論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,女兒唔癡工人,因為未裝cam,所以我媽同奶奶成日上黎教佢煮飯同湊女,我就當比佢適應期佢,佢平時自己0700起身,洗衫同清潔,但我唔係日日要求佢煮飯,所以接送完女女,我地又返晒工,我都唔知佢有咩搞,之前同佢講過話如果做晒d野,可以take個 break,但是我見佢係我面前都會睇雜誌同時常按電話,之前比左$100工人,話放學接女女時比佢用黎買野比女女食,點知放佢假,佢出街時用晒,佢同我地講話出糧時扣返,今日7月13號計下佢d糧,諗住聽日早一兩日出糧比佢,等佢開心下,佢話可唔可以下個月先扣$100,因為佢呢個月還埋agent得返$500冇錢洗,我同老公商量左,好……跟住我問佢幾時去攞身份証,佢話唔知,跟手問我身份證d$400幾蚊係咪我俾,因為佢有best fd係香港打工,我話你d朋友係唔係呢?佢話同朋友無傾呢d……我話聽日問agent先confirm你,我心諗唔係一早申請個陣比左$搞好晒咩,agent冇同我們提起呢樣野,所以都想問下各位係點?邊個比?……之後我同佢講,唔好去銀行借錢,佢問我點解,我話好多時姐姐借完$之後就會走佬,通常會攞僱主d信借,我唔鐘意,因為會有人上門追數,同埋我話佢知宜家香港d銀行會派當地人去佢家鄉印尼追數(呢樣都係我同事話我知-)如果你要去銀行借錢,我會考慮炒……佢話知道,但唔係好like...唉!點搞呀?!

大宅

回覆:新到工人姐姐好似有d古惑,定我多疑?

阿賓去攞身份證,無話要攞錢,仲係agent 幫佢攞埋,佢放假嗰日上agent到攞

男爵府

引用:+本帖最後由+bonnie_love115+於+15-7-14+02

原帖由 bonnie_love115 於 15-07-14 發表

工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,女兒唔癡工 ...
First time take hkid no need pay ga wor , be careful she needs a lot $ n testing yr baseline . 即借即還唔好比佢tor, 下次借得重多

子爵府

引用:工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,

原帖由 bonnie_love115 於 15-07-14 發表

工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,女兒唔癡工 ...
你個工人好無規矩。
我建議你盡早同佢講清楚你的要求和規矩,否則佢會越來越放肆。

大宅

bonnie_love115 發表於 15-7-14 02:20
工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,女兒唔癡工人,因為未裝cam,所以我媽同奶奶成日上黎教佢煮飯同湊 ...
你工人試緊你底線....$100係比阿囡...唔係比佢....還錢係天經地義....邊個叫佢先洗未來錢....
HKID fee....係佢同agent傾.....mum只係需要放佢出去拎就可以....我工人都係星期日去拎....

伯爵府

你工人未到一個月已經現形,仲係海外

大宅

香港辦理身份證係免費的! 為何要付$400? 誰收? 這費用我從沒聽過agent 會收! 妳最好小心點你個工主.

水晶宮

我agent 有收400

大宅

引用:香港辦理身份證係免費的! 為何要付$400

原帖由 kwanhok 於 15-07-14 發表
香港辦理身份證係免費的! 為何要付$400? 誰收? 這費用我從沒聽過agent 會收! 妳最好小心點你個工主. ...
A準係会收工人ID費的,我都覺得奇怪,因為我話佢地辦完我幫工人拎ID,A準話叫工人親自去店到拎,咁我嗰日陪埋佢去,A準要工人比410 for id,當時我工人不知道,但A準話一早當地同事已同你講咗,我工人繼續話唔知同冇錢,我就唔会免費幫佢比,我話借比你先,出糧時扣番,係出糧簿到清楚寫明,再簽作實!

別墅

回覆:bonnie_love115 的帖子

好唔掂,最好跟緊小小,最離譜係拿個女d💰自己用

大宅

工人同agent的交易我唔會理。不過。接工人時已經有臨時身份證,上面有取正本時間,我只係比時間叫工人自己去取證,工人又開心可以自己去。

agent本來叫我比張工人的臨時身份證比佢地同佢取身份證,之後叫工人再去佢度取回,洗唔洗比來比去咁煩,如果時間安排到,工人又唔使比錢,大家都好。

公爵府

回覆:bonnie_love115 的帖子

不問自取比囡囡買野食既錢去用,加埋係你面前睇雜誌按電話,呢2點我不能接受,感覺自把自為唔尊重雇主。

既然係新黎,你開始要執正d, 最少比佢知道唔好試你底線。

下個月出糧,即扣100, 嚴厲地話比工人知,d錢係比個囡唔係比佢,再有下次不問自取,或自己用左扮係個囡用,當偷,會報警(嚇下佢)

以後fix左每日邊d時間可take ctreak, 如上午15分鐘,下午30分鐘,唔係佢想break幾耐就幾耐, 否則,你好快會發現佢既工作時間,會變成上午15分鐘,下午30分鐘。

jumug    發表於 15-7-14 19:04

禁止訪問

大宅

我間agent 會幫姐姐第一日去攪id card, 跟住一個月到...約我出黎取, 因為agent 就在我公司附近

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

a準會收工人id 錢。但唔會由僱主比。我個印比公司收400作收續費。
另外, 我唔會叫工人下午休息, 反而要提她們睇實小朋友。工人一懶開, 就難反轉頭架啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好唔掂, 小心佢偷野, 好快, 如人贓俱獲, 一定要報警.

公爵府

引用:好唔掂,最好跟緊小小,最離譜係拿個女d

原帖由 Yunisbb 於 15-07-14 發表
好唔掂,最好跟緊小小,最離譜係拿個女d💰自己用
呢様真係冇大冇細!過分喎!冇預先問你?庄閒何在?

大宅

比我一定即月要扣番$100,佢地還錢要幾個月, 點知佢拖到幾時, 況且佢明知D錢唔係佢,佢都用,呢點已經係佢既責任。之後唔好再比錢佢過手,你買定D食物比阿女啦。

子爵府

開心吸收勳章

點解佢未問就自把自為用了買野比女女食的$100,放假出街時用晒,同偷冇分別! 佢同你地講話出糧時扣,但到出糧時又話唔好扣.....好過份!

大宅

bonnie_love115 發表於 15-7-14 02:20
工人上個月6月16號黎,一直做野不過不失,女兒唔癡工人,因為未裝cam,所以我媽同奶奶成日上黎教佢煮飯同湊 ...

私自拿咗俾小朋友的錢,我會好嚴正同佢講明唔得,所有自取的錢喺即月扣,唔會同意下月先扣,俾佢知你的底線佢咁做喺唔得,否則佢會有下次。佢話無錢,我唔會借(不論多少),我會話佢知佢借咗走佬我好難追,佢有朋友叫佢朋友借佢,同鄉易追數。或者無錢就第一個月唔好放假,咁就咩錢都唔使用還可以儲多些錢。
而 ID 費用,第一次喺唔使錢,佢要俾公司,喺佢同公司的嘢,我無犯法就得喇。
而出外向財仔借錢,我會講明我唔會俾的,有的話會即炒。
新嚟姐姐,有些嘢最好嚴正講明,唔使客氣,先小人後君子。免得第日佢變本加勵。

首頁

尾頁

跳至