自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章

阿女就4歳,啱啱中咗手足口病,想問大家有乜要注意呀?

大宅

回覆:小夫人 的帖子

我仔剛中完 一般7-10天d粒粒結焦就會好番,頭1星期最易傳染,傳染大人都有機會,在家照顧者一定要勤洗手,口水,鼻涕都有菌,而糞便,尿最多菌!
如果口內生多粒粒,佢會無心機食野,個幾日我比凍野佢食,雪糕、yogurt, 個肯食咩就比咩佢食啦!
我仔好彩唔係發好多粒粒,唔算太辛苦!

大宅

回覆:手足口病

會傳染㗎。小朋友多休息,多喝水。食物,食具要全部分開用。

大宅

上年我仔中咗手足口, 佢算係輕微無大爆發出黎~ 主要係喉痛食唔落, 我煲咗呢個比佢食, 甜甜地佢又好鍾意食~ http://www.healthy-food.hk/?p=4572

子爵府

留屋企隔離, 會傳染, 大人亦要小心, 我媽試過唔識死走去錫我發緊病嘅女, 結果中招 同上面jm講一樣, 佢想食乜都比佢食, 無藥食, 自己會慢慢好, 屋企最好大消毒。 希望你個女快d好返

男爵府

大人帶口罩,因小朋友啲口水傳染好高,萬一你又中埋就好難照顧小朋友,比佢飲多啲水,唔好出街唔好傳染比其他人,食攤凍左既粥粉面飯,果汁,想食乜就比佢食。大家注意衛生,唔好共用佢啲餐具,全屋大抹特抹。幸運的話,一星期好番。 保重
以上係兩個月前我小朋友中左既經驗。

伯爵府

引用:我仔剛中完+一般7-10天d粒粒結焦就會好番,

原帖由 winhangbb 於 15-07-02 發表
我仔剛中完 一般7-10天d粒粒結焦就會好番,頭1星期最易傳染,傳染大人都有機會,在家照顧者一定要勤洗手, ...
多謝你解答呀!我女胃口暫時0k,都係似平時咁食嘢...但就叫佢飲多咗水,佢只係話喉嚨痛,感覺精神比之前差D,燒亦都退咗,但想請教下你...阿女近E23晩,佢瞓着一陣已經全身出哂汗,你小朋友之前會唔會咁架?另外想問下,E生話大約一星期會好返,想問下點先知道係完全好返,可以返學?係咪要再睇多次E生呢?第一次乜都唔識,太多問題,唔好意思

伯爵府

引用:會傳染㗎。小朋友多休息,多喝水。食物,食

原帖由 HoneyDewDew 於 15-07-02 發表
會傳染㗎。小朋友多休息,多喝水。食物,食具要全部分開用。
已經分開咗食具同消毒咗屋企喇

伯爵府

引用:上年我仔中咗手足口,+佢算係輕微無大爆發出

原帖由 LittleBallBall 於 15-07-02 發表
上年我仔中咗手足口, 佢算係輕微無大爆發出黎~ 主要係喉痛食唔落, 我煲咗呢個比佢食, 甜甜地佢又好鍾意食~ ...
我尋日煲咗竹蔗茅根菊花水比佢飲,聽日會試下你E個糖水

伯爵府

引用:留屋企隔離,+會傳染,+大人亦要小心,+我媽試

原帖由 ^GGmami^ 於 15-07-02 發表
留屋企隔離, 會傳染, 大人亦要小心, 我媽試過唔識死走去錫我發緊病嘅女, 結果中招 同上面jm講一 ...
我暫時都係乜都比佢食呀!佢胃口都OK,只係比平日攰D,但都係紥紥跳架

伯爵府

引用:大人帶口罩,因小朋友啲口水傳染好高,萬一

原帖由 顏色筆 於 15-07-02 發表
大人帶口罩,因小朋友啲口水傳染好高,萬一你又中埋就好難照顧小朋友,比佢飲多啲水,唔好出街唔好傳染比其 ...
多謝你呀!我都會盡量小心,希望我同c6唔會被傳染到

男爵府

引用:阿女就4歳,啱啱中咗手足口病,想問大家有

原帖由 小夫人 於 15-07-02 發表
阿女就4歳,啱啱中咗手足口病,想問大家有乜要注意呀?
可以的話,㷛D綠豆湯佢飲。
家中仲有其他孩子嗎?
叫小朋友常洗手,你處理個小朋友之後一定要洗手。

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小夫人+於+15-07-02+發表阿女

原帖由 mercy_mama 於 15-07-04 發表
家中仲有其他孩子嗎?
有呀!已經每次接觸後都洗手

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小夫人+於+15-07-02+發表阿女

家中仲有其他孩子嗎?
得一個小朋友咋,不過我都好驚會被傳染,唯有盡量小心同保持清潔。

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-07-04 發表

原帖由 小夫人 於 15-07-04 發表
得一個小朋友咋,不過我都好驚會被傳染,唯有盡量小心同保持清潔。
唔駛太驚。
我自己三個,舊年我姨甥去波波池之後中咗,惹咗俾我細女,我每日俾半杯綠豆湯佢飲,一個星期已好返,亦無惹到其他人。
你地大人食多D有營養的食物,休息多D,提高抵抗力仲更加重要

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

伯爵府

引用:Quote:原帖由+小夫人+於+15-07-04+發表得一

唔駛太驚。
我自己三個,舊年我姨甥去波波池之後中咗,惹咗俾我細女,我每日俾半杯綠豆湯佢飲,一個星期已 ...
其實我都估計係游水或者玩波波池野到返嚟架...

大宅

引用:Quote:原帖由+winhangbb+於+15-07-02+發表

原帖由 小夫人 於 15-07-04 發表
多謝你解答呀!我女胃口暫時0k,都係似平時咁食嘢...但就叫佢飲多咗水,佢只係話喉嚨痛,感覺精神比之前差D ...
醫生都係靠經驗講1星期,叫我地留意水泡結焦就叫好!不用回去覆診!
我地休息左頭尾12日才回校,佢地都檢查得好清楚,差些都唔比我仔入課室!

複式洋房

回覆:mercy_mama 的帖子

綠豆湯有什麼好處?點㷛?

侯爵府

大人中左,痛苦過小朋友N.倍,所以自己要小心身體,小朋友中左,只要唔係生太多飛滋,太多爛嘴,當喉嚨痛咁處理得嫁啦,係唔好咁早返學。食藥都係舒緩,係等時間過就好。。

男爵府

引用:綠豆湯有什麼好處?點㷛?

原帖由 Cynw128 於 15-07-05 發表
綠豆湯有什麼好處?點㷛?
手足口病係腸病毒引起,綠豆湯可以清腸熱,D濕毒快D清走,小朋友會好得快D,D水疱無咁多同乾得快。
綠豆湯好似煲綠豆沙咁,不過水多D。其實可以煲綠豆沙佢食,但因為小朋友如果口都爛,佢食綠豆沙會好唔舒服,所以我煲綠豆湯加D薏仁同冰糖,煮完隔渣,D水雪凍俾個女飲,佢飲得好開心。

再唔係煲竹蔗茅根水都可以。

首頁

尾頁

跳至