懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我返工放工都係繁忙時間,平均每10次有2次讓座,坐巴士冇咩試過,只係火車試過,到時肚越來越大,唔知點算好,你地的情況係點?可以分享下嗎?

伯爵府

引用:我返工放工都係繁忙時間,平均每10次有2次

原帖由 kumakumabb 於 15-02-26 發表
我返工放工都係繁忙時間,平均每10次有2次讓座,坐巴士冇咩試過,只係火車試過,到時肚越來越大,唔知點算 ...
大家都比錢搭車唔會諗有人讓坐喎。自己搵位,一係有位先上。
唔大肚都要搵食姐,唔好有咁既心態,自己會舒服d.

大宅

DHA勳章

回覆:25周啦,都係冇咩人讓座,通常咩交通工具多d架?

依半年幾 我都係特登搭程車去總站再搭車返工 因為唔旨望有人會讓座

男爵府

自求多福好d

cheung2013    發表於 15-2-26 14:41

大宅

唔望有人讓座, 唔推唔撞唔好迎面衝過來, 已經唔該晒.

donnaho7    發表於 15-2-26 10:33

大宅

畀面勳章

我搭地鐵(港島線)就ok啵, 一半以上機會有得坐
可吾可以同公司傾下調整上落班時間, 推遲一個鍾都好好多啦.

男爵府

心態要好,唔好望有無人讓座,自己保護好bb,人哋唔讓都好正常ga~~唔少人扮睇唔到tim

男爵府

kumakumabb 發表於 15-2-26 08:04
我返工放工都係繁忙時間,平均每10次有2次讓座,坐巴士冇咩試過,只係火車試過,到時肚越來越大,唔知點算 ...
其實好多人唔讓座都有正當理由的
~ 剛開工20小時累到死
~ 大住肚你見唔到住
~ 行動唔方便但未至於要用柺杖個種
~ 對眼唔方便睇得唔清楚
~ 突然見頭暈/肚痛/唔舒服...etc

所以唔好諗住座位真係只for老人家/明顯行動不便人士/大肚婆
其實好多人都有需要, 佢地亦唔需要同大家解釋的

有d力水既, 就企下啦~

adrianema    發表於 15-2-27 10:36
victorian2015    發表於 15-2-26 11:44
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」(箴22:6)

大宅

我依家34w,琴日搭地鐵都無人讓,啲人仲要眼望望,仲企到抽筋,啲人吾會理的,吾讓不特只仲同妳爭位先衰

複式洋房

回覆:kumakumabb 的帖子

我26w先第一次有人讓

大宅

我24wk有好心姨姨讓坐

kumakumabb    發表於 15-2-26 16:52

翡翠宮

依家好少有人會讓座,如果真係多人部車,寧願唔上,有時會係公司等冇咁多人先走

大宅

我都係特登坐再總站,確保有位坐先搭! 如果唔係就坐小巴或的士!肯定有得坐!
但我覺得25w都係一個舒服既時間,我企下都無問題! 反而最初頭3個月未見肚仲唔舒服,真係坐咩車都想嘔

kumakumabb    發表於 15-2-26 16:53

大宅

真係唔望會有人讓座,俾個位企下,唔好撞到我就得喇

open natural smile,must put down garments.

大宅

我22w,琴日放工本來想去買送,但行到半路見頭暈,所以搭巴士返屋企,一上車見到有個關愛座就坐緊落去時比個呀婆一手推開我

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我27周先第1次有人讓座,仲要係大陸人,個男人讓左比我之後仲衰過唔讓,因為佢老婆不停鬧佢做咩讓座比人,搞到2個小朋友一齊坐係度打交,我超尷尬,起返身,個男人又叫我坐低,不過都好感激個男人一番好意。。。

不過係香港真係唔好期望有人主動讓座,只會令自己心情差兼失望

別墅

我仲有個幾月就生啦都冇人讓過比我坐,香港搭車真係自求多福啦

別墅

我24wk, 未有人讓過座, 平時都係自己小心o的~
係有一次返工追巴士, 個巴士司機肯等埋我, 我已經好感動

複式洋房

我都覺得有個安全少少既位企下已經好開心,有人讓當然好,但問心自己未算辛苦到企唔到,眼見大把老人家拿住拐杖企都無人讓,有位都留返俾佢地先

而家個社會係咁,自己顧自己,唔通真係得“關愛坐”果兩個位先讓得俾人坐??

別墅

其實關愛座真係比人需要人士坐, 包括孕婦。後生仔點解唔讓呢? 唔覺心態有問題。 但事實係真係冇人讓。 所以我自己揀左條長啲時間又要轉車既巴士,9成9有得坐。 現在34w, 可能身子差所以企唔耐, 行幾步都喘。 冇辦法, 一係早啲出門口。 要諗方法解決黎保護bb

首頁

尾頁

跳至