢!但諗深,鬧完又點,鬧得幾多個

車仔人    發表於 15-2-25 11:31

男爵府

回覆:綜援又出雙糧⋯

Fb 問候吓佢出雙糧去邊度威

男爵府

香港有為政府造就許許多多的大食懶

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我都冇雙糧

大宅

回覆:momoakira 的帖子

政府以為自己好叻

子爵府

我可唔可以講粗口 佢地憑咩有雙糧

bbtarget    發表於 15-2-24 18:49

水晶宮

畀面勳章

朋友一家六口,四個小朋友,男既返工得8000,其他食呀公,他租又唔洗交,小朋友書簿費又唔洗俾,但原來電費都要自己交,仔女飯錢都系自己俾嫁咼,所以他話他都好辛苦好吃力,不過他每月政會俾6000他,個6000會包他們一家食用洗費,租就唔系個筆錢到既。。我叫他,唔好俾班小朋友坐校車。但又話遠又成,原來校車都系政府俾,所以我覺得他都應該生活到,點知。。個個月叫我借1000幾百,又話註冊費又系自己俾(他二女返幼稚園)

男爵府

引用:Fb+問候吓佢出雙糧去邊度威 +

原帖由 niu 於 15-02-24 發表
Fb 問候吓佢出雙糧去邊度威
佢唔知我知道佢攞綜援,之前我去食buffet佢又話要去食,講咩袋佢又話佢有

大宅

當佢前世做咗善事今世大家夾錢養佢地………

但你地班喔綜援人仕仲唔反醒就因住收尾果幾年。

水晶宮

所以唔係貧者越貧,佢地比我更富有,乜都有政府,又有議員出頭!

水晶宮

畀面勳章

引用:我可唔可以講粗口+佢地憑咩有雙糧

原帖由 都敏俊C 於 15-02-24 發表
我可唔可以講粗口 佢地憑咩有雙糧
他們不應再有雙糧我朋友食丫公重有錢睇叮噹,我心唸,我今月借俾你個500不如俾返我先

男爵府

引用:朋友一家六口,四個小朋友,男既返工得8000

原帖由 Yee0113 於 15-02-24 發表
朋友一家六口,四個小朋友,男既返工得8000,其他食呀公,他租又唔洗交,小朋友書簿費又唔洗俾,但原來電費 ...
每月6千?仲叫可以叫做“津貼”咩?直頭係再生父母啦揹起埋佢哋d兒女債!呢度津d果度貼d,已經等於人哋月入二三萬家庭生活質素啦

男爵府

引用:當佢前世做咗善事今世大家夾錢養佢地………

原帖由 cool2000hk 於 15-02-24 發表
當佢前世做咗善事今世大家夾錢養佢地………

但你地班喔綜援人仕仲唔反醒就因住收尾果幾年。
人哋收尾果幾年可能個仔已經俾政府養到出人頭地,佢食完政府可以直接轉享兒女福啦

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:真係火都黎雖然綜援出雙糧已經唔係今年嘅事

原帖由 ice_seiya 於 15-02-24 發表
真係火都黎
雖然綜援出雙糧已經唔係今年嘅事,我亦認同係要幫助有需要人士社會先可以得到和諧,但點解我而 ...
所以我覺得返工受氣好辛苦,又不能厚面皮不返工食老綜

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

點解唔可以幫一d, 冇得拎綜援,冇公屋,冇樓ge 人呢?

公爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

好多人辛勤工作冇ot錢仲冇雙糧花紅,都唔明點解要養懶哂果班人

chi99    發表於 15-2-25 00:59

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+Yee0113+於+15-02-24+發表朋

每月6千?仲叫可以叫做“津貼”咩?直頭係再生父母啦揹起埋佢哋d兒女債!呢度津d果度貼d,已經等於人哋月入 ...
每月6000加埋他老公8000,一家六口我返工都系萬多,但一條友養兩件

男爵府

引用:Quote:原帖由+niu+於+15-02-24+發表Fb+問候

佢唔知我知道佢攞綜援,之前我去食buffet佢又話要去食,講咩袋佢又話佢有

...
所以先要問候吓

大宅

引用:香港有為政府造就許許多多的大食懶

原帖由 快樂ma 於 15-02-24 發表
香港有為政府造就許許多多的大食懶
呢個政府最鍾意養大懶蟲!我覺得老人福利&傷殘津貼絶對要加,但絶不能認同成日俾d大食懶綜緩人咁多着數囉!

水晶宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+cool2000hk+於+15-02-24+發表

人哋收尾果幾年可能個仔已經俾政府養到出人頭地,佢食完政府可以直接轉享兒女福啦

...
我其實都有好多方法,幫我朋友找工,又唔願返,我叫他放小孩去社區中心又話唔想,好,返兼職,晚上你老公返泥照顧三件又話老公返工攰,你話我系咪俾他激到彈

首頁

尾頁

跳至