懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我大女16個月,細女剛出世
有無媽媽可以分享你的湊B心得?
我個工人姐姐完全handle晤到
其實我老爺中午會買埋餸煮飯(lunch+dinner)
下午帶大女出街2-3小時

大宅

引用:我大女16個月,細女剛出世有無媽媽可以分享

原帖由 anibibibi 於 15-08-12 發表
嘩!你老爺好好呀

珍珠宮

回覆:有無兩年抱兩既媽媽?

大女可以每日去兒童遊戲室玩一小時,細女要食人奶嗎?

複式洋房

回覆:loklok286 的帖子

已經放棄了人奶

大宅

虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

我黎緊細b將出世,依家大b都未多12個月到時都唔知點算

.....
anibibibi 發表於 15-8-12 21:21
您好anibibibi, 啱啱生左細女, 同時要照顧大女的確唔容易, 有家人幫忙都好好呀, 煮飯方面有老爺幫手, 其他家務可以盡量交俾工人姐姐; 媽媽忙住照顧細女, 大女難免有時會有爭寵情況, 可以趁機請家姐幫手拎尿片﹑紗巾等, 同時稱讚下佢, BB瞓左覺時又可以多D同大女玩遊戲﹑講故事, 令佢唔會覺得被冷落, 家人帶左大女出街, 媽媽自己都要休息下呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

回覆:anibibibi 的帖子

🙋,大女24個月,細女6個月全人奶剛食1固,婆婆幫手照顧大女,買菜,九時至九時,工人主力照顧細女+飲食,兩夫妻回家接手,大家一天都很忙

男爵府

我黎緊都係,仲係第三個,阿二同阿三一樣相差14個月,我已決定全奶粉,希望阿三唔難湊,可以應付到。我有姐姐,會叫屋企人幫手睇住阿大,但詳細時間安排仲未諗

複式洋房

回覆:macvn123 的帖子

三個好勇敢!
你頭個兩個handle到嗎?

男爵府

引用:三個好勇敢!你頭個兩個handle到嗎? +

原帖由 anibibibi 於 15-08-13 發表
三個好勇敢!
你頭個兩個handle到嗎?
第三個意外,頭二個隔左好多年,唔難應付,而家係諗阿二同阿三點搞啫

複式洋房

我個姐姐完全handle唔到😣
大女本來已經好痴身
兩個一齊喊最大獲

大宅

考慮請多個工人啦

BB健康快樂是媽咪最大的心願

複式洋房

回覆:GGMin 的帖子

屋企無位呀

複式洋房

想當年大仔13個月,細佬就出世,開頭姐姐都只係湊大,自己湊細,三個月後我番工就將大帶咗去奶奶屋企先再等姐姐慢慢湊埋個細一齊去奶奶度,果時老爺會喺屋企度幫手睇吓,但多數都係姐姐湊,飲奶就因為大可以自己飲都唔洗點理,所以湊細多,家務就算架啦,得閒就做,唔得閒就放工時自己湊番b等姐姐做少少架,or自己做,so far 姐姐冇話湊唔掂,我要求唔高,食得瞓得冇乜病痛就算架啦

男爵府

我,細既未出世,2個小朋友隔年17個月。。依個帖岩我,等我偷定師先。

複式洋房

回覆:Oscar820 的帖子

我而家打算妹妹留係屋企比姐姐湊
家姐我返工之前拎去比老爺湊
因為我無奶奶
希望家姐大個d
老爺湊得掂

男爵府

其實等家姐返pn就好好多,如果有全日,建議讀全日添。
我家都冇位,不能容納多一個姐姐,而家呢個湊得掂個細,不過佢都話唔知再湊多個nb掂唔掂,我生左再觀察下睇下點排時間表

大宅

我2年抱2,大B18個月,細B10月就出世,我都系姐姐湊,我有d擔心,我地有個gp系2年抱2有興趣pm我電話加你入去交流下

男爵府

引用:我2年抱2,大B18個月,細B10月就出世,我都

原帖由 Hebe910 於 15-08-16 發表
我2年抱2,大B18個月,細B10月就出世,我都系姐姐湊,我有d擔心,我地有個gp系2年抱2有興趣pm我電話加你入 ...
已pm你

複式洋房

巳pm

首頁

尾頁

跳至