懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

如果咁好彩順頭順路可以順產,其實有無需要花幾萬元去私家生?

別墅

回覆:順產其實有無必要去私家長?

個人認為冇需要,因為你都只係瞓一兩晚,唔值囉。留番啲錢俾bb好過

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我會

大宅

主要睇你經濟能力同情況而訂
依啲野,真係各花入各眼

大宅

政府醫院醫療設施始終比私家既完善,我本人都覺得無需要去私家~

大宅

根本無得比,上胎老婆住仁安住到唔捨得走,好似住酒店咁

大宅

如果後生我會在政府生、今胎我高齡我已决定私家生

大宅

睇個人經濟情況,就算順產都要休息,環境好d,人都開心d...

大宅

兩者的服務不一樣, 姑娘態度都有分別啦..

當然, 有能力梗係對自己好D, 去私家. 想留番D錢0既, 就去政府生, 醫療團隊一樣專業.

大宅

其實我都有同樣問題,兩邊都有好有唔好,屋企人就話順產就政府啦,唔好浪費錢。同埋我覺得政府back up好好多,又有得母嬰同房。但而家得返1段探病時間,好怕到時連陪產都無埋,同埋要住大房,啲bb輪流喊,你都唔洗止意休息

但私家真係唔同啲,用錢買服務,真正可以休息,又無set探病時間,醫生有得揀,唔洗怕比實習做實驗。。。

好難決定

水晶宮

我喺政府順產生,由入院到出院後follow up都好滿意。我生完入住特別房,覺得係best of both worlds,政府同私家好處都有啲。

聽過朋友講喺私家生,餵母乳方面好似差啲。始終餵人奶成功與否好多時係靠迫出嚟。

大宅

本來我都十五十六,但上星期呢度有jm分享左佢喺政府生,同時段又好多媽媽一齊生,佢BB個頭都出緊黎,先有助產士埋黎理佢,我真係嚇親。

同埋佢話因為助產士好忙,而唔畀老公陪產,生完老公只可以幫佢放低行李喺病床,五分鐘就要走,唔可以陪住佢,我就好担心

我都聽好多朋友話政府順產生感覺幾好,但都要睇下同時間多唔多人一齊生囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 笑得好勳章

我都覺得係

大宅

我都覺得主要係睇經濟能力, 負擔到去私家都好, 自己會舒服d, 起碼唔會比姑娘/嬸嬸鬧, 上胎我o係瑪嘉烈生, d產後嬸嬸有d都幾惡架, d媽媽禁鐘仔諗住問野, d嬸嬸就鬧"你問野就出嚟叫人, 個鐘仔唔係比你咁用架, 緊急先用", 講真, 大家都係第一次生, 鬼知咩, 你又冇講唔禁得, 但就o係度鬧.......btw我呢胎都要會o係瑪嘉烈生.....因為順產又想慳d錢

大宅

引用:本來我都十五十六,但上星期呢度有jm分享左

原帖由 jn2013 於 15-06-22 發表
本來我都十五十六,但上星期呢度有jm分享左佢喺政府生,同時段又好多媽媽一齊生,佢BB個頭都出緊黎,先有助 ...
咁你最後卜左私家??

別墅

我都想係私家生..但個個都話d錢不如留返俾bb喇,再加上又唔係開刀。本身我都好執著呢個問題,後尾都係俾屋企人同朋友說服左。
見身邊好多人都係政府生,我都要俾d信心佢地,住1,2晚之嘛..$$就差好遠了...除非自己個經濟能力真係好好。
只要bb健康就得喇*

大宅

我13年係最劣評既屯門醫院順產,簡直5星級服務
無論產前產後房d姑娘同姐姐頭上都好似有光環咁

大宅

BK Milk勳章

因為上兩胎都响私家醫院,响醫院姑娘會幫你照顧bb,唔洗你擔心餵奶換片之類,你可以選擇時段去餵奶,所以你可以多d時間休息。私家姑娘同醫生都會按時同你檢查傷口,所有嘢都包晒,所以入院只係帶你同bb嘅衫褲就得,唔洗擔心帶漏嘅。

別墅

引用:我13年係最劣評既屯門醫院順產,簡直5星級

原帖由 Meito_128 於 15-06-22 發表
我13年係最劣評既屯門醫院順產,簡直5星級服務
無論產前產後房d姑娘同姐姐頭上都好似有光環咁:wahaha ...
我係屯門丫,好擔心d姑娘會好惡。

大宅

引用:Quote:原帖由+Meito_128+於+15-06-22+發表

原帖由 pigyuk721 於 15-06-22 發表
我係屯門丫,好擔心d姑娘會好惡。
其實真係一批批,我好彩咋,我都聽過有d鬧得好勁!我未生得時痛到癲左,d護士拍我膊頭叫我加油,生完係產後房,d護士長走黎幫我初肚,教餵人奶.....冇人鬧過我

首頁

尾頁

跳至