烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

謝謝各高手.
做PIZZA 是否真的好不同呢?
我家之小朋友, 最新之要求是食PIZZA, 做了3次,開始OK. 想. 再做好一些. 個班4歲之8 歲之大皇, 要求好高..

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=7#detail

我是在這家買的,靠得住,夠raw,人手加工度少,其他的搞到靚一靚就一定經過較多的加工,你自己衡量啦。

但這東西未必適合你,因為要它起作用就要預熱很長時間,上面甘厚的要1小時,好曬電費,同埋會降低焗爐壽命,整一兩塊pizza無問題,第三塊已經開始唔夠熱力了,都係自己衡量啦。

另一個建議是去雲石店界一塊適合自己焗爐尺寸的天然雲石,不要人做或合成的,怕有毒,甘高溫用距好易釋放有害物質,最好是未經打磨的,甘會比較吸濕,pizza多數用堇青石,比較耐溫,其他石種可能會爆裂,但我相信你用到距爆裂時,你已經對距無興趣了,因為真系幾熱下。

複式洋房

引用:謝謝各高手.+做PIZZA+是否真的好不同呢?我

原帖由 kyky123 於 15-04-07 發表
謝謝各高手.
做PIZZA 是否真的好不同呢?
我家之小朋友, 最新之要求是食PIZZA, 做了3次,開始OK. 想. 再做 ...
樓主可考慮用lc 或staub 煲來代替pizza stone做pizza

大宅

引用:Quote:原帖由 kyky123 於 15-04-07 發表謝

原帖由 Bigmomochung 於 15-04-07 發表
樓主可考慮用lc 或staub 煲來代替pizza stone做pizza
請問點用?

男爵府

回覆 kenstin 的帖子

THANK YOU KEN SIR
預熱一小時, 真是我用不到. 因為太久了. 而且有些不環保. 多謝您解說.

YES, 我的興趣是跟住D 小朋友興趣. 您真的好聰明.

男爵府

回覆 Bigmomochung 的帖子

您個好得. 是LC 做的嗎?

男爵府

KENSTIN SIR 及JM,
您們估買一塊, 黑色, 之焗爐用鐵TRAY OK不OK? 如OK, 去上海街找找?

即小時候,麵包店之焗盤。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

kyky123 發表於 15-4-7 10:37

無咩用,要明白為何要用石板,是因為焗pizza希望做到脆身效果,而一般焗爐溫度只有250度,加上開門關門走熱,食物本身吸熱,剩下只有200度到,效果不及歐洲的焗爐,歐式焗爐密封做得好,材料鋼水可以承受高溫,所以很多可以去到300度,加上石英發熱管提熱快,火力比較硬朗,焗pizza效果相當適合,石板有儲熱作用,儲夠200幾度後,會慢慢釋放,甘就可以幫補一般焗爐跌溫太多得問題,利用鐵板也好,LC iron cast也好,也同樣原理,儲住啲溫度,但要它們儲夠溫度也需要唔少時間,既然要儲溫,石頭效果更好,因為多個吸濕功能。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Bigmomochung+於+15-04-07+發

原帖由 babydd 於 15-04-07 發表
請問點用?
係呀用lc
首先230度預熱焗爐,把lc盤塗油把pizza放入盤中。放上煮食爐大火煮三分鐘,然後放入焗爐8分鐘
我用的焗爐是坐台小焗爐也做到脆脆pizza

水晶宮

kyky123 發表於 15-4-7 10:37

妳本身無咩 ?? 跟焗都應該有......

有心玩烘焗, 唔同 size 焗盤都可以入吓貨, 以備不時之需嘛.......

我自己用一般焗盤, 我覺得效果都ok.....

.

3能模配超薄 pizza ( 怕芝士高溫受熱會焦, so 芝士是後加的 )

好像我這種一年只會整幾次的, 用一般模都ok夠了....

如妳有位有地方, 心癮大的, 想買個 pizza 石便買啊.....

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

都係好辦法!

男爵府

回覆:Bigmomochung 的帖子

Wonderful

我會在英國訂

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

Thank you
你做的pizza 好美呀

都是用焗盤了。我易肥,我本身不食,石呢,原來要熱爐。所以放棄

不過見LC 盤,都好像好好,我哮下有冇減價,或者看有冇出口cast iron tray .

熱力應0K

男爵府

Bigmomochung JM
請問您之LC TRAY 是鐵定是STONE? 在英國網上, 唔找到.

請問, 約長潤多少?

謝謝.

水晶宮

i don't use it, it is not very useful

i just use my LODGE 12' pan, and apply some oil and heat it up on the stove
with the pizza, and once the pizza starts sizzling, then put it inside the oven

複式洋房

回覆:kyky123 的帖子

去年lc 開倉買的,是鑄鐵的。陶瓷做不到pizza stone效果
你可以用煲來做都以,但難少少取出來

男爵府

THANKS SO MUCH. 明白呀. 一定很重, 但值的.

水晶宮

kyky123 發表於 15-4-10 01:04

THANKS SO MUCH. 明白呀. 一定很重, 但值的.
妳本身係咪好似有個 LC煲 ??

男爵府

回覆:avbee 的帖子

Thank you

It is also good idea too

男爵府

回覆:tammy2008 的帖子

有呀都可用住先

上淘寶看你之三能金盤中

首頁

尾頁

跳至