自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

今次真係好心有好報
不過大家放狗時要小心,記得拖實狗繩!

婦街頭撿傷狗 撿着失蹤愛犬
【本報訊】因為堅持才看到希望!去年12月狗主區小姐在上水賽馬會雙魚河鄉村會所內離奇失狗,兩隻貴婦狗被人偷走,其中一隻在事發後八日尋回;事隔三個月,狗主本周一於元朗發現一隻全身毛髮蓬鬆的「流浪」貴婦狗,卻不知正是自己朝思暮想的愛犬,只是一片好心將牠帶給獸醫治理,並準備通報漁護署接收,直至當局檢查晶片才真正人狗重逢,事件感動不少網民,大嘆有奇蹟。

■區小姐拾獲小狗一日後,檢查晶片才知流浪狗是愛犬Mocha。 讀者提供圖片
「啲毛長到打晒餅」

「啲毛長到打晒餅,眼角膜同個鼻損晒,最重要係嗌佢個名都唔應人,所以執佢返嚟完全唔認得就係Mocha。」狗主區小姐分享團聚喜訊時不禁喜極而泣,邊哭邊笑憶述尋犬經過,自遺失愛犬Mocha後,區小姐懸紅一萬元尋犬,由於哥哥Latte於元朗尋回,她亦將街招貼於上水、元朗、錦田等地,但一直杳無音訊。

直至兩個多星期前,有人指在凌晨於元朗大棠路近深涌村見到疑似Mocha蹤影,家住沙田的區小姐再到上址碰運氣,並放置狗糧作餌,結果真的見到一隻滿身骯髒和傷痕纍纍的貴婦狗,當區小姐呼喚Mocha時,該狗卻越叫越走,「當時就覺得唔係Mocha,但見到佢咁慘,出於同情我都想帶佢返去主人身邊」,故兩個星期以來每晚10時至凌晨4時,她都在該處餵牠,並嘗試接觸牠,但小狗每次見到她都跑得遠遠。

帶見獸醫 查晶片揭發

直至本周一凌晨,區小姐如常餵牠,小狗吃完卻沒有如以往一樣跑走,反而四處張望,似是尋找區小姐,於是她上前伸手摸牠,終成功抱起小狗帶走。同日下午即帶往見獸醫,被診斷身體多處皮膚炎,眼角膜及鼻頭刮損,並有少許貧血,當時牠只有2.7公斤(比Mocha失蹤時重3.5公斤瘦了四分一),獸醫建議聯絡漁護署接收。

區小姐當晚收留小狗在家中時,發現小狗非常熟悉家中環境,懂得去洗手間和飲水的地方,又與Latte相處融洽,「覺得好奇怪,嗰刻就諗係唔係Mocha呢?」於是前日再向獸醫查詢檢查晶片號碼結果,才發現小狗就是Mocha,「成件事真係好好彩,令我知道堅持嘅重要」。

區小姐將事件上載互聯網後,被網民盛讚「好心有好報」,又指事件是奇蹟和傳奇,Mocha現時已剃掉毛髮治理病情,對於主人呼喚Mocha亦終有反應。

■記者龔蕙芝

判若兩狗

【失蹤前】

■Mocha失蹤前乾淨活潑可愛。受訪者提供圖片

【剛尋回時】

■Mocha被發現時,毛髮長至打結,眼、鼻受傷。受訪者提供圖片

男爵府

回覆:終於搵返啦

好心有好報

Dwmn    發表於 15-3-26 13:53
我是一隻大草蚊

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

皇天不負有心人

隻狗好似韓劇 失左憶 唔記得自己主人

之後既劇情就同tbb一樣

狗生如戲

戲如狗生

大團圓結局

PandaRabbitttt    發表於 15-3-26 14:47
偷懶喵星人    發表於 15-3-26 14:40
Dwmn    發表於 15-3-26 13:54

侯爵府

引用:今次真係好心有好報 不過大家放狗時要小心

原帖由 Dwmn 於 15-03-26 發表
今次真係好心有好報
不過大家放狗時要小心,記得拖實狗繩!
佢同隻狗仔好有,還有份愛,祝小狗健康

伯爵府

寶石宮

太好

男爵府

回覆:Dwmn 的帖子

好鄧狗主同Mocha開心

翡翠宮

引用:皇天不負有心人隻狗好似韓劇+失左憶+唔記得

原帖由 momoakira 於 15-03-26 發表
皇天不負有心人

隻狗好似韓劇 失左憶 唔記得自己主人
又韓劇又tbb

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

BK Milk勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 瞓得好勳章

大宅

人狗重逢,齊歡暢,同慶賀!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

侯爵府

我的育兒心得勳章

勁感動。。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:cream090909 的帖子

男爵府

回覆:Dwmn 的帖子

我睇到都好感動,狗狗在外爭扎求存咁耐,受了這麼多苦,最终能回到主人身邊,真係天意。也希望在外流浪的狗狗最後也可以有一個家。

公爵府

太好喇
未曾生我誰是我,生我之時我是誰,
長大成人方知我,合眼朦朧又是誰,
來時糊塗去時迷,空在人間走一回,
不如不來亦不去,亦無煩惱亦無悲。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

真係好彩!

拖狗繩同拖小朋友手一樣...一定要做
~眼啤啤, 吹咩咩~

水晶宮

首頁

尾頁

跳至