懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

下月生B, 開始具體想像坐月期間,如何照顧兩歲大女??

背景資料如下:
1. 冇阿媽,奶奶幫手
2. 大女BB床讓給新BB睡,而大女會同我同床瞓
3. 丈夫是工作忙人,工作早出晚歸

請教各經驗媽咪,坐月時如何照顧年幼小孩??

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MaMa520 發表於 15-4-4 07:19

背景資料如下:

2. 建議你而家要大女自己訓. bb 出左世佢都唔好同你同床.

我阿媽幫我頭2個月, 淨係朝早睇住小朋友, 不過我都冇乜點訓.

你儘量要大女早睡早起, 佢早d 去訓, 你都有多d 時間去休息同照顧細b. 安排到大細b 可以同一時間去訓較好.

有時我一邊同大b玩, 一邊湊細既, 或者叫埋個細既幫手拎尿片, 或者一齊幫細b 沖涼.

你煮開野食要煮多d, 咁你唔駛成日去忙於煮飯, 留番d 時間去湊兩個.

由於你暫時唔方便出街, 你可以同大b 玩d 要體力消耗既活動, 例如拋個波叫佢去執等等, 等佢放晒電就可以訓得快d.

大宅

回覆 bosch 的帖子

多謝你的意見,我也幻想到坐月期間很難和大女一起睡。。
可是家居地方窄,沒有多張床可以給她,

所以特別苦惱睡眠時間如何照顧她。。。

我亦打算廿四小時餵人奶,深知會更加不便。。

關於日,夜間的照顧,有其他可行辦法嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

MaMa520 發表於 15-4-5 06:22

多謝你的意見,我也幻想到坐月期間很難和大女一起睡。。
你屋企個廳放放到網床?

或者會唔會考慮大女訓bb 床, 細b 訓 bb 睡籃或bb 分隔床? 兩者都可以用到幾個月, 亦方便你去照顧細b, 到一切穩定至細b 訓bb 床, 大女訓大床, 因為怕將來你大女一定要你陪訓, 你一湊二又未上手, 到時你分身都唔掂. 當然細 b 訓bb 床係安全d, 咁你而家就要你大女習慣可以自己一個一人去訓, 等佢訓著左你至入房訓.

大女夜晚可以訓到12小時以上, 另加幾個鐘晏覺. 你要大女9點前要訓, 最好7-8點去訓.

真係太攰的話, 夜晚補奶粉, 等細b 訓耐d, 起碼你都有休息幾粒鐘, 日頭至有能力去應付湊兩個細路. 當然頂得順話, 夜晚餵埋人奶. 過左頭幾個月, 到細b 唔再日夜癲倒或者半夜至狂喊時, 情況會好d 架啦...

大細b 同時喊時, 細b 安全情況下, 你要照顧大b 先.

大宅

回覆:請教: 坐月時如何照顧年幼小孩?

我39w,大女13個月,太細個又唔識聽指示又周屋跑要看住,我都好頭痛點算,日頭有陪月,陪月放工都唔知點算
大女已經開始訓小童床,讓張bb床俾細b訓!

大宅

係喎。。 可以用睡籃!! 應該都係頭幾個月最需要適應! 好提議
但咩係分隔床???

大宅

回覆 cssmandy 的帖子

我冇人幫手,亦冇放唔落多張小童床。。
大女又痴身,坐月果陣都唔知點算

瑪瑙宮

bb 分隔床係一個低身既膠兜, 放響大床中間俾bb 響入面訓覺. 我未用過, 只諗到有安全問題要考慮.

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ad&tid=10237567

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=7254524

bb 睡籃
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=4368382

大宅

BK Milk勳章

引用:下月生B, 開始具體想像坐月期間,如何照顧

原帖由 MaMa520 於 15-04-04 發表

背景資料如下:
我情況都同你1樣,擔心中

別墅

回覆:請教: 坐月時如何照顧年幼小孩?

Me too 大同細只差18個月

大宅

『大細b 同時喊時, 細b 安全情況下, 你要照顧大b 先.』

又想請教下,此話何解呢? 有甚麼原因嗎?

瑪瑙宮

MaMa520 發表於 15-4-7 13:52

『大細b 同時喊時, 細b 安全情況下, 你要照顧大b 先.』
細b 出世後, 大b 因為呷醋同埋不安而做好多野去吸引你注意, 會特別扭計又特別曳. 湊2個時少不免會遇到兩個小朋友一齊喊既情況, 可能細b 響睡房喊大b 響廁所喊, 咁你要即時作出決定照顧邊個先. 細b 喊多數係尿片濕左或者肚餓, 至少佢可以響bb 床上等多一陣, 而大b 行得走得又要呷醋, 怕佢有意外, 所以要先睇佢做咩喊. 當然如果你幫細b 沖緊涼或換緊片, 冇可能即時放低佢, 咁要快手快腳攪掂, 之後睇大b 做緊乜, 我既做法係去到邊都帶埋大b, 總之要佢響我視線範圍之內.

唔止係咁, 有精力時要抽時間陪大b, 等佢覺得唔係被忽略.

細b 出世前, 你買份禮物仔, 同細b 返到屋企時, 話俾大b 知係 bb 送俾佢玩, 等大b 易d 接受細b.

別墅

回覆:bosch 的帖子

我都要模仿你嘅做法!你大b幾大你生細b時

大宅

引用:下月生B, 開始具體想像坐月期間,如何照顧

背景資料如下:
如果4人同房,細b半夜喊聲可能會嘈醒大b,夜晚習慣開啲音樂,習慣嘈住都瞓得到。

大宅

嘩!! 原來如此!!
真係多謝你咁有用的育嬰心得!!

呢點我完全冇諗過呢。。。

大宅

回覆 wchakman 的帖子

唉。。。 但最慘係,丈夫抱怨聽音樂不能入睡。。

就算我試過一些較催眠和將音量較細

瑪瑙宮

Ching0904 發表於 15-4-7 22:20
我都要模仿你嘅做法!你大b幾大你生細b時
我有3個仔女, 佢地相差分別係近2歲半同埋近3歲.

瑪瑙宮

MaMa520 發表於 15-4-9 02:54

嘩!! 原來如此!!
我生第二胎時都係人地教同埋撞過板至知.

你大女2歲, 踩正 trouble two, 到時會仲曳d, 到時你要湊兩個, 而家要做足家居安全措施. 我細女就黎2歲, 而家d 脾氣真係好臭.

大宅

Trouble two.....

How Trouble..? 有點驚驚。。。

點都好,多謝指教先

公爵府

引用:下月生B,+開始具體想像坐月期間,如何照顧

背景資料如下:
你有無b b 訓覺攬?頭2個月細b同你訓先,將個攬放在床,大b照係b b 床自己訓,直到坐完月

首頁

尾頁

跳至