懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

回覆:abcchoi 的帖子

我支持你!因為我第一胎生大仔都無餵人奶,啲人會問你咁樣會令bb好易病......so far我個仔到出世後8個月先第一次病,流下鼻水果啲;但我見朋友有餵人奶個bb咪又係2個月到病到燒左幾日唔退要入醫院,所以我覺得未必關事.....

我今胎都未必會餵人奶,係我自己唔想,我都唔想逼自己做啲唔想做嘅野,啲人話餵人奶好偉大.....係.....就當我唔偉大囉!我都唔理得人地點睇!

複式洋房

回覆:好唔開心, 唔餵人奶就係衰媽媽

其實餵唔餵都係好個人嘅選擇,調返轉你話餵人奶都可能有說話聽架啦…唔好理d所謂關心你嘅親戚朋友嘅說話,做個開心媽媽

大宅

餵吾餵好個人咖姐
以前米又係興餵奶粉話食得bb大粒啲
不知幾多人無餵人奶
吾好介意人地點講

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺得你冇必要睇人地面色吖

大宅

回覆:好唔開心, 唔餵人奶就係衰媽媽?

人地餵咩關D多口親戚咩事。我個女全人奶添,二個月時大感冒由肥B變成瘦B,餵人奶餵到我產后抑鬱。所以第二胎決定吾餵人奶。我老公想我餵人奶,我話湊既吾系你,你講得輕鬆

別墅

引用:尋日有長輩生日同親戚食飯, 跟住有人問我覆

原帖由 abcchoi 於 15-03-17 發表
尋日有長輩生日同親戚食飯, 跟住有人問我覆診醫生點講, 我老公都答bb同媽媽都好健康, 之後都仲好開心冇咩野 ...
我都好憎d 多囗既親戚, 上次都講左d 野令我6299黑我面

公爵府

唔使哩D人,我都係喂奶粉。有D“哎呀”親戚好似自己好叻咁,死啫住問:你點解唔喂人奶啊,人奶又點好又點好,喂人奶先係好媽媽.....我頂你個肺,我唔知咩要你提?有得喂我第一時間喂啦,煩死

大宅

其實都唔需要太上心, 至緊要媽媽開心.......

我第一胎時都無餵. 一出世食奶粉....的親戚咪好像你咁講, 點解唔餵呀, 餵左好的架, bb 小病的架,. 我之前都好火...都好想話關佢地咩事啫, 我係唔偉大架, 我唔識餵人奶, 咁點呀.

點知我有個嫂生左. 佢餵左人奶...咁又點...介口介到好清又點....個 b 咪又係病, 無食人奶的 b, 都仲好過佢, 超~ ,. 咪又係咁....晒氣 , 轉頭的親戚咪又係問佢, 你有冇餵人奶架? 有食人奶唔會咁架喎., 肯定你比人奶佢食時無介口啦...總要話下你先安樂

其實你餵又會比人話, 唔餵又會比人話, 我都唔明現在的人...點解要咁, 等的媽媽自己決定好過

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好理人點講啦!你自己ok咪得咯!
我第一胎生完整親條腰,行唔到,不停食西藥睇醫生,物理治療,針灸推拿,都無餵到人奶,bb都係飲奶粉大的。

男爵府

回覆:好唔開心, 唔餵人奶就係衰媽媽?

吾使太介懷,我都系準備餵奶粉,身邊都好多人問我點解吾餵人奶,連老公都系咁,又話餵人奶對BB同媽媽都好,不過我都系堅持自己嘅決定,所以你都吾使理其他人,你自己系BB個媽媽,自己一定會將最好嘅俾仔女,吾使俾其他人去左右你,加油

伯爵府

BK Milk勳章

引用:尋日有長輩生日同親戚食飯, 跟住有人問我覆

原帖由 abcchoi 於 15-03-17 發表
尋日有長輩生日同親戚食飯, 跟住有人問我覆診醫生點講, 我老公都答bb同媽媽都好健康, 之後都仲好開心冇咩野 ...
當你餵人奶既時候,你99又會驚你唔夠奶餓親粒孫嫁喇,唔使理人

複式洋房

我係一個懷孕期要打薄血針去避免流產既人,生完之後都需要打多幾個星期去預防血栓。由於用藥都怕影響bb, 所以都冇餵人奶,只是間中bump下,希望停藥后可以餵人奶。但今日發現奶量下跌,可能是收奶,有d唔開心,但諗諗下覺得自己唔餵人奶並不是不偉大,只是怕藥物經人奶轉給bb, 奶粉應是比較好的選擇。幸好,我老公,屋企人都支持我的選擇。

諗起我懷孕期間一曰一支針,都覺得自己好勇敢同偉大,希望bb長大后都知道

大宅

引用:Quote:原帖由 abcchoi 於 15-03-17 發表尋

原帖由 許c9 於 15-03-17 發表
當你餵人奶既時候,你99又會驚你唔夠奶餓親粒孫嫁喇,唔使理人
我都係
所以奶奶希望餵奶粉 我想餵人奶
如果人奶吾夠都係需要補奶粉
所以食人奶定奶粉都無所謂
總之自己決定最重要

複式洋房

一家唔知一家事,啲親戚好多事,我本身長期病患,每日食藥,咁我多數唔選擇母乳囉!唔通我又話你知喇喎

禁止訪問

大宅

畀面勳章

channba31 發表於 15-3-17 16:22
要返工搵食,你估唔想餵
最閉呢個年代冇奶媽
米就系lor, 乜都要同你地交代清楚咩, 有病.奶媽

禁止訪問

大宅

大至上你餵人奶同唔餵人奶都會有人講,有d人好無聊,硬係鍾意講下野! 就正如我第一胎生唔出要開刀,但傷口唔多靚,所以今胎都要開刀,有d人知道我今胎要開刀,跟住又講一輪“第一胎開刀,都可以試順產架…………(一輪嘴咀講)”,唉,我解釋都講到口臭了,有d人一開波就選擇開刀啦!你理得我點生啫! 我比人切之麻,又唔係你,關你鬼事咩!

首頁

尾頁

跳至