自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我諗我算係1個非正常嘅全職媽媽!
頭3個月餵人奶,之後因為某D原因,被醫護勸導轉奶粉!當時已知奶粉可能無咁好抵抗力,睇書又話曬下太陽行公園散步會幫到BB增強抵抗力!所以由果時開始,堅持每日帶女女出去行,由細個時抱/孭行5分鐘左右,到宜家佢剛識扶住嘢行,可以玩到30分鐘左右!
我最近每日都1早起身做D家務先,8點女女起身食奶/包,執嘢換衫10點出門,去公園玩唔超過30分鐘,搵個地方食少少嘢,正午前一定坐車返娘家,食嘢,啊女午睡喺房開冷氣,幫爸媽做家務,女女瞓醒,喺廳 Playmat 自由活動,唔開冷氣只開風扇,間唔中會落樓下公園推學行車15分鐘,又會俾佢掂下摸下花花草草!萬一落雨天唯有落商場超市拖佢行或者有果D小朋友購物車就俾佢推住行,買包餅餅!返上樓食茶點,開缸水俾佢邊玩邊澡涼!
我同老公本身有哮喘,我仲有嚴重鼻敏感!聽幾個產前講座都已經話,兩公婆都有哩D病,傳俾個B嘅機會高達80%+!我只想個女盡量有帶氧活動!減少病發機會!睇醫生真係好貴架!
仲有就有..... 出街食飯我唔會出酒精紙巾消毒!小朋友有機會摸到嘅嘢我都唔會事先消毒!只係佢摸完用嬰兒濕紙巾幫佢抹手!
咁都俾朋友們話我唔識錫個女唔保護個女!
「唔應該帶佢出去熱出去曬!唔應該唔開冷氣俾佢玩!唔應該俾佢摸公園D嘢... 點解唔帶佢去室內冷氣冷氣 playroom?點解唔消咗毒先俾佢?.....」
我承認某方面我好怪獸,我唔鐘意女女長期處於冷氣房,我唔鐘意室內 playroom 因為我見好多家長小朋友都踢拖落街行過去,咁赤腳入去玩無著襪!
So far,我哩D咁唔保護唔錫個女嘅湊女方法,1年唻令到個女只睇咗2次醫生,都已經俾佢地講到唔係好事!比起佢地果D室內小朋友睇少幾倍!佢地成日圍埋就話自己小朋友又病又被人傳染,又要睇醫生!
我好唔開心!喊咗出唻!咁樣同個女出街,估我真係唔攰唔熱架咩?已經避開正午,避開下午小朋友放學時間!我都只係想個女健康!唔想佢好似我細個咁,成日因為哮喘鼻敏感而睇醫生啫!咁都有錯?!

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby_chu 發表於 15-6-18 14:32
頭3個餵人奶,之後因為某D原因,被醫護勸導轉奶粉!當時已知奶粉可能無咁 ...

你正常過正常喎! 避開最毒日頭(1夏天早上10至下午4點, 冬天早上11至下午2點), 吸收陽光有維他命D, 小朋友去玩去出身汗好過係冷氣地方長駐多多聲.

豈能盡如人意? 你唔需要為果D無知朋友而喊.

baby_chu    發表於 15-6-18 15:52

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+15-6-18+14:32+我諗

原帖由 BK2002 於 15-06-18 發表
你正常過正常喎! 避開最毒日頭(早上11至下午2點), 吸收陽光有維他命D, 小朋友去玩去出身汗好過係冷氣地方長 ...
最唔開心係.... 你可以唔認同我湊女方法,但唔好話我唔錫唔識保護自己個女!

霜霜    發表於 15-6-18 22:42
tsung    發表於 15-6-18 15:38

珍珠宮

育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

你無問題呀..
比我都唔會人多又曬既時間同個小朋友出去同人迫啦....
小朋友無唔病無痛你都湊得好好GA啦..
洗乜理D 人講咩

baby_chu    發表於 15-6-18 15:54

男爵府

你好正常喎!我支持你!
係你d朋友怪獸!

霜霜    發表於 15-6-18 22:42
tsung    發表於 15-6-18 15:38
Jolin_Yuen    發表於 15-6-18 15:26
隋心而行

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

見到你呢個POST, 好開心有媽媽咁對待自己兒女, 你要加油, 支持你

baby_chu    發表於 15-6-18 15:54
Jolin_Yuen    發表於 15-6-18 15:26

禁止訪問

回覆:借個位呻下!

珍珠宮

引用:樓主你係頭3個餵人奶(即係有4個仔女)+定係

原帖由 emmiedustie 於 15-06-18 發表
樓主你係頭3個餵人奶(即係有4個仔女)
定係頭3個月餵人奶
3個月!打少咗個字!

珍珠宮

2024年龍年勳章

baby_chu 發表於 15-6-18 14:42
最唔開心係.... 你可以唔認同我湊女方法,但唔好話我唔錫唔識保護自己個女!

...
所以叫你咪理佢哋囉~小朋友無乜病痛就係健康, 其他乜都假

baby_chu    發表於 15-6-18 15:55

珍珠宮

你同你囡習慣這生活模式咪得囉, 理得其她閒人講咩! 一百個人有3百種湊仔心德.

baby_chu    發表於 15-6-18 15:56

伯爵府

引用:我諗我算係1個非正常嘅全職媽媽!頭3個餵人

原帖由 baby_chu 於 15-06-18 發表
頭3個餵人奶,之後因為某D原因,被醫護勸導轉奶粉!當時已知奶粉可能無咁 ...
駛咩理佢地講咩,佢地真係好多事,自服余女好就得

男爵府

畀面勳章

有些人好鐘意唱反調,你做A,佢話B……唔駛理佢!

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你係一個稱職嘅媽媽!

baby_chu    發表於 15-6-18 15:57

珍珠宮

加油揍細路真係好辛苦的! 但當佢叫一聲媽媽你又會成個冧晒

baby_chu    發表於 15-6-18 15:57

珍珠宮

多謝咁多位!

子爵府

其實只要自己盡力做好就得,何必去理人地點講?個女係你既,唔需要向所謂的「朋友」交代。人地講一句係唔需要負責任架,唔好因為人地一兩句就動搖自己搞到唔開心。加油!

baby_chu    發表於 15-6-18 15:58

男爵府

係有好多依D多咀人架,我對付依D人都係左耳入右耳出,唔理佢地,更加唔會上心,你已經做得好好,放鬆心情,同個囡玩埋一份啦,輕鬆D啦

伯爵府

唔好唔開心,你湊得女女好好呀,朋友講既野咪當佢發up風,唔洗理

子爵府

回覆:baby_chu 的帖子

我都係咁湊架,少少鼻水但食得,玩得,瞓得,我唔會比小朋友食藥,細B兩歲,今年無病過,大B要返學,病過一次,每日的戶外活動時間好重要,呢啲係醫生朋友建議的

我見過護士朋友係屋企將跌了落地的面包執返照比個3歲仔食,佢話家居細菌無問題,佢個仔真係返學都好少病

btw,你小B的發展一定比你朋友們的小朋友好

baby_chu    發表於 15-6-18 16:02

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

比D信心自己, 你咁湊無問題, 唔好比人影響, 繼續努力~

baby_chu    發表於 15-6-18 16:03
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至