親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

請教京都清水寺著和服或浴衣,是否要預約?
謝謝~

男爵府

唔明你問乜

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:唔明你問乜

原帖由 fatfat-hippo 於 15-08-10 發表
唔明你問乜
即清水寺附近有和服或浴衣租用穿著,
是否要預早預約?

男爵府

回覆:MRS.KAREN 的帖子

應該人人都係預約,因為旺季,遲dd約都可以無位呀。walkin 應該好難。

珍珠宮

引用:應該人人都係預約,因為旺季,遲dd約都可以

原帖由 missvivi 於 15-08-10 發表
應該人人都係預約,因為旺季,遲dd約都可以無位呀。walkin 應該好難。
明白,謝謝

複式洋房

一定要預約,見過有遊客無預約walk in但booking太full比職員拒絕左!

珍珠宮

引用:一定要預約,見過有遊客無預約walk in但boo

原帖由 cher_b 於 15-08-10 發表
一定要預約,見過有遊客無預約walk in但booking太full比職員拒絕左!
Thx

大宅

引用:請教京都清水寺著和服或浴衣,是否要預約?

原帖由 MRS.KAREN 於 15-08-10 發表
謝謝~
其實不用個個都去清水寺那間租和服/浴衣。我就早上去了嵐山,下午去了清水寺及伏見稻荷 (當然要看天氣及體力)。
在嵐山租有幾個好處:
1) 間鋪頭九時便開,不用加錢。
2) 人不多,沒預約也不大問題。
3) set 頭我覺得比較好,都有幾多頭飾
4) 可安排酒店還衫,不用走回頭路。(要加錢)
5)交通比較方便

也有些不好處

1) 看到有些款式是沒有的
2) 店員是不會中文,英文也很有限

小女覺得伏見稻荷最靚,嵐山最多景,清水寺最好氣氛,但太多人,想影靚相經常要避開人羣

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 MRS.KAREN 於 15-08-10 發表

原帖由 kls12 於 15-08-10 發表
其實不用個個都去清水寺那間租和服/浴衣。我就早上去了嵐山,下午去了清水寺及伏見稻荷 (當然要看天氣及體力 ...
真好人,資料詳盡

別墅

請問由心齊橋去清水寺點去?

子爵府

引用:請教京都清水寺著和服或浴衣,是否要預約

原帖由 MRS.KAREN 於 15-08-10 發表
謝謝~
夏天租给你的是浴衣(yukata),而傳统和服(Kimono)是衣料较厚,質地较好,夏天會好熱,穿戴時間是较長!

另化粧同set頭是分開另计yen500至2000每樣服務!
租Kimono(衣料越靚,會越貴)比Yukata貴,淨租Yukata一天要约Yen5000!

我看過浴衣在大阪/京都遊客區有賣Yukata(大陸造),只是Yen2000-3000,夏天如只想外面影相玩玩,不如自己買件,再買对人字木拖,小手袋,也不用yen4xxx, 仲可带埋去其他景点拍照(在京都各景点,甚至奈良,兩三天自拍,不用趕住還),亦可
带回港留念,尤其是小朋友的更覺化算!

反而冬季,穿Kimono會值得,無那熱,set埋頭,化埋粧,更有氣氛,兩三个鐘外影,個粧不会像夏天大汗水下快溶?

以上是我的想法,其他jm同意吗?

子爵府

回覆:fatboyL2 的帖子

相片可看到Yukata与Kimono的分别

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 MRS.KAREN 於 15-08-10 發表

原帖由 fatboyL2 於 15-08-11 發表
夏天租给你的是浴衣(yukata),而傳统和服(Kimono)是衣料较厚,質地较好,夏天會好熱,穿戴時間是较長!
...
唔該哂

男爵府

原帖由 fatboyL2 於 15-08-11 發表
...
不過自己著浴衣都有難度的。 我上次去係直接係崗本買浴衣的,佢幫我著,佢著浴衣都好講究,入面墊左好多毛巾,墊板,先可以著得好睇。同埋佢地打個結真係好靚的。自己無可能打到。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 fatboyL2 於 15-08-11 發表夏

原帖由 missvivi 於 15-08-11 發表
不過自己著浴衣都有難度的。 我上次去係直接係崗本買浴衣的,佢幫我著,佢著浴衣都好講究,入面墊左好多毛 ...
請問上次著浴衣用左幾錢yen ?
Thx

子爵府

引用:Quote:原帖由 fatboyL2 於 15-08-11 發表夏

不過自己著浴衣都有難度的。 我上次去係直接係崗本買浴衣的,佢幫我著,佢著浴衣都好講究,入面墊左好多毛 ...
我在店上買,小公主试左幾套,店员幫手试着,浴衣不是太難穿,但反而背上的蝴蝶结,拆左再打番,一看就冇日本人打得好看!

反而Kimono的腰带就一定要人帮手才能穿上,背上那蝴蝶仲靚!

男爵府

無記錯係七千二yen,有整頭。底衫,墊板,毛巾,同帶飾我自己帶去。 我玩足成日,夜晚去埋衹園祭。

珍珠宮

引用:無記錯係七千二yen,有整頭。底衫,墊板,

無記錯係七千二yen,有整頭。底衫,墊板,毛巾,同帶飾我自己帶去。 我玩足成日,夜晚去埋衹園祭。

...
我係佢網頁book左5千yen嗰set,
但唔包整頭。
岡本網頁寫整頭話要5百yen,
定你選個嗰髮型要2200yen?

男爵府

我套浴衣是買的,因為我要晚上玩衹園祭。

珍珠宮

引用:我套浴衣是買的,因為我要晚上玩衹園祭。

我套浴衣是買的,因為我要晚上玩衹園祭。
唔該哂

首頁

尾頁

跳至