烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家老師, 姐妹.

我於此學了戚風蛋糕之後, 主要做班蘭椰子味, 孩子很喜歡.
後試紅茶味, 大家食唔出什麼味. 不太喜歡.

可否分享一下, 您們有什麼受歡迎口味及如何加味, 等我可以學習?
謝謝.

另外, 都想做下戚風底之卷蛋, 不過家是肥人太多. 唔多食CREAM, 如果夾心, 可以下水果同什麼,去 痴實呢?

THANKS

珍珠宮

回覆:戚風蛋糕--味道分享

鮮榨薑汁加沖繩黑糖,用鮮榨橙汁加橙皮,伯爵茶戚風,用黑芝麻粉整戚風,鮮榨檸檬戚風,用n字頭既榛子朱古力醬整戚風,阿華田戚風……

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

回覆:kyky123 的帖子

可否分享你個戚風旦糕menu? 我試過用網上menu和預伴粉,但都沒有試過成功

男爵府

回覆 alima 的帖子

我的食譜, 是多謝KENSTIN SIR 之分享, 而改的. KENSTIN 個個好好.
因家人肥一些. 我是少油少糖的. (做出來, 是冇正常油糖的 質感吸引, 但都好OK)
我排列好, 再POST 比您.

我不會買預伴粉, 因為怕化學野.

比DD時間我.

男爵府

回覆 ipodbaby_123 的帖子

THANKS FOR SUGGESTION.

男爵府

邊個最好食?? 對您及您家人來說

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子邊個最好食

原帖由 kyky123 於 15-03-05 發表

邊個最好食?? 對您及您家人來說
橙味ok。
卷蛋唔用忌廉可以用果醬,可以痴得好穩,仲容易啲卷添

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

回覆:kyky123 的帖子

Thks! 慢慢

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

紅茶橙皮蜜餞味.朱古力香蕉味.鮮檸檬味.
做紅茶味除左加茶水外.仲要加埋茶葉架.

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

可以走油,我睇左本書 '好吃不發胖低卡甜點:怎麼可能!無添加奶油&油還是一樣好吃!47道低脂食譜大公開', 佢有教唔落油點整, 仲有本書' 自己作職人配方の戚風蛋糕', 有好多唔同味道,用4隻蛋白同蛋黃, 唔會有野剩

男爵府

我自己整戚風, 食譜油寫落30g, 我只會落10g, 另外個20g用牛奶代替, 做出嚟個cake都好鬆軟, 唔落咁多油又健康d.

如果你想揾多d 戚風食譜, 可以 去"Carol 自在生活"個blog 度睇吓, 我好多食譜都喺跟佢學整的.

複式洋房

男爵府

回覆 andyman 的帖子

THANK YOU , THANK YOU . ANDYMAN
香蕉同朱古力都是個班大皇最喜愛之食品. 好IDEA ....( 唔知香不香.).

他們就是說茶味,不香, 一D都不像茶.... 3歲同4歲個個向MA MA 反映訴求.

男爵府

回覆 ronnieieong 的帖子

多謝您分享. 我都會試下.
我有信心, 多問, 多學, 多做, 多失敗, 就會成功.

(希望啦)

男爵府

回覆 mickey2013 的帖子

多謝您. MICKEY.
會找找個書. 牛奶, 家常有. 因為天天用. 這很容易.

自從有了759, FOODWISE, 價真棧, .... 牛奶價錢平了好多. $10一LITRE, 是好好之食材.

子爵府

引用:回覆 andyman 的帖子THANK YOU , THANK YOU

原帖由 kyky123 於 15-03-06 發表

THANK YOU , THANK YOU . ANDYMAN
試下用熱奶浸咗的茶包出味先,可能好的

子爵府

引用:回覆 andyman 的帖子THANK YOU , THANK YOU

原帖由 kyky123 於 15-03-06 發表

香蕉要香要用出斑點熟透的蕉,再要香的加肉桂和豆寇粉,再加冧酒浸過的提孑乾

男爵府

回覆:dobbybabie 的帖子

Thank you
你們個個都好好

複式洋房

首頁

尾頁

跳至