婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說自己阿媽已經對自己唔好, 6299一向採取少見少接觸既態度. 但話說有左之後, C6想見多D6299, 仲覺得遲早都會俾佢地見下個孫見得密D, 所以, 近呢5個月食多左飯...

岩岩星期日又同6299食飯, 席中對話都係俾說話我聽咁上下啦, 但我一向都唔會乖乖新抱, 更加我又無靠C6, 又無靠佢地, 講野都大聲D...
今次食飯有埋C6表姐, 表姐就無咩野既, 老紀同99差唔多, 因為99好後生就生左C6, 咁表姐就問C6就做爸爸係咪好緊張就晒個老婆...C6就笑笑唔出聲, 我就幫佢答C6一D都唔緊張, 都無就晒我...
地繼續係我拖同掃, 廁所都係我洗... 咁99就話, 佢幾子爺一向都唔做家務喎... 咁我就話你個時大住個肚8,9個月繼續洗廁所啊? 99就話我個時到生個肚同你而家差唔多, 係你個肚大, 同埋仲好零活, 唔會做唔到。, 咁我咪問點解屋企佢咩都唔使做啊? 佢又要返工, 我又要返工, 大家都係9個鐘...
99仲話叫62做佢都唔會做, 我咪話咁個時你唔使返工, 62養起你, 點同我啊...
咁99就無聲出啦...跟住老爺話想食雪糕, 我地係任食個D, 自己出去就可以拎, 咁99都一支箭咁飛出去拎俾62食, 仲要拎埋俾C6食.C6就話唔食啦.. 我忍唔住就話如果要食做咩唔自己出去拎, 咁62有少少黑面, 99仲要話我唔拎佢就寧願唔食都唔拎。咁我咪話咁就應該由佢唔食啦, 種慣晒。

咁表姐就串C6話你老婆叫你自己拎啊... C6又GET唔到咩意思喎. 仲要答 "都話唔食囉"
哈哈哈. 6299應該覺得自己個仔好慘

食完飯後, 6299上左嚟我地屋企拎DVD機, 因為我地有多部SPARE, 咪俾佢囉... 都係買其他電器送既, 點知, 好日唔上嚟, 一上到嚟就直入書房睇下將來會點擺位, 因為多左BB同姐姐, 屋企D野會執一執, 又會買下柜咁... 睇完書房竟然開門入我睡房, 借其名睇下將來BB床點擺...

我心諗, 你又唔係買俾我, 你睇咩喎, 仲要自己開門入人地間房, 有冇禮貌啊.... 個刻我堅持坐係廳死都唔行過去, 佢地睇完一輪走左後, 我就同c6講我唔鐘意有人自出自入我屋企, 書房我又曬緊衫, d底底掛晒係度.. 睡房更加唔使講, 最唔鐘意俾人入....

c6當然覺得我小氣, 佢有少少黑面, 但我唔理佢. 我仲講明, 將來就算阿b出左世, 無通知情況唔可以上嚟, 嚟到都唔可以入房... 書房變左姐姐房, 人地都有私隱, 我地間房更加唔使講, 如果我同阿b係入面, 我唔想人打攪, 我地唔係入面, 就更加唔需要入去.... c6哦左一聲... 我心諗, 以前一年見3,4次時仲好地地, 而家見多左唔等於我可以接受多d... 堅持條底線先得啦.... 男人都係信唔過

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

叻豬
以為你同佢食下"浦飛"就可以亂黎0_0? 我老公都係咁嫁,佢老豆老母講乜做乜都係天真啦、純情啦、無心架,我屁,俾我閙到佢一面屁,其他野我好少發火,但我的家庭只可以由我做皇、我做主。
先發制人總好過執手尾!

珍珠宮

回覆:堅守底線~與6299的相處

特登成日見 只會加深對大家既不滿 stop 啦
間中出去飲茶算啦

伯爵府

絕對同意樓上姐妹既談話,一定要同老公清楚表態,咁唔識做既6299真係唔駛濕佢地。。。。。痴線架。
老婆大肚都唔幫手做家務,大家都要返工架嘛!

別墅

我同你都幾似...我都係直話直說硬班班...所以99都唔會點搞我

男爵府

喺6299面前從來都係c6幫我裝飯夾餸 朋友想上啲參觀必定要得我批準,否則佢必死無疑
點解有左要多啲返去我有左之後更加少返去食飯,連大時大節都叫c6自己出席,我唔方便坐粒幾鐘車去食餐飯囉

男爵府

我喺6299面前都係照直講,家務我都有照做,但C6唔係老馮唔使做,大家都有工番有收入....喺99家,C6習慣咗食下又行去攞嘢飲,我都會出聲,食飯坐定呢啲。有次99仲好沾沾自喜話以前我C6掛住打機唔食飯,要等佢打完先食。我忍唔住話寵慣晒...食要有定時,我都有時有侯執碗洗碗架,99即刻唔出聲

男爵府

我的育兒心得勳章

老實講,我嫁左人搬左,無咩事都唔會無啦啦入我爸媽間房。我從來都無入過我老爺奶奶間房。正常人係唔會亂入人地房睇的。

複式洋房

無論係咪大肚個老公都應該要幫手,間屋佢無份住既咩,太太有左就更加要幫手,太太咁辛苦生個b 出黎,唔係仲要做粗重功夫呀!

公爵府

引用:我同你都幾似...我都係直話直說硬班班...所

原帖由 pnn_yan 於 15-08-25 發表
我同你都幾似...我都係直話直說硬班班...所以99都唔會點搞我
me too,由一開始認識99已經知大家係兩個世界嘅人,係我最怕果type,由結婚第一日起保持距離,客客氣氣,距離產生美,成日見我會好憎佢,而家唔成日見,每次我都儲夠力量演好場戲招呼佢!

男爵府

回覆:黃女士 的帖子

真係羨慕你一年見果3,4次呀!我一個星期見一兩次都比佢地嘈呀!

大宅

回覆:carwaichu 的帖子

我而家同6299食飯地點要就我,唔係我會唔去,所以c6每次都邀請佢地嚟我地個頭食

大宅

樓主
女英雄呀!

男人多數,左耳入右耳出架啦!

大宅

我隻99都係縱慣我隻62&叔仔,屋企家務唔洗做,以前我未嫁入門係99自己一個人做,有時點我C6做,到我入門就我、99、C6 三個人做,C6有次忙緊幫阿囡整野,隻99又摧我C6幫佢洗抽油煙機,跟住C6終於忍唔住爆隻99咩事都搵C6幫手,又唔搵得閒到爆嘅叔仔做,嘈完果次之後99唔敢成日搵C6做野,兼叔仔好間唔中會主動幫手做下家務,但62呢,依然繼續都係「飯來張口」。

大宅

62飯來張口唔關我事,老公係99嘅,但我c6就唔可以

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

一個字。服

大宅

回覆:babuyeung 的帖子

Jm們,堅強起來,最緊要唔好靠人,講野都大聲d
我對住自己阿媽都好淋,只可以叫自己越來越堅強

大宅

回覆:queenie3y 的帖子

佢地嘈咩先,佢地應該係想見c6, 叫佢自己返去

珍珠宮

引用:話說自己阿媽已經對自己唔好, 6299一向採取

原帖由 黃女士 於 15-08-25 發表
話說自己阿媽已經對自己唔好, 6299一向採取少見少接觸既態度. 但話說有左之後, C6想見多D6299, 仲覺得遲早 ...
你同6299的對話係事實,亦大快人心,但係表姐面前講,其實落緊你老公面,男人會覺得好無面

侯爵府

我的育兒心得勳章

我發現d c6真係好天真架,成日覺得都無咩大不了啫,緊係啦,果個係佢老豆老母丫嘛!!就算叫佢係佢地面前除哂衫褲佢都覺得無問題架,調轉個外父外母做同樣既野又得唔得呢??男人既大腦真係好簡單!難怪生仔都係女人生!

首頁

尾頁

跳至