婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

煮送難食咸到死!叫佢唔好煮係要煮,隔夜送又食成個月,屋企已經細仲擺到成屋雜物垃圾,唔用又唔掉,又成日拎d唔知邊到汁既架返黎,Bb就出世都唔識留返d位,床都無位擺,就來忍唔住要鬧鬼佢

禁止訪問

回覆:Julia234 的帖子

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

孕婦情緒係敏感d, 但:
99煮野太咸未必係專登, 有些老人家味覺退化, 不自覺會越煮越咸
你話叫佢唔好煮, 咁如果佢真係唔煮, 係咪你煮俾佢? 定係你請工人返黎煮?(如果你唔會既, 咁其實你無資格話佢)
留隔夜送係大部份老人家既習慣, 除非佢逼你食, 否則不用理會(就算佢逼你食, 你都有權拒絕)
執雜物返屋企, 咁就要睇下間屋係邊個, 如果係你既, 當然你可以開聲stop佢, 或者叫老公幫手清理下
如果間屋係99, 咁你無權管佢, 佢亦無義務留位俾任何人
現實係殘酷, 如果寄人籬下, 好多野係無得話事, 否則唔會咁多jm寧願捱貴租都唔同99住啦
你唔滿意可以兩公婆搬出去, 自己主場鍾意擺咩都得

bb_jan    發表於 15-4-27 15:50
雙魚仔    發表於 15-4-27 15:07
Miulo    發表於 15-4-27 13:54
tansyneko    發表於 15-4-27 12:13
TiffChan    發表於 15-4-27 10:30

水晶宮

回覆:超級唔妥我99

冇計啦!要同99住係要頂下架喇!

男爵府

無計, 一齊住

公爵府

引用:煮送難食咸到死!叫佢唔好煮係要煮,隔夜送

原帖由 Julia234 於 15-04-27 發表
煮送難食咸到死!叫佢唔好煮係要煮,隔夜送又食成個月,屋企已經細仲擺到成屋雜物垃圾,唔用又唔掉,又成日 ...
如果間屋係99的,你真係無say架
佢一定不會改架啦,會否返娘家??

大宅

甘你可以唔食嫁嘛,我已經好耐無食過99住ge野,個個口味唔一樣。至於雜物,我d雜物勁多,不過99無話過我

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

搬出去, 自己煮, 咩問題都解決晒啦

男爵府

寄人籬下, 唔岩食就自己煮, 太多離物你就出去租屋住

翡翠宮

惡到呢...

男爵府

mini1204 發表於 15-4-27 10:39
惡到呢...
係咁架喇

別墅

引用:甘你可以唔食嫁嘛,我已經好耐無食過99住ge

原帖由 姬絲丁Ding 於 15-04-27 發表
甘你可以唔食嫁嘛,我已經好耐無食過99住ge野,個個口味唔一樣。至於雜物,我d雜物勁多,不過99無話過我

...
屋唔係佢佢煮d野我唔食佢會話我,係我c6死都要話要同埋呀媽住,我成日話同c6出去食啦,佢又唔高興發老人脾氣,ok咁我煮,又話等佢煮,每一日間屋打掃完個地都污租既,叫佢唔好再出過街既鞋係屋企踩黎踩去,又耳邊風

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 姬絲丁Ding 於 15-04-27 發表

原帖由 Julia234 於 15-04-27 發表
屋唔係佢佢煮d野我唔食佢會話我,係我c6死都要話要同埋呀媽住,我成日話同c6出去食啦,佢又唔高興 ...
係咁架喎,真係一係唔同住,一係你出去唔同食,最多叫你c6同佢講下,不過多數唔會聽!

公爵府

趕佢走啦, C6吾肯就自己返娘家, 直到佢走為止
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

我係同老公日日放工一齊係街食完先返,其實都幾難受,等緊有新屋可以搬走。如果你99黑面,我會照直講點解唔食。著鞋方面我99同你99簡直系兩姐妹~所以我從來唔拖地,覺得無意義。不過我同你唔同,間屋唔系我同c6的,所以叫做“入鄉隨俗”啦

別墅

間屋用左好多錢裝修,所以我唔會走趕佢走佢就無地方住,而且佢得C6一粒仔,就算到我忍唔住開口趕佢走佢都唔會理,只會令我C6難做,衰D甘諗,而家唯有等佢百年歸老

別墅

引用:孕婦情緒係敏感d,+但:99煮野太咸未必係專登

原帖由 瑤瑤~ 於 15-04-27 發表
孕婦情緒係敏感d, 但:
99煮野太咸未必係專登, 有些老人家味覺退化, 不自覺會越煮越咸
你話叫佢唔好煮, 咁如 ...
非常赞成,的确老人家味觉决策能力都在下降,我们不能以我们的标准要求他们。但是我们自己的行为决策都是自己决定,没有任何人可以逼到一个成人就范的。最终还是要回归市场经济基础决定上层建筑。姐妹们我们都要加油,有自己的经济能力不受别人的胁迫,当然我自己感恩有一个好奶奶,结婚就分开住

公爵府

間屋吾係佢既, 縱使趕佢吾走, 你都佔上風,

所以唔好忍佢, 千祈唔好俾佢控制你, 要反擊
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

翡翠宮

同住就係咁,而且老人家最唔鐘意浪費,成日都話D嘢可以用唔肯掉

男爵府

其實間屋係你嘅就自己話事,自己鍾意煮就煮,佢唔鍾意食佢咪唔好食,隔夜餸擺得耐就倒左佢

首頁

尾頁

跳至