自由報料

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

家人多年濕疹 好多出名皮膚醫生都差唔多睇過 中醫亦試過 錢亦洗唔少 好一排最後都番發 因為治標不治本

後來上網同書藉搵資料 發現濕疹主因係分兩種 食物引起或免疫力失調 所以食藥只可以治標...上網睇到"嚴浩"分享天然療法可以大大改善濕疹 主要用死海鹽/椰子油/甜杏仁油/艾葉 1)死海鹽洗傷口/浸/外敷
2)椰子油+甜杏仁油 之後搽同潤膚 加埋 3)食布緯療法 去增強免疫力

家人同自已既濕疹有明顯改善 仲無復發 所以Keep住呢種天然療法 大人/bb/老人家都唔怕用 因為始終天然野(自己當初都係本住就算試左無效都起碼係天然) 唔洗再食抗生素或用類固醇...
(有需要既JM不妨可以自己上網打"嚴浩 死海鹽 濕疹" 等關鍵字去搵詳細用法 或者自己搵有關書藉 因為我始終唔係專家)
死海鹽真係好得 洗濕疹 主婦手 家陣日日用死海鹽漱埋口 牙肉腫痛都得
但係甜杏仁油 JM有冇好的牌子介紹?死海鹽同椰子油我用開都好好 係想轉第2隻甜杏仁油

純粹個人分享 因為覺得寧願分享天然療法 大人小朋友都用得 都唔想分享睇過邊個皮膚醫生好 因為個個體質唔同 醫生都係人夾人..

所以想學更多天然方法
希望JM分享其他濕疹方法/天然療法 大家交流下

wong2323  版面充斥 pm 或 email 等相關字句,違反基本版規第一條,現關閉本文  發表於 15-8-14 23:36

禁止訪問

回覆:boni 的帖子

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:家人多年濕疹+好多出名皮膚醫生都差唔多睇

原帖由 boni 於 15-08-11 發表
家人多年濕疹 好多出名皮膚醫生都差唔多睇過 中醫亦試過 錢亦洗唔少 好一排最後都番發 因為治標不治本:laug ...
死海鹽

請問在那裡買呀?幾錢?

男爵府

回覆:對付濕疹天然療法分享

想知邊隻死海鹽?

公爵府

回覆 boni 的帖子

請問死海鹽=海鹽嗎?
2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

複式洋房

家人多年濕疹 好多出名皮膚醫生都差唔多睇過 中醫亦試過 錢亦洗唔少 好一排最後都番發 因為治標不治本:laug ...
受濕疹困擾多年,都試過得多方法,希望這個天然方法有效用,多謝分享!
請問死海鹽同甜杏仁油可在那裡買?另食布緯療法即是.....?
請問用左幾耐有明顯效用?

民房

想生BB熱投

回覆:sandytam327 的帖子

我都想知,thx 樓主

公爵府

我朋友本身有汗斑,佢話試過浸\"死海\"(跟團去玩),返來好番晒。
我c6就用head & shoulder shampoo 洗汗斑,都好番了。

別墅

我仔仔都有濕疹,剛剛一星期前有人介紹搽椰子油+甜杏仁油,我覺得真係幾好,但都想問下死海鹽邊度冇得買?和如果用來洗濕疹位置會痛會那嗎?

大宅

死海salt ===粗salt?

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

死海鹽係邊買?

男爵府

可以介紹死海鹽同coconut oil嗎?

複式洋房

回覆:凍奶茶走冰 的帖子

椰子油同甜杏油一樣 當身體潤膚咁用 可以沖完涼就全身搽 我平時就會用樽仔裝少少放手袋 隨時搽係痕既位置 或者乾既位置 唔再用出面買既body lotion 椰子油加落食物度又得 或者我媽媽用黎每朝都用一匙椰子油含住15分鐘後先吐出黎 再用死海鹽水漱口 呢個上網睇嚴浩先生教好似叫拔油療法 我媽媽話口腔問題好大改善 因為佢成日牙肉痛

大宅

回覆 boni 的帖子

hello
有冇圖片分亨下(濕疹,用的死海鹽

複式洋房

引用:Quote:原帖由+boni+於+15-08-11+發表家人多

原帖由 katie0921 於 15-08-11 發表
死海鹽

請問在那裡買呀?幾錢?
其實賣天然產品地方都有 之前心健協會買 不過成日冇貨 宜家係觀塘駱駝漆買 又平又大包 $60-70蚊500g 一百蚊左右有 1kg (有需要先pm問地址)

複式洋房

引用:想知邊隻死海鹽? +

原帖由 ececbaby 於 15-08-11 發表
想知邊隻死海鹽?
咩牌子我諗都得 只要成份係100%死海鹽 通常我買約旦或以色列製做穩陣d 因為始終係原產地 有商標 歐美果d始終覺得唔夠original 唔知佢係咪100%純正

複式洋房

引用:回覆+boni+的帖子請問死海鹽=海鹽嗎?

原帖由 2004107 於 15-08-11 發表
回覆 boni 的帖子

請問死海鹽=海鹽嗎?
唔同嫁 死海鹽係營養礦物最高既鹽

複式洋房

引用:Quote:原帖由+boni+於+15-08-11+發表家人多

原帖由 sandytam327 於 15-08-11 發表
受濕疹困擾多年,都試過得多方法,希望這個天然方法有效用,多謝分享!
請問死海鹽同甜杏仁油可在那裡買? ...
唔洗客氣 大家都係一齊分享交流下

其實只要係100%純死海鹽就得 因為我同家人都多用 要搵又平又大包 宜家係觀塘駱駝漆買 (有需要地址先pm我) 甜杏仁油係原材料鋪就有 我就係嚴浩間食療主義買 你上網可搵到地址 我同家人初頭用一兩星期已經有效 之後已經開始平哂 到宜家啖哂 印都冇乜 需然係咁我地慢慢變左習慣日日用 所以冇再番發
布緩療法係天然食療 我俾嚴浩既專欄連結你去睇下 再唔係你搵佢本書仲詳細

嚴浩專欄關於濕疹既網址
上集:http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20130904/18407529

下集:http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20130905/18409036

複式洋房

引用:我朋友本身有汗斑,佢話試過浸\\\"死海\\\"(跟

原帖由 pigtwo 於 15-08-11 發表
我朋友本身有汗斑,佢話試過浸"死海"(跟團去玩),返來好番晒。
我c6就用head & shoulder shampoo 洗汗斑 ...
係呀!去死海浸超有效!我朋友去死海都係浸完番黎話好好 因為佢老公有牛皮癬 所以去試下 牛皮癬敷死海泥就搞掂 佢地都係跟團

複式洋房

不防試一試!我小朋友用了好轉了!

首頁
12345...6

尾頁

跳至