自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

新手媽媽請教!!

尋晚因各自對教阿B的理念不同而吵左鑊阿B而家9個月 老公對佢好嚴格
事源係咁, 尋日99放假, 帶左阿B出去玩左成日
我地放工番到屋企時B見到我又更興奮, 到左食飯時間都唔肯食(下午茶奶都冇飲), 淨係掛住玩

事件1
我會選擇 由佢玩多陣, 一陣佢就肯食, 之前一直都係咁
我老公就選擇 強迫佢食 唔食就由佢坐係high chair喊飽佢
我同老公講, 你咁樣唔得, 佢仲細, 對食飯冇概念, 佢晚晚食飯你都強迫佢, 佢只伯對食飯留下唔好印象, 之後就唔LIKE食飯
我老公就話, 應該係由而家開始就令佢覺得食飯就要正正經經地食, 食完先玩
當然最後因為99支持我既方案, 阿B 9PM玩夠都係食左飯
而C6黑口黑面走入左房

事件2
因為玩得太開心, 加上我每晚放工番到佢又再更開心
尋晚唔肯訓
因為佢仲細, 而且平時又冇呢個問題, 所以我將尋晚唔肯訓定位為「唔知自己要訓」
C6就認為係「扭計唔肯訓」
因為不嬲都係差唔多訓我就要去BATH, 由C6放佢落床佢先肯訓, 如果我放佢落床永遠都只會想同我玩唔會訓
於是尋晚餵完奶就交比C6, 我去BATH, 點知BATH BATH下, 聽到阿B喊, 仲越喊越慘
我拿拿聲沖乾淨出到去發現C6就咁將阿B放左係大人床只係企係度望住佢喊, 話由佢喊飽佢
我即刻抱起阿B, 抱住佢行來行去, 行左10分鐘左右就訓左, 當然有不斷禁佢個頭落我心口先肯訓..
之後C6就鬧爆我, 話我地(我+姐姐+99)教壞晒阿B

之後就因為事件1+2而吵左鑊喇
我認為阿B而家9個月仲係探索階段, 我想起立B對我既信任, 之後就會聽我話
C6認為而家就應該教, 唔教就以後唔會聽
但個問題係, 阿B而家鬼知你講咩咩..而家淨係識4樣野, 就係milk 媽媽 kisskiss 畢畢 (我隻狗)
我覺得2歲後先係學習階段, 所以小朋友先會不斷問"點解", 而我認為應該到時教先至係最入腦!

總之就沒完沒了..最後黑面收場, 訓教!

想知各位JM對教BB既睇法
我有錯嗎?

男爵府

其實我支持你c6方案, 9個月已經唔算細, 就因為bb 宜家咩都無概念, 所以要幫佢定一個pattern 出黎, 到2歲先教已經太遲了...我當年對個仔都係, dinner time 就要坐定定, 唔食都要坐high chair, sleeping time 就一定要訓, 喊都由佢喊,每日如是, 直到今日都照呢個pattern~

ivory0915    發表於 15-8-26 10:36
bigbighei    發表於 15-8-22 12:35
si_princess_si    發表於 15-8-21 23:11
bu-b    發表於 15-8-21 22:37
李豆豆    發表於 15-8-21 18:44
180    發表於 15-8-21 14:23
laiyuen    發表於 15-8-21 13:41
funfun759    發表於 15-8-20 16:39
ahyu_0805    發表於 15-8-20 16:28
喵你一拳    發表於 15-8-20 16:14
dazzlelulu    發表於 15-8-20 15:11
moon_o_o    發表於 15-8-20 14:38
wcpcelia    發表於 15-8-20 14:22
kathysin119    發表於 15-8-20 13:47
cnynicole    發表於 15-8-20 12:57
phoebe_pui    發表於 15-8-20 12:40
melody228    發表於 15-8-20 12:28
kkttssng    發表於 15-8-20 12:19

大宅

事件 1: 我會選擇要 BB 一齊坐食飯,可能未必食得好多,但要BB知道那個時間係一齊食飯 (9:00 太晏我自己認為)

事件2: 我唔會即刻抱走 BB,我唔想在BB 面前跟 C6 嘈,我都認為訓覺時間到了就要訓
不好意思,我認同你 C6 睇法,但唔認同佢做法

其實 BB 開始探索緊daddy & mummy 教法,需則佢唔識講,但佢會慢慢明白,mummy 係幫自己,對自己有利,daddy 又太惡

試下同 C6 傾下,依家先 9 個月,如果無共識,日後有排嘈

我個人意見,不喜唔好插

ivory0915    發表於 15-8-26 10:37
funfun759    發表於 15-8-20 16:40
Chirley    發表於 15-8-20 12:43
Auntie山渣    發表於 15-8-20 12:28

男爵府

撐你

伯爵府

環保接龍勳章

回覆:長~同C6的教仔理念極不同, 如何是好

你依家縱到個仔咁,遲啲點算?

ivory0915    發表於 15-8-26 10:37

子爵府

引用:新手媽媽請教!!尋晚因各自對教阿B的理念不

原帖由 angelwtk 於 15-08-20 發表
新手媽媽請教!!

尋晚因各自對教阿B的理念不同而吵左鑊阿B而家9個月 老公對佢好嚴格
我都覺得你老公岩,要set timetable要教

Holidaykiki    發表於 15-8-20 12:45

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

miranda0311 發表於 15-8-20 12:16
其實我支持你c6方案, 9個月已經唔算細, 就因為bb 宜家咩都無概念, 所以要幫佢定一個pattern 出黎, ...

我都係咁教個仔....

男爵府

I support ur C6

珍珠宮

引用:其實我支持你c6方案, 9個月已經唔算細, 就

原帖由 miranda0311 於 15-08-20 發表
其實我支持你c6方案, 9個月已經唔算細, 就因為bb 宜家咩都無概念, 所以要幫佢定一個pattern 出黎, ...
x2
兩歲太遲了,已經可以好曳。
九個月大,開始培養,會好教好多。

si_princess_si    發表於 15-8-21 23:12
kawai120    發表於 15-8-20 12:24
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

miranda0311 發表於 15-8-20 12:16
其實都唔係話唔比佢喊, 但有個問題係因為我個仔個腹肌仲未生埋, 醫生話唔可以比佢大喊咁多, D腸會走出泥驚入唔番去
所以又冇辦法由佢坐係度大喊
咁應該點?

大宅

貓頭雀 發表於 15-8-20 12:21
x2
兩歲太遲了,已經可以好曳。
九個月大,開始培養,會好教好多。
咁如果佢個concept係對的..有冇辦法可以用佢果套, 而又可以令阿B唔好喊 ?

因為我仔一大喊D腸就會走出泥....醫生話唔可以大喊....佢遲D要開刀..

珍珠宮

小朋友的學習階段係由new born開始,唔會突然2歲先開始學習

習慣係由細陪養,否則到時恨錯難番

Case 1
支持你c6的前半做法,一定要佢坐埋枱,但唔會逼佢食,會餵佢,食到差不多夠鐘,佢唔食的話,要佢同碗食物講bye,之後無得食

Case 2
做齊所有臨瞓要做既嘢,就要瞓覺,喊,都無法

大宅

cherrynequ 發表於 15-8-20 12:16
事件 1: 我會選擇要 BB 一齊坐食飯,可能未必食得好多,但要BB知道那個時間係一齊食飯 (9:00 太晏我自己 ...
多謝你的回覆我都認同佢既想法, 不過我覺得係step 2..即係認知階段時期既做法..
如果原來大部份人都係咁做既, 我都會follow番
但要諗個方法去做 而阿B又唔洗喊

大宅

回覆:長~同C6的教仔理念極不同, 如何是好?

事件一,你老公做法正確,夠鐘就要埋枱食飯,對小朋友只有好沒有壞。

事件二,邊個湊緊邊個話事,你有不滿都要等過後先同老公傾,而唔係即時作出行動,咁樣會好影響爸爸喺小朋友心目中的形象。

小朋友係你嘅,你鍾意點教都得,但要諗下如果2歲先開始教,是否呢兩年都由小朋友不定時食飯、瞓覺,直到2歲生日就即時改為定時定候?

既然先生都有心教好小朋友,不妨聽下佢的意見,最起碼唔好喺小朋友好面前質疑爸爸的教育方法。

大宅

Froggy_joe 發表於 15-8-20 12:27
小朋友的學習階段係有new born,唔會突然2歲先開始學習

習慣係由細陪養,否則到時恨錯難番
thank you其實JM你提議的CASE 1 solution我都係咁做, 佢唔食, 我再試唔食就擺就

但case 2佢平時都肯訓..係尋晚only..我覺得佢太偏激

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:貓頭雀+發表於+15-8-20+12:21+x2+兩

原帖由 angelwtk 於 15-08-20 發表
咁如果佢個concept係對的..有冇辦法可以用佢果套, 而又可以令阿B唔好喊 ?

因為我仔一大喊D腸就會 ...
佢先天問題係咁?如果係,又真係要諗方法儘量避免佢大喊...
你兩個傾下拎個平衡點,可以嗎?

請勿打招呼~

男爵府

回覆:長~同C6的教仔理念極不同, 如何是好

我反而覺得你c6某d方法係好……
9個月已經唔細,宜家唔開始教,有排煩。

食飯一定要坐定,唔可以逃走。(我女就2歲,由bb開始已經咁坐定定,食飯時間好輕鬆)

定時訓覺,訓覺前特定做d野令bb知道準備要訓,如同bb沖涼、聽歌、講故事、落床、關燈。

喊,我唔會又抱又呵又行又tum佢訓,bb好醒,一次咁,下次又會喊到你tum佢訓。

父母言行要一致,唔可以爸爸話唔得,媽媽話得,你地傾好先教。

大宅

我係過來人..,,,當時我做緊你c6角色, 我老公同奶奶做緊你角色, 最後, 我敗左比佢地,而家小朋友2歲半, 真係學上面jm講,係難教好多, 好多野都唔會知時候去做, 唔肚餓唔食, 唔想訓, 又唔訓, 有時成1點幾都未訓, 最夜試過2點半
其實由細細個開始嚴好過大個先黎, 太鬆, 最後都係自己受返

子爵府

2018復活節勳章

chingcging 發表於 15-8-20 12:18
你依家縱到個仔咁,遲啲點算?
遲d咪自己受番.

大宅

CatCatBB66 發表於 15-8-20 12:30
事件一,你老公做法正確,夠鐘就要埋枱食飯,對小朋友只有好沒有壞。

事件二,邊個湊緊邊個話事,你有不滿 ...
多謝你的提議, 我今晚番去都會同佢傾多次因為佢尋晚一打開佢果張咀就講粗口話我「你識條X咩」

首頁
12345...11

尾頁

跳至