婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日睇婆媳版...太多不滿, 有時都會鄧D樓主心up, 為何會有這樣的奶奶.
背景: 奶奶住新界, 平時好少去探佢, 通常叫仔女(我對小朋友)電話問候(佢好開心的), 有時我都會自己打比奶奶問候一下.

就黎過中秋, 問下C6幾時會去探下奶奶啦, C6就話未知幾時得閒, 咁岩有張冰皮月餅卷, C6就寄左比奶奶...

寄出幾天後, 我就問C6有無同奶奶講聲呀, 得個知字收唔收到.
C6就話你打啦...
OK, 早兩天趁LUNCH有時間就打比奶奶啦~
(奶奶以下內容簡直令我感動)
我:奶奶, 你好, 做緊咩呀?
奶奶: 亞X, 我收到啦張卷
我:係呀, 你附近有美心嗎? 方便拎嗎?
奶奶: 得啦, 樓下就有, 你唔駛膽心我, 我知架啦, 你留返自己食丫麻, 唔駛成日掛住我架, 唔駛比錢我架啦, 你有就自己食多D 或者儲起佢(其實我地好少比錢佢), 總之唔駛成日諗住唔探我我會嬲, 唔會架, 你放假自己休息下啦, 我都知架, 以前後生湊仔辛苦(奶奶獨力湊大兩個仔), 總之唔駛掛住我架啦.....(不斷重複)
我: 知架啦, 奶奶...哦哦哦(真係聽到感動, 唔知答咩), 咁我地得閒入黎探你啦.
奶奶: 好啦, 唔阻你做野呀, 唔好諗住應承左黎, 又唔黎, 會唔好意思呀, 唔駛架, 總之唔駛掛住我架啦, 有時間你地休息下啦.. (又不斷重複)

水晶宮

好成咁?!

大宅

回覆:中秋節, 寄左張月餅卷比奶奶 (正能量)

要一齊慶中秋!

禁止訪問

大宅

你奶奶年紀係咪都大?佢應該好寂寞...
樹欲靜而風不熄 子欲養而親不在

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Sorry,其實香港有幾大,點解可以咁少探

大宅

唔使比家用佢

男爵府

引用:你奶奶年紀係咪都大?佢應該好寂寞...樹欲

原帖由 歌莉泡泡 於 15-09-09 發表

...
非常同意…

侯爵府

回覆:B_B100 的帖子

你99明顯講緊反話wor,當然啦,係善意反話。想你地得閒比d錢佢洗,得閒就入去探下佢

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

非常感動的一個個案,非常難得!好好珍惜你99!

大宅

歌莉泡泡 發表於 15-9-9 20:10
...
奶奶大約60左右啦, 幸好有大伯同佢住,
其實我都不時有叫C6去探下奶奶, 但佢都係果句"得閒先啦"

大宅

引用:成日睇婆媳版...太多不滿, 有時都會鄧D樓主

原帖由 B_B100 於 15-09-09 發表
成日睇婆媳版...太多不滿, 有時都會鄧D樓主心up, 為何會有這樣的奶奶.
背景: 奶奶住新界, 平時好少去探佢, ...
同我媽一樣,我次次聽都佢咁講都想喊

上主是我的牧者, 我實在一無所缺
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁
還使我的心靈得到舒暢
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰和舒暢........
在我一生歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日

大宅

mwmyway 發表於 15-9-9 21:04
你99明顯講緊反話wor,當然啦,係善意反話。想你地得閒比d錢佢洗,得閒就入去探下佢

...
絕對不是呀, 我相信奶奶是好明白我們的處境, 搵錢辛苦返工又長時間,
我地探佢比錢佢, 佢同C6將D錢"質"黎"質"去...好幾次C6將D錢靜雞雞放下,
走左才話佢知, 到新年奶奶就封回幾封大利是, 其實就係我地比佢D錢.....
我知奶奶不是很有錢, 佢成日話夠架啦, 我有錢喎, 你地唔駛膽心我啦...

大宅

不如就今個星期去探佢,比個驚喜佢啦…又唔係住外國,新界之嘛...

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

大宅

引用:Quote:歌莉泡泡+發表於+15-9-9+20:10+你奶

原帖由 B_B100 於 15-09-09 發表
奶奶大約60左右啦, 幸好有大伯同佢住,
其實我都不時有叫C6去探下奶奶, 但佢都係果句"得閒先啦"
...
有d野唔可得閒先架...你係個好老婆就捉佢去見啦 幾唔得閒都要食飯架 係咪?

珍珠宮

睇到你99嘅說話,我都覺得好感動。。。

我媽都係咁,我反而更擔心佢,怕佢有乜事都唔出聲,驚麻煩我地!

公爵府

B_B100 發表於 15-9-9 21:22
絕對不是呀, 我相信奶奶是好明白我們的處境, 搵錢辛苦返工又長時間,
我地探佢比錢佢, 佢同C6將D錢"質"黎" ...
好完美的99呀令人感動 ! 宜家好難搵明事理的99啊 ? 大部分的99都系以自己為中心.以"私"字為半徑.....

babuyeung    發表於 15-9-13 10:32

大宅

絕頂😀😀😀😀😀😀😀

大宅

回覆:B_B100 的帖子

我奶奶又係好好,成日專為我煲湯補身,拎完上我屋企又會清潔下屋企我唔會好似其他人咁話奶奶上來無曬私隱,一家人唔會計較呢d

首頁

尾頁

跳至