跳至

首頁

尾頁

大宅

先生有工作可去美國,諗緊去唔去。係米係真係可以俾個better future 兩個仔?我自己係香港月入6, 7 萬,去度英文又唔好,又要由低做去?其實,去美國係米真係一個好機會?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

呢樣冇人答到你架,你同我對better future個定義唔會一樣,好難話好定唔好,
冇特殊技能及專業資格的確好有可能要由低做起,睇下你要求,
呢邊要十萬年薪要好有專業資格同埋有經驗至得,唔係易搵,
如果要搵番一半唔夠,落差咁大,你自己頂唔頂得順?
如果冇工人幫手,自己一腳踢做家務煮飯洗衫得唔得?
納稅係出糧時扣起,再每年報稅,呢邊醫療保險最貴,冇的話有病會好金,
至於美國教育好著重自主性獨立性,華人地方可能都會有競爭,
你唔谷人地谷,但亦可選擇放手唔谷,小朋友一樣可以學習,
只係形式有分別,反而家長未必頂得住小學生每日得幾版功課,
暑假好多都冇作業,星期五未必有功課要做。
係唔係一個好機會取決於你期望有D咩,有人可以發大達,
亦有人成世都未坐過飛機,你不如搵時間過嚟睇下環境再決定。
另外,你叫先生問清楚個工作機會係唔係包埋幫佢申請居留權?
係唔係會包埋幫你同小朋友申請依親果嚟,如果冇的話你就唔駛煩。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:relocate to US

謝謝回覆。
老公和我都係IT, 他公司會sponsor 佢family.
我剛剛向美國旅遊回來,就發現英文唔好,可能要向美國住一輪先可以揾工,我唔敢揸車好似跛咁,家務一向唔使做,但我估我唔習慣。煮食反而無問題。我明白要付出,但想知自己要什麼?何為之better ?我唔要大富大貴,不過,覺得香港前景暗淡

男爵府

回覆 im_csb 的帖子

我好同意樓上 rose-mag 既見解。

好多事情有利有弊,要權衡輕重。我猜你先生會先以 H1B visa 來工作,家人以 dependent 身份 H4 visa 來美國生活。之後公司再 sponsor 你地申請 green card。

H4 不可工作,除非有公司幫你申請工作簽証。你要先計下只有先生一份收入是否 comfortable,將來你想找的工作要求及人工如何,上 O Net 格下人工。大城市的屋價/屋租好甘,保險又好甘,幫小朋友搵學校都好暈。

朋友甲,男的工作,女的轉做 FTM,沒有親人在美國。我身邊大多華人家庭都是這樣子。

朋友乙,兩公婆都是律師,在三藩市有物業收租,最重要係有奶奶 + 請 part-time 幫手湊小朋友 買餸 煮飯。

朋友丙,新加坡人,男自己一人來工作,大概一年多後太太和女兒才來美,女兒當有還有一年才升中。他太太一直都是 FTM。

至於開車練習多些,唔心急得,萬事起頭難。我當年傻下傻下都開車穿州過省;落 downtown 通常都係坐公共交通,泊車又貴又難搵位,而且我街泊好遜。

祝你一切順利

世俗艱難,相互體諒就好

大宅

回覆:relocate to US

用H4 身份可讀公立小學,中學?

別墅

回覆:im_csb 的帖子

我自已是剛到步未夠一個月,好彩有亞媽在這裡,佢一早㨂左住好校區,所以我小朋友已經安排入好嘅assigned public school,煩少樣。在香港我是揸開車,嚟到就只是適應左右缐就得。小朋友嘅課餘活動,在港時已經打聽及上網check定,所以亦安排得7788。原本我跟樓主一樣在港都算有唔錯收入,現在放棄工作嚟到做FTM,冇工人,樣樣自己做,都有D唔慣,不過都冇所謂,因為孩子在這裡輕鬆D,我也是,老公收入夠用就得,生活質素比香港已經高好多。

大宅

回覆:雙妹媽 的帖子

你住邊呢?

大宅

引用:我自已是剛到步未夠一個月,好彩有亞媽在這

原帖由 雙妹媽 於 15-08-03 發表
我自已是剛到步未夠一個月,好彩有亞媽在這裡,佢一早㨂左住好校區,所以我小朋友已經安排入好嘅assigned p ...
同埋拎住老公份人工,真係唔知夠唔夠。 可以解釋下生活水平如何高了?

大宅

你問下你老公係H 定L.. 通常I.T 人internal transfer 都係L. L係你可以做野(要先申請EAD), 小朋友就可以讀public school. 我自己都係IT人,係L,第時如果申請Green card 會方便D同快D!如果你有special knowledge,e.g. ERP, finance system, BI, 揾工唔難!不過要重新適應,又真係好大爭扎!我都考慮咗好耐先答應!如果唔係為咗小朋友,我未必會放棄香港嘅生活!人工方面,我公司自動加咗20% 俾我,用嚟offset 番D稅!實際落袋係冇多到架!慢慢衡量下,依個係一個好難落嘅決定!仲有要傾埋relocation package, 例如公司包你幾呎櫃搬你D野,機票,temporary housing, 租屋津貼,car rental 津貼,etc..... 加油!

大宅

回覆 im_csb 的帖子

I think the public schools don't care if the students are US residents or citizens as long as they have legal status in US and living within their school district and are assigned to their school. However, since my kids have never been to public schools yet and they're born in US, you might want to double check it.

Also, you don't need to worry too much about your English unless you need to deal with the customers directly. Most of the engineers are minorities (Indians, Chinese, Korean, Europeans, etc.) anyway.

By the way, the wages in the technical field in here (Bay Area CA) are not bad in general. However, the tax bracket is also pretty high too. But in general, if you're not expecting a luxury living style, a single income in the technical field should be enough to feed the whole family (some of my friends even have 3 or 4 kids).

Good luck!

別墅

引用:Quote:原帖由+雙妹媽+於+15-08-03+發表我自

原帖由 im_csb 於 15-08-04 發表
同埋拎住老公份人工,真係唔知夠唔夠。 可以解釋下生活水平如何高了?

...
最基本居住環境計,呢道簡單一間townhouse已經屬於香港豪宅級數;以前要返工,每日只有1-2小時對住小朋友,現在由朝對到晚;以前有工人幫手,本來是好的,但另一方面令小朋友比較依賴,現在小朋友要幫手做家務,其實他們和我都幾enjoy,因為這是親子活動,亦可訓練他們獨立;再加上以前成日要處理工人嘅問題,現在冇晒,輕鬆晒!這裡唯一downgrade左就係少左美食佳餚,可能住加州就冇関係。

侯爵府

To be honest, if I had a salary of 60~70K HKD a month, I wouldn't want to relocate.

pippo7389    發表於 15-8-5 07:13
I never mind the rain from the sky, as long as I have the sun in your eyes~

大宅

回覆 雙妹媽 的帖子

"最基本居住環境計,呢道簡單一間townhouse已經屬於香港豪宅級數"

Really?!
Just curious which area you're referring to in CA .... Maybe Palo Alto?
Is it really equivalent to 香港豪宅級數?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

bee_happy 發表於 15-8-5 08:02
回覆 雙妹媽 的帖子

"最基本居住環境計,呢道簡單一間townhouse已經屬於香港豪宅級數"
係加州灣區k形姐,兩公婆齊齊搵>$300k,一個招牌跌落來隨便宅死一打!自然樓價高。

我識人會由我呢度搬去Charlotte NC,佢話屋租係佢而家既 1/4。仲要有泳池同多個房。
佢求神拜佛公司唔會減佢人工。
你今日backup左未?

別墅

引用:回覆+雙妹媽+的帖子\"最基本居住環境計,呢

原帖由 bee_happy 於 15-08-05 發表
回覆 雙妹媽 的帖子

去realtor.com 搵下唔同州嘅屋睇下會明白多D

眼訓    發表於 15-8-5 10:21

大宅

引用:Quote:bee_happy 發表於 15-8-5 08:02 回覆

原帖由 眼訓 於 15-08-05 發表
係加州灣區k形姐,兩公婆齊齊搵>$300k,一個招牌跌落來隨便宅死一打!自然樓價高。

我識人會由我 ...
NC 貴些吧, WA 應該無咁贵,right?

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

im_csb 發表於 15-8-5 11:02
NC 貴些吧, WA 應該無咁贵,right?
唔可以省同省比較。
我成日都同人講,一定要收窄範圍先有得比較。
就好似香港地,同一城市,一個大澳,一個半山,差幾遠?

Raleigh, NC 既平均屋價係貴過 Spokane, WA
但Seattle, WA 比 Raleigh 貴得多。
你今日backup左未?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

眼訓 發表於 15-8-4 17:53

我識人會由我 ...
咁又冇咁誇張,加州都有好多窮人,起碼我同老公一定唔係招牌跌落來隨便宅死一打果打人。個個城市都有唔同區,區區唔同人住,就咁講三藩市,千萬豪宅有好多,但唐人埠一間劏房月租800公用廚廁都好多,一樣生活到,係好多中國人印度人湧入SF灣區至搞到D屋咁貴,不過都係講一個個城市,所以要考慮land邊度真係要做功課,當年我冇得揀,父母喺呢度,住落好方便,比起香港當然有距離,但如果住呢度返工又喺呢度,平日搭巴士方便過楂車,當然同其他城市方圓百里都冇人嘅,我呢度算好逼,大聲D隔離屋都聽到我講咩。

我有朋友以前佢住Sunnyvale,跟老公去Atlanta,而家間屋三十萬已經有三千幾呎,有前園有後園,一家5口加隻狗住得不知幾舒服,打死佢都話唔會再回流番香港,一來香港而家太多人太逼,佢已經唔慣,二來三個仔女如果喺香港讀書佢會教到嘔血,呢邊選擇多D,小朋友可以獨立好多自由好多,成長開心D,三來以我朋友老公一個搵錢,雖然唔算好多,但一個做工5個人1隻狗都係OK嘅,未至於大富大貴,但比上不足比下有餘,最大得著係一個以前只會煮即食麵嘅女人而家居然會煮一日三餐,見佢而家會研究整麵包,又會煮下西式嘢,已經同以前好唔同。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

其實成日都見到呢個版好多人問呢個移唔移民嘅問題,我覺得真係冇答案嘅,因為實在太個人喇,有人適應到亦有人適應唔到,好似我成日都諗到我入籍之後我好想回流返香港,當我將呢個想法同香港嘅朋友提出嘅時候,個個都會話點解啊,美國咁好,香港點點點等等,其實我想講你睇人好人睇你好啫,總之無一個標準答案嘅!

大宅

引用:其實成日都見到呢個版好多人問呢個移唔移民

原帖由 hikiko999 於 15-08-05 發表

其實成日都見到呢個版好多人問呢個移唔移民嘅問題,我覺得 ...
其實,唔係唔明白這道理,不過,uncertainty 真令人hesitate

首頁

尾頁

跳至