家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有冇人用緊德國寶CEX9單相6600w電熱水爐? 或捷莎6600w電熱水爐? 兩隻都係即熱式. 想知夠唔夠沖涼? (假設淋浴10分鐘).

大宅

回覆 myli2104 的帖子

單相電的爐,喺可以出到佢講咁熱,但熱水的出水量無三相咁勁,洗手就唔覺,沖涼要「啡」的你會覺得水力唔夠。所以你買時要睇佢可以升温到多少及出水量。你果隻 CEX 9 每分鐘出到5升,但你睇三相的可出到9以上。

所以唔建議買單相來沖涼。你家有三相電就一定買三相的機,否則買儲水的好過。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

留意自己單位總制可以負荷的最大電流. 呢D 爐最大可以用到30A 電, 如果你個總制得40A 裝左會好易過荷.

就算總制有60A 都要睇家中有冇其他大用量電器, 例如冷氣, 電磁爐等, 如果同時用加埋會唔會跳制.

最後用得呢D 爐, 好大機會要由電箱拉線去個爐度, 電箱有冇後備位?拉明線你又可唔可以接受?

別墅

回覆 sallyshlau2 的帖子

多謝你的意見. 在網上見到有一隻陶瓷的熱水爐, 單相, 熱水每分鐘7-9L, 但是我不知道牌子是否可靠. 所以7-9L是夠淋浴?

別墅

回覆 clpapa 的帖子

謝謝你意見. 我家只有30A, 只能用6000W...
其實本來我是用煤氣的, 但因裝修新設計要搬動煤氣錶和爐等費用很大, 恰好有朋友說可考慮單相熱水爐, 而裝修師傅也說可行, 便截停了煤氣. 但後來看了很多熱水爐, 包括德國寶(其店員也說可以用), 但在網上看討論區, 大家都說單相冬天有可能不夠熱水沖涼, 我又不想用儲水式( 太大件...), 現在我猶豫是否應該重開煤氣...惆悵啊.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

總制寫住30A?

如果總制都只有30A 用電爐就唔好諗, 你部爐一開就全屋唔可以用電係唔可行.

當然你亦可以申請加大供電, 但咁未必平過你用煤氣.

你不如影你屋企個電箱上來睇睇.

大宅

如要单相電又有足夠熱水在冬天沖涼,可考慮空氣能熱水器。最小的水箱是100升,约3’x3’x1’ 。空氣能不會漏燃氣或乾燒,不像氣体或傳統熱水器間中有意外事件,所以極安全,又可長年慳返3/4燃料費。如屋裏有位可以安裝空氣能,應是不二之選。

男爵府

回覆:單相即熱式電熱水爐一問

我之前問過德國寶,佢話所有單相即熱熱水爐都唔夠冲涼,只出到1x litre熱水,佢地唔建議客人裝即熱冲涼

版主

如果唔安煤氣, 樓主最大可能係安儲水式電熱水爐, 考慮安大D容量既爐.

樓主講果隻熱水爐升溫25度只可以供應每分鐘3.8升水, 似乎係太少LA.

複式洋房

引用:如要单相電又有足夠熱水在冬天沖涼,可考慮

原帖由 JKT33 於 15-07-23 發表
如要单相電又有足夠熱水在冬天沖涼,可考慮空氣能熱水器。最小的水箱是100升,约3’x3’x1’ 。空氣能不會 ...
請問咩是空氣能?安裝要咩規格?

水晶宮

全屋30A, 好難用到即熱爐.

大宅

回覆 yymcandy 的帖子

香港人認識空氣能熱水器不多。它是用冷氣機逆轉原理制熱,利用泠氣壓缩機將空氣熱能吸收,然後經泠煤加壓、加熱,再送到水箱將涷水加熱。這原理可以達到4.2倍高效能,比普通電熱水爐高出4倍多。即是祇須付1/4的電費。因它每天運行時間少過2個鍾,所以很慳電。

中華電力都有空氣能熱水器實物示範推介。其它香港有幾間空氣能熱水器公司,提供不同容量家用空氣能容量熱水器,約100-600 公升. 一部已經足夠一家210餘人使用。不用安裝多個熱水器。

別墅

是32A...因我搬離了住宅, 現在無法拍照, 但裝修師傅說是32A, 所以只能用6000W, 6600W的熱水爐.

別墅

回覆 JKT33 的帖子

受教了, 真的未聽過空氣能. 不過3呎3呎都幾大...我家廁所很細, 連儲水式都覺得太巨型...所以才考慮小巧的電熱水爐.不過, 就大家的意見, 似乎用返煤氣爐比較穩陣.

版主

儲水式可以用橫放式, 放在頂唔太左位置.

別墅

http://cdn.baby-kingdom.com/data ... thkc5.jpg.thumb.jpg
請問從這個相片看得出嗎是不是32A電?

男爵府

引用:回覆+clpapa+的帖子+http://cdn.baby-kingd

原帖由 myli2104 於 15-07-25 發表

http://cdn.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201507/25/195626bcckclckt17thk ...
要睇大制先知,幅相只有分制,大制上有寫幾多A

一般即熱電熱水爈,要三相先ok.. 單相係冬天,你會覺得唔夠暖同水壓唔夠..

版主

myli2104 發表於 15-7-25 19:59

http://cdn.baby-kingdom.com/data/attachment/album/201507/25/195626bcckclckt17thk ...

睇唔出, 要影成個電箱總制, 多數係最左或最右的兩個制. 好似下面幅相咁

男爵府

引用:回覆+clpapa+的帖子謝謝你意見.+我家只有30

原帖由 myli2104 於 15-07-22 發表

謝謝你意見. 我家只有30A, 只能用6000W...
當年我都有相同問題

最後覺得其實裝番氣體爐可能要2-3萬, 但可確保無問題,但裝單相後唔掂,要改又改唔到,日日返屋企沖涼都唔開心咁點算

複式洋房

引用:儲水式可以用橫放式, 放在頂唔太左位置.

原帖由 clpapa 於 15-07-23 發表
儲水式可以用橫放式, 放在頂唔太左位置.
又冇咩牌子介紹?都煩緊要換電熱水爐,同由煤氣轉電要注意什麼?是否要用高壓

首頁

尾頁

跳至