夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

故事有d長... 話說我老公同我爸媽因為買樓嘅問題反左面...
當初我媽咪想買個單位仔比我做嫁妝,但係大家都知樓價日日升,只會一日比一日貴,但係兩年前我媽咪認為會跌,所以一直都話再等下先。而我老公因為工作關係,佢比較熟悉金融同房地產,佢有勸過我媽咪唔好等,如果有心買就要襯而家,只要買一d係自己心目中價錢嘅野就冇問題,跌一定唔會係大家所諗咁跌咁多。
咁當然我媽咪冇聽佢講啦,但係樓價真係繼續升,升到我媽咪都自覺捉錯路,佢就同我講話加碼,叫我睇下貴d嘅價錢有乜野選擇。結果我地又一齊再睇,但係睇完我媽咪唔滿意,結果擱置。打後一年一直重複又重複咁睇完再閣置。
終於有一次我同我老公睇到一個係媽咪講嘅價錢咁上下而又幾唔錯嘅單位,就帶埋daddy mammy一齊去睇。點知媽咪睇完就話唔好,跟住講左好多野,然後就話不如第二度。返到屋企我同老公商量,我地覺得真係好鐘意果度,不如試下再問下媽咪。
可惜同媽咪講完,佢話佢唔鐘意,跟住就話資金周轉唔到,我問不如我地供啦,因為難得可以有啱心水嘅野,佢就話你知唔知供樓幾大壓力,所以諗都唔好諗,bb又就黎出世(其實我天日係預產期)... 我老公覺得好沮喪,佢話其實我媽咪應該係冇心買架喇,但係點解一直又叫我地去睇。
我明白媽咪為我好,同埋其實佢已經為我付出左好多,但係佢同我講話我老公唔洗出錢通常都係要求最多果個,跟住就話一係叫我老爺奶奶果邊比一半就寫我地兩個個名...
我好唔開心,其實我地本來就冇預到話媽咪會送樓比我地,當佢提出時我只係覺得bonus 好感恩。但係似乎佢誤會左我老公,其實我老公唔係貪心,因為一早講左間樓唔會有佢名,亦都未必係我名,因為我係認同應該比返daddy mammy,佢地幫左我地唔洗租樓已經好開心。而老公亦都講明話千其唔好加佢名,因為果個第二物業稅嘅問題,佢係一個planning嘅人,佢預左第日會去買另一個單位。老公比我識理財,佢亦都揾得比我多,佢成日都話我要識幫自己打算,所以佢一直都話如果媽咪係諗住投資,無論係留比我好,留比佢兩老好,都總好過睇住d銀紙扁值...
可惜媽咪嘅說話同表情比我老公知道左佢地原來係咁諗佢,佢好嬲,我未見過佢咁嬲,佢嬲到叫左我返媽咪度住,雖然本來都係打算返媽咪度坐月,但係而家提早左,我都唯有話比daddy mammy 知鬧左少少交所以早d過黎訓,又因為咁樣我daddy mammy好嬲我老公...
而家雖然我同我老公冇野,但係我老公話以後都唔想見到我daddy mammy... 我唔知點算好,bb就出世,大家話點算好?

子爵府

回覆:Kiekkqueen 的帖子

下,我有少少覺得你媽玩嘢wow.... 希望你c6快啲下左啖氣先啦!不過如果我係你老公我都唔會用你阿媽啲錢買樓啦!好似俾人睇唔起金!

複式洋房

回覆:《求救》老公同我爸媽不和可以點....

佢而家就係咁講囉,佢話以後各自各... ><
唉,其實我都唔知點解會發生成咁樣...
不過本身媽咪對我真係唔係差,但係就係比較固執唔信人...

子爵府

其實你老公下左啖氣應該會好啲嘅!始終你阿媽唔信人,咁佢咪會覺得你老公有着數!不過如果我係男人我都嬲啦!希望你老公下左啖氣會俾面佢係你阿媽!不過呢件事一定會傷感情架啦!

複式洋房

而家我最擔心嘅係bb 出世咁點,本來我老公話陪我入產房,但係話而家見到我爸媽會尷尬所以可能唔會黎喇,仲話我坐月時都好難探到我... 我真係唔開心到訓唔到,bb黎緊會比我媽咪幫我湊,但係我老公而家話令願請工人都唔要佢地幫,咁但係請工人我又唔放心,同埋我唔想攪到咁惡劣,黎緊嘅所有plan都亂晒喇... 唉,想死 T~T 我完全唔知點樣可以令佢地和好,如果話時間可以淡化件事,但係我而家就連時間都冇...

伯爵府

2024年龍年勳章

我覺得父母無必要一定要買層樓俾仔女。

呢d嘢最好靠自己。我反而覺得你老公太小氣喇~

ecling    發表於 15-6-24 13:17
TiffChan    發表於 15-6-23 12:48
flowerrain    發表於 15-6-23 09:19

複式洋房

呢層我明白,我都有同我老公講算啦,咪當冇事發生過囉,有就當bonus... 但係我老公而家介意係咩呢,佢話係又係我媽咪叫我地去睇,都睇左成年咁淛,而最後佢又怪我老公... 其實我自己都唔明做乜,早知會攪到咁,我值頭想從來都冇件咁嘅事....

別墅

對唔住,可能我冇細心聽,我想問,你老公點知外母講嘅嘢呢?當面俾說話妳老公聽?

男爵府

你哋睇啱左, 如果你哋自己買, 又可唔可以呢?係唔係首期嘅問題, 你哋都話可以供, 咁就問6299借首期先, 返正你c6都話買第二層樓, 次序轉左姐!

比我係你媽咪, 咦家會諗, 嘩, 唔買層樓就趕我個女返娘家, 又唔陪產, 咦家先睇清楚你c6嘅真面目...

你c6如果係愛你, 就唔應該擺你做磨心, 希望佢可以下左啖氣⋯不如直頭同你媽咪講, 多謝佢好意, 唔想為左層樓有唔會, 影響大家感情, 唔好再有期望..

雨木果    發表於 15-7-24 23:54
linclincmola    發表於 15-6-23 11:44
flowerrain    發表於 15-6-23 09:20
arry    發表於 15-6-23 05:31

別墅

我覺得,若果係第一胎,妳老公應該唔會絕情到唔入產房嘅,始終第一次做人爸爸。佢可能真係頂住條氣,講誨氣說話啫,未必唔探妳坐月嘅。不過,就真有可能寧可請工人都唔會搵外母幫手揍BB喇

複式洋房

回覆:pigdull_kwok 的帖子

唉,是咁的,我咪話我再同我媽咪商量話想自己供嘅,當時候我老公係我隔離,我媽咪講野電話收得好清,間房又靜,原來我老公完全聽晒 我都怪我自己失敗

複式洋房

引用:你哋睇啱左,+如果你哋自己買,+又可唔可以

原帖由 chloeyiu 於 15-06-23 發表
你哋睇啱左, 如果你哋自己買, 又可唔可以呢?係唔係首期嘅問題, 你哋都話可以供, 咁就問6299借首期先, ...
我而家都明雙方誤會得好緊要,我兩邊都係度安撫緊,同我老公講就話媽咪唔係咁嘅意思,可能都係諗住大家出分力去成事...同我daddy mammy講就話係我自己唔想嘈所以早d過黎訓...
其實老公有叫我返去,佢都有話自己激動左,但係話如果我返左過去,佢就都唔想我係我媽咪度坐月,情願叫奶奶過黎湊我... 唉,咁點得呢...

複式洋房

引用:我覺得,若果係第一胎,妳老公應該唔會絕情

原帖由 pigdull_kwok 於 15-06-23 發表
我覺得,若果係第一胎,妳老公應該唔會絕情到唔入產房嘅,始終第一次做人爸爸。佢可能真係頂住條氣,講誨氣 ...
係第一胎呀T~T 我都希望佢會回心轉意,其實我地都一直好期待bb出世,而家揾奶奶求救,希望佢可以講得掂我老公><

男爵府

開心吸收勳章

引用:你哋睇啱左, 如果你哋自己買, 又可唔可以

原帖由 chloeyiu 於 15-06-23 發表
你哋睇啱左, 如果你哋自己買, 又可唔可以呢?係唔係首期嘅問題, 你哋都話可以供, 咁就問6299借首期先, ...
同意
你媽咪會覺得唔買層樓,你C6就咁……
我都覺得你C6小氣!現在是你父母出$當然父母話事。

別墅

引用:唉,是咁的,我咪話我再同我媽咪商量話想自

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
唉,是咁的,我咪話我再同我媽咪商量話想自己供嘅,當時候我老公係我隔離,我媽咪講野電話收得好清,間房又 ...

大宅

引用:Quote:原帖由+chloeyiu+於+15-06-23+發表你

原帖由 wahahaic 於 15-06-23 發表
同意
雖然兩邊都唔底幫,但c6問題大好多wo!

我覺得首先樓市再跌唔到,你老公再叻再識理財,都唔應該由老公開口話唔會再跌不如買,人地老人家一早set定左個目標價,可能己經係好耐之前已經諗定要買樓比妳,當時一層樓可以平到一百萬都賣到,依家升左又想買比妳,但可能諗諗下比之前預期多左又唔捨得,老人家始終再有錢,賺錢能力始終無後生時禁好,越老越想有個錢0係身,所以其實如果係我係c6,我唔會抱禁大期望,就唔會禁失望。

同埋令人最嬲既係禁樣就唔陪產?叫個老婆返屋企,有無搞錯!就算係嬲既時候講都有問題!有無理過妳感受?禁大個人有咩應該講有咩唔應該講都唔識分,好難令人覺得佢成熟!

ecling    發表於 15-6-24 13:18
TiffChan    發表於 15-6-23 12:51
monlee313    發表於 15-6-23 06:37

大宅

唔好介意我咁講,其實我覺得你老公係你面前扮好人,實質想唔覺唔覺扼你娘家D錢,而家話唔加佢名啫,遲D就好難講,你老公講得好好聽,表面功夫做到足,但一話唔買樓就即刻變臉仲趕大住肚既老婆返娘家,真係唔正常,就算同你父母關係差,都禍不及你,我覺得你父母無睇錯人,係你比愛情蒙蔽咗雙眼.

milkteabb    發表於 15-7-3 08:00
ecling    發表於 15-6-24 13:19
可樂寶貝    發表於 15-6-23 14:26
TiffChan    發表於 15-6-23 12:52
flowerrain    發表於 15-6-23 09:21

複式洋房

引用:Quote:原帖由+chloeyiu+於+15-06-23+發表你

原帖由 wahahaic 於 15-06-23 發表
同意
我諗而家我媽咪就係咁樣諗囉...
而點解我話我老公沮喪呢,其實係佢覺得如果媽咪未ready或唔想,其實又唔需要叫我地晒時間去睇。
而佢個嬲位就唔係話我媽咪好唔買,只係一開頭係我媽咪話買先叫我地去睇,佢就只係比左d投資意見,姐係咩跌唔跌樓價呀果d,
睇樓果d都係我覺得幾好先同老公商量,再帶daddy mammy去睇... 但係最終出黎就唔知點解變左媽咪話我老公大貪咁囉...
我覺得係有誤會係中間,我都有解釋過比媽咪聽我老公係點諗... 但係而家雙方都有條刺....
講得好複雜唔知大家明唔明...

男爵府

開心吸收勳章

引用:唔好介意我咁講,其實我覺得你老公係你面前

原帖由 Kapo1021 於 15-06-23 發表
唔好介意我咁講,其實我覺得你老公係你面前扮好人,實質想唔覺唔覺扼你娘家D錢,而家話唔加佢名啫,遲D就好 ...

老公始終冇血缘,我一定企父母身邊的。

ecling    發表於 15-6-24 13:20

男爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 wahahaic 於 15-06-23 發表同

原帖由 Kiekkqueen 於 15-06-23 發表
我諗而家我媽咪就係咁樣諗囉...
而點解我話我老公沮喪呢,其實係佢覺得如果媽咪未ready或唔想,其實又唔需 ...
你父母出$喎,你地嘥時間好過你父母嘥$,買棵菜咩唔係睇咗咁耐就一定要買個wor!
買樓果度你老公係應該唔好比意見應該感恩有咁好外父外母,一蚊冇出仲怪你和父母,咩世界?

ecling    發表於 15-6-24 13:20

首頁
12345...7

尾頁

跳至