母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛

越泵越少,個個叫我轉全奶粉,我還堅持嗎?

男爵府

回覆:1日5餐,3餐人奶2餐奶粉可行嗎?

堅持💪🏻

別墅

瞓得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆:MilkMM 的帖子

堅持💪
我以前都有補奶粉,因為唔受泵,但到個女7個幾月時食固體ok, 就轉為全人奶到宜家25個月仲餵緊。

大宅

我都係咁,努力

用戶要求終止服務

我都係泵夠先餵一餐, 每日得2,3 餐人奶, 其他補奶粉。

有啲人好煩, 覺得你咁少揼乜鬼, 唔洗理佢。 關佢咩事。

男爵府

引用:我都係泵夠先餵一餐, 每日得2,3 餐人奶,

原帖由 babajj 於 15-07-17 發表

有啲人好煩, 覺得你咁少揼乜鬼, 唔洗理佢。 ...
就係成日俾人話:得果少少泵乜鬼吖,攞苦嚟辛.....

男爵府

引用:Quote:原帖由+babajj+於+15-07-17+發表我都

原帖由 MilkMM 於 15-07-17 發表
少成點?bb幾大?
捱到佢食兩固啦。

大宅

畀面勳章

堅持呀 !!
我唔夠奶個時1日6餐有3餐係奶粉追到1日6餐得1餐係奶粉,
之後捱到佢戒左夜奶1日5餐可以全人奶,
依家呀B開始大食又要繼續追奶,
希望去到6個月加固就可以輕鬆D。
D人係唔會明我地個感受,
可以既話緊係想比BB最好,
就算係少都希望可以比BB食到人奶,
點辛苦都好見到呀B咩辛苦都會唔記得。
加油呀

男爵府

MCEsc 發表於 15-7-17 09:20
少成點?bb幾大?
捱到佢食兩固啦。
BB 5個月喇!我宜家一日4泵,每泵都係得4-5安,
BB每餐食6安,所以追極都唔夠,同埋宜家泵完都會有刺痛,好辛苦......

已經不停飲水食飯都唔見效,好灰心..........

大宅

引用:我都係泵夠先餵一餐, 每日得2,3 餐人奶,

原帖由 babajj 於 15-07-17 發表

有啲人好煩, 覺得你咁少揼乜鬼, 唔洗理佢。 ...
同路人,阿b四個月,開始追到半人奶,只想俾最好既bb.一齊加油追追追

用戶要求終止服務

引用:Quote:原帖由 babajj 於 15-07-17 發表我都

我又無阻住佢, 我真係話知佢 😂😂😂

用戶要求終止服務

引用:Quote:MCEsc 發表於 15-7-17 09:20 少成點

BB 5個月喇!我宜家一日4泵,每泵都係得4-5安,
BB每餐食6安,所以追極都唔夠,同埋宜家泵完都會有刺痛,好 ...
咁你多過我喎, 我bb 食4安, 但我只揼到3安。 一日4揼。 咁你有無埋身餵?

男爵府

babajj 發表於 15-7-17 13:44
咁你多過我喎, 我bb 食4安, 但我只揼到3安。 一日4揼。 咁你有無埋身餵?

...
冇埋身呀!個女唔肯啜,一抱埋身就發脾氣,我試過勉強俾佢啜,佢一咬就扯,痛到我呢..........

大宅

回覆:MilkMM 的帖子

我囡個半月大,唔肯埋身啜,一日4-5泵,每次只泵到1-1.5oz, 女一日只夠一餐人奶,其餘奶粉,點先可以追到奶,做唔到全人奶都想一日有一半係人奶

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:堅持呀+!!我唔夠奶個時1日6餐有3餐係奶粉追

原帖由 STELLAAYT 於 15-07-17 發表
堅持呀 !!
我唔夠奶個時1日6餐有3餐係奶粉追到1日6餐得1餐係奶粉,
之後捱到佢戒左夜奶1日5餐可以全 ...
可以分享下點追嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由+babajj+於+15-07-17+發表我都

原帖由 littletutor 於 15-07-17 發表
同路人,阿b四個月,開始追到半人奶,只想俾最好既bb.一齊加油追追追
可以分享下點追嗎?

大宅

引用:我囡個半月大,唔肯埋身啜,一日4-5泵,每

原帖由 曉如1312 於 15-07-17 發表
我囡個半月大,唔肯埋身啜,一日4-5泵,每次只泵到1-1.5oz, 女一日只夠一餐人奶,其餘奶粉,點先可以追到奶 ...
我仔個半月同你情況差唔多,又唔肯埋身,放心,你keep密點泵,就算戒左夜奶都要半夜起身泵,奶量會越來越多

大宅

引用:Quote:原帖由 littletutor 於 15-07-17 發

原帖由 codeecct 於 15-07-17 發表
可以分享下點追嗎?
多湯水,多飯,足夠休息。我最近發覺三文魚刺身對我奶量好work, 所以間中會食少少。
最重要有恆心密密泵,阿b現在5餐,我會盡量每日泵6次,半夜一定要起身泵,泵左連帶早上第一泵量都會多。
希望可以keep住半人奶到一歲就已經心滿意足了,雖然內心真的很羨慕迫爆雪櫃的媽媽。
一齊加油

別墅

空泵, 泵清後由佢繼續泵。

子爵府

引用:Quote:原帖由+codeecct+於+15-07-17+發表可

原帖由 littletutor 於 15-07-17 發表
多湯水,多飯,足夠休息。我最近發覺三文魚刺身對我奶量好work, 所以間中會食少少。
最重要有恆心密密泵, ...
我返工時間只能泵兩次,半夜一次,日泵16至18安,返工前放工後埋身各一次,餵完再泵清。阿仔三個月,現在五餐人奶一餐粉,奶量其實如果要全人奶係僅僅夠,但刻意俾一餐奶粉,一來可儲備出差時用,二來怕出差奶量跌,唔使到時先搵代替品。都明白要多泵先有助增奶,但返工有困難,嚟緊要出差就更擔心好驚奶量跌咗升唔返

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊