論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我之前請左個印,22 歲, 講野細細聲
對我仔ok, 但唔識湊初生同細路

但一入屋好冇規矩, 啲家電冇教佢用,自己走去亂試,唔跟正常程序用家電

已經叫左agent炳佢,叫左用家電前要問過我(唔係唔比用,係怕佢亂試整爛) ,但頭先我入佢房攞尿片,見佢開左房冷氣同窗, 我即刻炳佢, 開房冷氣做乜要開窗,咁開冷氣做乜

佢只講句sorry太太

佢唔識廣東話,唔識英文,好難溝通

但清潔,煮飯,教到嘔血之後就有改善

但佢咁樣唔聽人講,我好嬲,你地點睇?

大宅

22歲, 即冇咩經驗, 唔識廣東話,唔識英文, 如果你請佢時都預左有排教、難溝通, 都要比d時間佢學既

但我真係冇32歲都唔會請囉, 廢事噴血

伯爵府

引用:我之前請左個印,22+歲,+講野細細聲對我仔

原帖由 小mama 於 15-04-03 發表
根本溝通唔到,佢又點知你講乜佢肯學,未比機會佢囉

別墅

我而家都學習緊同一個中文同英國唔掂既印印一齊~黎左2星期~
佢29歲~ 我都教到噴血~
岩岩佢亦係開住冷氣..開左露台隻窗...

哎~ 我而家都安慰緊自己總之佢聽聽話話~ 呢d白痴野就忍左佢算~
因為下一個唔代表一定好過佢~!

俾d時間佢啦~!

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小mama 於 15-04-03 發表我之

原帖由 濛查查 於 15-04-03 發表
根本溝通唔到,佢又點知你講乜佢肯學,未比機會佢囉
唔係呀,之前我揾agent用印尼文同佢講,用新家電之前要問過我先,肯定佢知

的確,我知佢乜都唔識,遇左噴血,但係我只想佢聽話啲,用家電之前問聲,唔係咁高要求啫

教我就一定會教,但佢啲自把自為唔識又唔問,我怕有日我屋企會爆炸

珍珠宮

引用:我而家都學習緊同一個中文同英國唔掂既印印

原帖由 rabbitkkkate 於 15-04-03 發表
岩岩佢亦係開住冷氣..開 ...
咁似既

你eq好高, 我頭先真係好嬲,我狠狠地鬧左佢
我有一個3 歲同初生b, 真係怕佢報復

佢只黎左一個星期

珍珠宮

引用:我而家都學習緊同一個中文同英國唔掂既印印

原帖由 rabbitkkkate 於 15-04-03 發表
其實印尼熱過hk好多,我之前個肥印,兩年,比把風扇佢,佢都話唔要

呢兩日,我發現佢唔開冷氣就關晒啲窗
開冷氣就開晒啲窗

係咪真係咁人蠢

象牙宮

rabbitkkkate 發表於 15-4-3 23:59

溝通 = 最重要一環..
溝通 方法: 寫字/說話/ body language/ 圖案

22-49yo. 本國, 家中沒有. 沒用過. 沒見過.... 怎么知呢???
再說, 訓練學校. 只教廣東話...)求其 2个月, 家務, 家電知識 )冇教..

語言.. 學几个月, 就會??? 神童..

rubbish training center.

濛查查    發表於 15-4-4 00:54
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

小mama 發表於 15-4-4 00:03
咁似既

你eq好高, 我頭先真係好嬲,我狠狠地鬧左佢
哎~ 我個b仲係個肚到~~ 我就係預先同佢"相處"下~ 怕真係last min黎..又要教佢又要揍B
早D俾我有哂心理準備~接受下佢地既"行為"~

我EQ勁低架~ 上次佢講大話~ 我都喪話佢~ (雖然知佢根本聽唔明我講咩)
大獲野就狠狠的話~ 小事就"忍得就忍"啦~!

禁止訪問

象牙宮

小mama 發表於 15-4-4 00:01
唔係呀,之前我揾agent用印尼文同佢講,用新家電之前要問過我先,肯定佢知
的確,我知佢乜都唔識,遇左噴 ...

自把自為+唔識又唔問 : 我媽家中... 30-55 都係 wor..
唔識又唔問 + 問左又是自把自為. ... 問和不問, 沒分別.
被我 , 進展緩慢.. 人地可能, 怕用腦, 唔想用腦掛? 拉布就 smart.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

引用:Quote:小mama 發表於 15-4-4 00:03 咁似既

原帖由 rabbitkkkate 於 15-04-04 發表
哎~ 我個b仲係個肚到~~ 我就係預先同佢"相處"下~ 怕真係last min黎..又要教佢又要揍B
早D俾我有哂心理準備~ ...
你唔驚佢報復?

你個做野掂唔掂?

你真係忍佢?

我仲諗緊比唔比一個月通知,因為佢真係明知故犯,佢唔明,唔識我都原諒佢,但佢好唔顯唔係
好折墮!開住冷氣開窗訓,真係以為我唔敢炒佢

象牙宮

小mama 發表於 15-4-3 23:25

google translate
用圖字.

does it help?

理性討論交流者。

珍珠宮

引用:小mama 發表於 15-4-4 00:01 唔係呀,之前

原帖由 333s 於 15-04-04 發表
小mama 發表於 15-4-4 00:01
的 ...
佢地都識拉布?

有時我諗,呢個工人可能知我等人用,得吋進尺

還完錢佢又會點?

珍珠宮

引用:Quote:小mama 發表於 15-4-3 23:25 我之前

原帖由 333s 於 15-04-04 發表
google translate
用圖字.
有,我有用

但佢自把自為,我c6 已經好唔高興

珍珠宮

引用:回覆 小mama 的帖子你個工人太細個,根本老

原帖由 fionaleung43 於 15-04-04 發表

回覆 小mama 的帖子
我冇得簡,呢個已經係咁多resume入面最好個妹妹

agent成日讚佢醒

係,的確醒!自把自為!

珍珠宮

引用:回覆 小mama 的帖子你個工人太細個,根本老

原帖由 fionaleung43 於 15-04-04 發表

回覆 小mama 的帖子
問過,要再比4000 蚊, 又要等3 個月之前一個冇report duty, 我已經冇左3 個月,呢個炒埋又冇3 個月,我唔知點

係咪應該忍

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:請比意見,留唔留?

唔用,新請左個23歲,雖然結左婚有個仔,我都好後悔請左佢,佢啱啱做左一個月,第一次覺得出糧比工人甘唔抵,廣東話學得好快之外,其他野唔叫唔做,樓主工人甘細個一定要有人睇住佢做,太細真係信唔過

首頁

尾頁

跳至