自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位, 想換冷氣, 变頻冷暖機好用嗎?那個牌子好? Thx

大宅

回覆:goodgoodluck 的帖子

大金, 用緊超正, 冷氣夠凍又夠靜, 冬天開暖氣唔會焗

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:大金, 用緊超正, 冷氣夠凍又夠靜, 冬天開暖

原帖由 BBTmama 於 15-05-14 發表

男爵府

BBTmama 發表於 15-5-14 18:54
請問用左幾耐? 聽說大金耐用,不容易壞

水晶宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可能我鈍, 感覺不到和普通分體的分別

水晶宮

BBTmama 發表於 15-5-14 18:54
而家嘅大金是否仍然係made in japan ???

大宅

回覆:pbpk03845784 的帖子

日本造㗎, 用咗一年咁上下

男爵府

大金,我用咗應該有5年,超好用!!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:BBTmama+發表於+15-5-14+18:54+大金,

原帖由 goodgoodluck 於 15-05-14 發表
請問用左幾耐? 聽說大金耐用,不容易壞
2匹或以上ok 的。匹半同1匹要慎重考慮

男爵府

LedTV 發表於 15-5-17 01:31

我就係想換房1匹机,請問可否指点一下, THX

禁止訪問

男爵府

ckck53 發表於 15-5-14 22:06
可能我鈍, 感覺不到和普通分體的分別

冷氣進入變頻及環保冷媒的時代,不過很多人都搞不清楚變頻式冷氣和一般冷氣不同的地方在哪裡,家電業者說,變頻式冷氣最主要的特色就是可以在消費者需要的溫度中保持在最小的使用功率下運轉,具有省電效果和符合環保概念,預估變頻更是將來冷氣甚至家電的新趨勢。

許多冷氣廣告都強力主打變頻式冷氣,到底變頻式冷氣有哪些好處?
變頻式冷氣採用的是R410A冷媒,比較不會破壞臭氧層,而變頻式冷氣最重要的特色就是省電和符合環保概念,現在甚至現在也出現了變頻式冰箱,原理都是類似的,就是在不同狀況下以變頻方式使用不同電力,以達到省電的效果。符合全球環保化的趨勢,未來應該會有越來越多家電都投入變頻式的市場。
 變頻式是近年來開發的新技術,不但可以保持恆溫,而且壓縮機低耗電運轉,大約可省電30~35%。此外,變頻式壓縮機運轉時,靜音的效果也相當好。

funbi0816    發表於 15-6-18 20:40

男爵府

香港買 應選購 [ 一級能源效益標籤 ] 的冷氣機
機電工程署 能源效益 ( 產品標籤 能源標籤網 ) 空調機
http://www.energylabel.emsd.gov. ... s/rac/select_ac.php
每年耗電量(千瓦小時) • 指為資料提供者為編配參考編號而提交的測試報告所述,量度得出在最大負荷量的製泠模式操作時的功率耗用量,乘以平均每年使用1200小時計算的每年耗電量。

the shops of [ 香港格價網 ] sell 香港行貨 cheaper than 香港行貨參考價

冷氣機 製冷量 適用面積
3/4匹 80平方呎以下
1匹 80–100平方呎
1.5匹 100–150平方呎
2匹 150–200平方呎
2.5匹 200–250平方呎

變頻式, 快凍且慳電。

消委會測試市面16款變頻式分體冷氣機 http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120516/00176_106.html

=====

消委會測試市面15款窗口式冷氣機 ( 不是變頻式) http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150515/19148374

http://topick.hket.com/article/6 ... 7%E6%B0%A3%E7%8E%8B

iris5a    發表於 15-6-19 09:19

禁止訪問

侯爵府

goodgoodluck 發表於 15-5-14 18:38
請問各位, 想換冷氣, 变頻冷暖機好用嗎?那個牌子好? Thx
用緊大金, 廳2匹, 房1匹. 用左6年, 夏天開冷氣, 冬天開暖氣, 人地開一季我開2季, 即DOUBLE 時間, 6 X 2 等於人地淨冷氣開12年. 暫時性能良好 凍既夠凍, 暖既夠暖.

娘家用緊Panasonic 冷暖機, 遙控開關時比我部大金敏感, 一按就開到, 我部大金如對唔正部機, 有時要按幾次遙控. 另外, 我覺得panasonic送風角度比大金廣. 但Panasonic唔係用左好多年, 唔知襟唔襟用啦.

侯爵府

goodgoodluck 發表於 15-5-14 18:38
唔好買開x . 好易懷

侯爵府

LedTV 發表於 15-5-17 01:31
我家部大金1匹 ok 喎

大宅

回覆:有冇用緊變頻冷暖分體冷氣機

我家用大金, 好靜和夠凍。

夏天晚上瞓24度一流, 夠靜
冬天好凍時一樣23度, 一d都唔會乾燥

伯爵府

畀面勳章

引用:請問各位, 想換冷氣, 变頻冷暖機好用嗎

原帖由 goodgoodluck 於 15-05-14 發表
大金,唔好問點解。

峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

別墅

回覆:有冇用緊變頻冷暖分體冷氣機

大金兩匹大約幾錢?安裝費點計?

首頁

尾頁

跳至