自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我家人有病,唔係絕症,係長期病患,一直拖一直拖了有2年都不肯去睇醫生,最近終於迫左佢去睇,仲要係人釘人形式先肯去,睇政府又嫌慢(已經安排到快期都要一個月)私家又慳嫌貴。。。極度抗拒治療。如果全家人得返你一個貼身陪佢,而每次都鬧交收場,排得咁辛苦,到有得睇啦,又話唔去改期,咁你仲會唔會叫佢去睇醫生?會唔會放棄由得佢想點就點?有無人分享下經驗。

伯爵府

回覆:家人有病,有無人最後放棄。。。

仲想問下,係咪通常做仔會做到完全唔理,由得家人想點就真係乜都唔做?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

既然等咗咁耐終於有期,不如全家總動員夾佢去睇一次,之後先再算

funfun759    發表於 15-8-14 17:43
CACACAROL    發表於 15-8-14 11:30

水晶宮

引用:仲想問下,係咪通常做仔會做到完全唔理,由

原帖由 babybabyu 於 15-08-14 發表
仲想問下,係咪通常做仔會做到完全唔理,由得家人想點就真係乜都唔做?

...
我覺得係,當然有例外

禁止訪問

引用:我家人有病,唔係絕症,係長期病患,一直拖

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

babybabyu 發表於 15-8-14 11:15
我家人有病,唔係絕症,係長期病患,一直拖一直拖了有2年都不肯去睇醫生,最近終於迫左佢去睇,仲要係人釘 ...

有病的人通常係咁因為心中恐懼唔敢面對,唸住拖得就拖,有唔同藉口,你幫佢改期下次依然要求再改.

你平心靜氣同佢講你關心佢,遲早都要睇,唔好要你擔心. 另外,搵多個親戚或朋友私下同佢講你好擔心你叫佢為你著想合作去睇醫生

大宅

唔好放棄!

男爵府

babybabyu 發表於 15-8-14 11:17

...
我都覺得通常係咁,我見唔少。
家人是不是精神方面嘅問題?如果係,真係好難搞。

伯爵府

引用:既然等咗咁耐終於有期,不如全家總動員夾佢

原帖由 Onlok 於 15-08-14 發表
既然等咗咁耐終於有期,不如全家總動員夾佢去睇一次,之後先再算
得我一個會同佢去,但佢有手有腳,佢走左去覆唔到診,我除左打去改時間已經做唔到啲乜,睇私家都話可以改過2曰睇,但睇公家就真係唔係話今日唔睇明天就有得睇

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔識...

不過會忍得就忍...特別係自己父母的話....點都要捉佢去睇...但預咗佢實會揾我嚟出氣

加油

伯爵府

引用:Quote:原帖由 babybabyu 於 15-08-14 發表

原帖由 YuenTung 於 15-08-14 發表
咁要看看是邊個,如果係亞爸亞媽,都照去。
如果每次佢都鬧你多餘,會害死佢,你都會照去?

伯爵府

引用:Quote:babybabyu 發表於 15-8-14 11:15 我

原帖由 glmf 於 15-08-14 發表
有病的人通常係咁因為心中恐懼唔敢面對,唸住拖得就拖,有唔同藉口,你幫佢改期下次依然要求再改.

你平心靜 ...
我都想平心靜氣,但講唔夠幾句就要鬧,又話唔使睇,唔去睇,又話下個月就會好返。。。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+YuenTung+於+15-08-14+發表咁

伯爵府

引用:Quote:babybabyu 發表於 15-8-14 11:17 仲

原帖由 幻想曲 於 15-08-14 發表
我都覺得通常係咁,我見唔少。
家人是不是精神方面嘅問題?如果係,真係好難搞。
...
我覺得因為個病影響到情緒有問題。。。但而家連基本治療都未開始,我都只有聽醫生講:醫左重點先

伯爵府

引用:唔識...不過會忍得就忍...特別係自己父母的

原帖由 wcpcelia 於 15-08-14 發表
唔識...

不過會忍得就忍...特別係自己父母的話....點都要捉佢去睇...但預咗佢實會揾我嚟出氣:bas ...
心情好矛盾,好嬲又好怕,如果有一曰有咩事,受到千夫所指

伯爵府

引用:Quote:原帖由 babybabyu 於 15-08-14 發表

原帖由 YuenTung 於 15-08-14 發表
會,佢係我父母,有養育之恩
除非有一日佢唔認我
你好勇敢!我而家心情好差,其他兄弟叫我唔好再理

水晶宮

引用:Quote:原帖由 幻想曲 於 15-08-14 發表我都

原帖由 babybabyu 於 15-08-14 發表
我覺得因為個病影響到情緒有問題。。。但而家連基本治療都未開始,我都只有聽醫生講:醫左重點先 ...
講得係乜病嗎?

伯爵府

原帖由 Onlok 於 15-08-14 發表
講得係乜病嗎?
免疫系統病

複式洋房

係會好辛苦的,樓主。但希望你加油,堅持下去,家人最需要的是你的支持,他們會好返的,不要放棄家人。
我朋友就是家人放棄了他,無同他繼續去治療,最後自殺了。家人終日自責,頭家散了,在生的人生活也不開心。

人若然忘記了愛,忙著和時間比賽,求你和我於窗前細心一看,每一天風雨每一片塵埃,也為你真摯的記載。

大宅

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

babybabyu 發表於 15-8-14 11:33
我都想平心靜氣,但講唔夠幾句就要鬧,又話唔使睇,唔去睇,又話下個月就會好返。。。

...
係咪老人家, 係就更加固執, 真係鬥智鬥力鬥耐性架,不過唔通唔理咩,到頭來病情嚴重左又係你辛苦
搵多個人幫手勸下

家人有病真係心力交疲架,但有得辛苦總好過己經冇. 努力加油!

首頁

尾頁

跳至