在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

前幾日見完工今日收到offer..新工會忙好多..人工多dd only..係自己提出既人工黎....前景新工較為好...但舊老細出多4k 1個月留自己...變相舊公司會比新公司多..比著你地會吾會同新公司hr bargain 做吾做到同舊公司人工接近?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

回覆:收到新offer..但舊公司加人工留你..應該點做?

要睇你老細小唔小氣

有d加完你人工留你

但係加完你條氣又唔順

都係冇運行

hksunshine    發表於 15-4-2 18:24

大宅

引用:前日見完工收到offer..新工會忙好多..人工

原帖由 cabbii 於 15-04-02 發表

前日見完工收到offer..新工會忙好多..人工多dd only..係自己提 ...
我有試過,最後新公司都俾倒,而我都去新公司

大宅

回覆 momoakira 的帖子

老細絕對吾係小氣..佢對員工好好..自問亦盡了責任..只係想去間前景較為好既公司..但如果比多幾k..會考慮留..始終有頭家

大宅

回覆 stepstepcy 的帖子

個陣係做到相同定接近?加左幾多?

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:回覆 momoakira 的帖子老細絕對吾係小氣..

老細絕對吾係小氣..佢對員工好好..自問亦盡了責任..只係想去間前景較為好既公司.. ...
如果舊工做得ok
老闆又有誠意留
又出到價

我唔會轉

有頭家

會追求穩定

大宅

其實如果新既比吾到我會留..但比到我會走..只係想知道有冇jm會同hr bargain..因為未試過咁樣...想知道如果我咁做合吾合理咋

男爵府

回覆:cabbii 的帖子

做生不如做熟,即使新公司俾到,HR又唔知會唔會唱你,D同事關系又唔知點。

大宅

引用:Quote:原帖由+cabbii+於+15-04-02+發表本帖

原帖由 stepstepcy 於 15-04-02 發表
我有試過,最後新公司都俾倒,而我都去新公司
你直接同新公司講現有公司出多D錢留我?

大宅

引用:回覆 momoakira 的帖子其實如果新既比吾到

其實如果新既比吾到我會留..但比到我會走..只係想知道有冇jm會同hr bargain..因為 ...
其實我覺得試下無妨,你唔試同新公司果邊bargain下就永遠都唔知得唔得,反正你都話俾倒就走,俾唔倒就留,1) 你無損失,2) 如果新公司hr真係有誠意,佢會盡可能去幫你bargain個高d價,因我自己就係咁試過!!加油呀!!

大宅

引用:Quote:原帖由 stepstepcy 於 15-04-02 發表

原帖由 奇妙人生 於 15-04-02 發表
你直接同新公司講現有公司出多D錢留我?
我同新公司講我舊公司的新offer, 問佢做唔做倒?咁當中都pretend到好誠懇,好想去佢間新公司,但無奈offer差一節,如果新公司可offer返同樣or接近的package, 我會選擇新公司

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我會試下去bargain. 基本上一遞左信我都唔會再考慮留低響舊公司.

舊公司真係咁好就一早俾合理人工俾你. 一下子加到4k, 係你平時underpaid 定係老闆想你做多d 野?

大宅

回覆 bosch 的帖子

佢知呢個位難請人..亦吾係咁易搵到岩心水

大宅

回覆 karykoo 的帖子

其實有咩好唱...吾想比咪吾比囉...除非比高左但又吾做野又吾肯學架姐

複式洋房

熱血勳章

你離職的理由係咩? 舊公司加左4k, 係咪title都升左先? 新公司title同organizational structure 係點? 2間公司返工地點同屋企距離呢?你2間比較下就知

大宅

回覆 ha2014 的帖子

Tittle 新公司升左...structure 新公司較舊公司大小小...返工地點舊公司好..但其實係想轉下新環境..而家舊公司又比多幾k..吾知bargain 好吾好..其實有心走

男爵府

呢個世界咩人都有!小心為上!

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 15-4-2 08:34
我會試下去bargain. 基本上一遞左信我都唔會再考慮留低響舊公司.

舊公司真係咁好就一早俾合理人工俾你. ...
我都係咁諗, 一加就 4k, 真係有d 怪, 可能我諗多左啦, 舊公司只係想我推左個新 offer, 之後就話唔滿意我.... 到時都唔知再走唔走好~
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

你既然有心想走,點解仲要bargain?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

諗返點解自己要想走先........
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至