自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

仔仔9月升小一,105左右。細粒。spi書包岩用嗎?定是有其他介紹?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:hongbb1116 的帖子

我覺得SPI書包好重,size唔夠擺F4 file

子爵府

咁應該邊隻比較好..

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

hongbb1116 發表於 15-6-3 11:15
咁應該邊隻比較好..
你應該帶仔仔去試上身

我女就係小一得103左右,我都唔想買SPI,但係LEGO一咩上身已見到太大佢好辛苦

但另外係,如果唔係小朋友自己咩,其實又唔洗諗太多岩唔岩佢身型

大宅

回覆:小一,細粒。spi書包岩用嗎?

冇放書都好重
申利:仔小一時買左一個,半個學期唔夠就換

翡翠宮

2018復活節勳章

去千X店有好多選擇, 總之要選輕身的

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆:nieualma 的帖子

SPI 也有輕身款式,但多數比較重。我覺得合身形較小的小一生。我個仔幼小用 SPI, 輕身款,有細隻 SPI 圖案,記得選金屬拉鏈,比較耐用。都用到兩年。

翡翠宮

spi heavy,Lego or seven better

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

hin080908 發表於 15-6-3 11:55
無可能唔係自己孭喎, 你幫佢孭到返學校, 佢都要行上課室啦.
我唔知呀,但我見好多書包都係大人咩到,唔關個學生身型事嘛

talkative    發表於 15-6-3 13:31

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

No good. SPI書包勁重, LEGO 輕好多.

男爵府

spi真係好重,極之後悔,我仔日日有執書包,但我磅過重九磅幾!佢已經只係落校車要自己揹,但要行上四樓,都幾係呀!捱埋呢個月,新學期會用LEGO OR SEVEN!

禁止訪問

子爵府

引用:仔仔9月升小一,105左右。細粒。spi書包岩

原帖由 hongbb1116 於 15-06-03 發表
仔仔9月升小一,105左右。細粒。spi書包岩用嗎?定是有其他介紹?
lego 好輕又耐用。小—生仲細,萬一太重,唯有分開d野,叫小朋友抽住。

象牙宮

hin080908 發表於 15-6-3 12:06
其實都關, 佢地返放學要孭住上樓睇, 上校車. 如果唔貼背, 好似對"隻"骨唔好架. 所以啱SIZE都好緊要. ...
係囉

所以重少少但我都係買左SPI,因為阿囡真係好細粒

仲咩到而家三年班

子爵府

我唔會幫佢咩書包喎, 就算幫佢咩, 佢反到學校都要自己咩反入課室....
咁即係除左輕, 護背脊都好重要....
SPI我知AEON有, 我之前睇中左一個$5XX, 少少重, 但我覺得我個仔咩上去又幾岩..
至於LEGO, 我未見到有, 邊度有得睇下...
另想問, 書展會唔會抵D?

別墅

回覆:sasa0208 的帖子

SPI 未放書已經好重
Lego輕身,而且佢有大、細size分架,一至三年級用細size ok la,內籠又夠大;另外要揀拉鍊喺上面,無條邊遮住嗰款比較方便

公爵府

引用:No+good.+SPI書包勁重,+LEGO+輕好多.

原帖由 littleangelyy 於 15-06-03 發表
No good. SPI書包勁重, LEGO 輕好多.

子爵府

引用:SPI+未放書已經好重Lego輕身,而且佢有大、

原帖由 WeAreFamily 於 15-06-03 發表
SPI 未放書已經好重
Lego輕身,而且佢有大、細size分架,一至三年級用細size ok la,內籠又夠大;另外要揀 ...
lego邊度有得試?

公爵府

太重。 係千x店, 有in wxy. coxx, 都輕。

最緊要輕

首頁

尾頁

跳至