論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無sis 可以分下?唉好黑仔

禁止訪問

大宅

回覆:fionaleung43 的帖子

聽日夠2年,岩岩續左,無話第几期,好好似話佢20%係癌,下星body check再排期開刀😔唉煩死,我無人湊仔的要返工

禁止訪問

大宅

回覆:fionaleung43 的帖子

而家佢話考慮唔做手術住,做多1年先返菲医,我都唔知點好

禁止訪問

回覆:姐姐懷疑甲狀腺癌

男爵府

早d比佢走,我之前個工人又係忽然患病,跟住我同佢傾,問佢想唔想屋企人陪你一齊醫,之後工人同意,我叫佢打離職信比我,當佢自己resign,跟住一個月度就番左印尼

大宅

引用:早d比佢走,我之前個工人又係忽然患病,跟

原帖由 Fanny媽媽 於 15-03-14 發表
早d比佢走,我之前個工人又係忽然患病,跟住我同佢傾,問佢想唔想屋企人陪你一齊醫,之後工人同意,我叫佢 ...
我個似乎唔想走,我個係菲,佢唔走我又唔可以迫佢,同埋短時間又唔可搵到人頂佢,唉煩,駁得過比佢做多年先算嗎?

禁止訪問

大宅

我個姐姐都係懷疑有女人病,月尾去政府照,剛剛做滿一年,佢剩係負責湊囝同清㓗,最慘佢而家話攞重嘢會痛,我個囝一歲,都重要人抱,而家日日放工要趕返屋企湊囝,點算

大宅

醫療費用

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Fanny媽媽+於+15-03-14+發表

原帖由 bbmike 於 15-03-14 發表
我個似乎唔想走,我個係菲,佢唔走我又唔可以迫佢,同埋短時間又唔可搵到人頂佢,唉煩,駁得過比佢做多年先 ...
Cancer 都要睇佢惡唔惡,有d可能會擴散得好快,而家唔炒得佢,爲咗大家好,氹佢快d返鄉下醫病,幾多期都好,有病都需要親人喺身邊支持下保險有冇買危疾?

大宅

引用:而家佢話考慮唔做手術住,做多1年先返菲医

原帖由 bbmike 於 15-03-14 發表
而家佢話考慮唔做手術住,做多1年先返菲医,我都唔知點好
你哄佢5好做,比d$佢走,如果confirmed thyroid cancer....做手術,又要抖,饮典水(有幅射)5凑得bb要隔離,好好好trouble.....如果擴散了咁大“獲”,勸佢走吧!

大宅

回覆:濛查查 的帖子

包都無用啦

大宅

回覆:KBoyboy 的帖子

你諗住點算?我地好無助

大宅

回覆:markus128 的帖子

我知呀,佢決定唔响度医,但我又唔可立即放佢走,佢想做一年,諗住今晚叫佢簽resign但2,3個月先生效得嗎?可以教下我有咩可以做嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

bbmike 發表於 15-3-16 18:27
我知呀,佢決定唔响度医,但我又唔可立即放佢走,佢想做一年,諗住今晚叫佢簽resign但2,3個月先生效得嗎? ...

佢肯走, 不如叫佢即走, 因今日唔知明日事, 你揾local ee頂住先啦.

禁止訪問

大宅

回覆 bbmike 的帖子

你先同佢睇醫生,了解下係咪cancer, 如果係, 又會點醫, 要幾耐時間, 再去衡量下你能力上應唔應付到。
如果佢唔肯走而你能力上幫到, 咁就當做件好事, 盡力救左個人。 無能力0既, 咁唯有比d錢佢勸佢走。

我就係咁黑仔,我個菲僱姐姐做左幾個月就同我講佢乳房有舊嘢,帶佢睇婦科醫生,直頭嚇親醫生,個瘤已經好大,乳房情況差到醫生憑肉眼睇已經confirm到係cancer⋯佢又想响香港醫,而家政府醫院同佢做化療令個瘤縮細(3個星期一次, 1共要做半年), 之後再要做電療同做手術切除。

錢方面,用得最多係前期去私家醫院做化驗 , 大概用左$16,000。因為政府要排期, 同埋有d掃瞄準確度無私家咁高 (但如果選擇等政府醫院做,其實都無乜問題), 之後晌政府醫院化療等等醫藥費其實有限, 幾百蚊一個月。算係好彩, 佢個情況唔用到標靶藥, 如果唔係, 要成10-15萬我就真係無能為力。

但除左錢方面, 你要睇下人手安唔安排到, 好似我咁, 其實真係好辛苦,佢每次化療個頭1星期係會好無精神,會想作嘔,好難要佢如常做野,所以我直頭辭左份工湊bb ... 有時又要陪佢覆診。所以你要有心理準備,可能要請part-time 幫下手, 如果有小朋友或者要請多一個姐姐。

cindywy    發表於 15-3-19 20:07

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至