母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

官方特派專員

hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當了母乳媽媽年多,有時輪候不到哺乳室,少不免要在公眾地方餵奶。雖然有哺乳巾掩蓋,但仍惹途人奇異目光。無論男女,有的狀甚驚訝,有的面露不悅,有的竊笑私語,有的尷尬避走,總之,不會把餵母乳視作平常事。一次,在酒樓吃飯,家人請侍應拍張全家福,侍應特意把坐在旁邊餵奶的我剔出鏡頭以外,家人要求重拍,侍應滿腹疑問:「她餵奶,你們不介意嗎?」家人摸不著頭腦:「為甚麼要介意呢?」

一位女性朋友告訴我,公司的男同事不敢用茶水間的雪櫃,因為有母乳媽媽借用雪櫃保存人奶,男同事覺得嘔心。我聽後沒說甚麼,建議朋友轉告母乳媽媽可用不透明的容器盛載人奶,免令同事「不安」。

我無意批評任何人,各人均有自己的喜惡、想法與見解,應該互相尊重,體諒對方處境。我接受別人不喜母乳媽媽在公眾地方餵人奶,但期望他們明白,餵人奶是母親天職,配方奶粉未面世前,人類繁衍千秋萬代,嬰兒只靠母乳維生,所以餵母乳是自然的事,合情合理,亦光明正大。母乳媽媽在公眾地方餵奶,如沒有袒胸露乳、阻礙行人,根本不會滋擾任何人。那麼,為何得不到半點體諒呢?

現任教宗方濟各亦贊成婦女在公眾地方餵母乳,他在梵帝岡西斯廷小堂為嬰兒施洗時,容許在場母親餵母乳,讓嬰兒能得飽足,免稚子飢腸轆轆,哭哭啼啼。在莊嚴神聖的教堂尚且如此,公園食肆又有何不可呢?

轉蛓自BK Milk
http://www.bkmilk.com.hk/?p=124340
BK Milk ● 親子語,是《親子王國》提供的營養品,我們搜羅了香港、台灣、中國內地、外國的育兒、教育、健康資訊,最Fresh最鮮最有益實用。每天來看,你會發現很多新鮮事、有趣話題、健康貼士、著數情報、親子活動與好去處。

男爵府

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 BK_Milk 的帖子

有哺乳巾掩蓋,唔走光無問題。

Begubi    發表於 15-9-23 16:08

大宅

回覆:大家介唔介意公眾地方餵母乳?

講得好

大宅

因為世人都俾奶粉洗左腦

我餵左八個月,仲有人叫我要停,話過左6個月人奶無營養

水晶宮

唔介意公眾地方餵,但最緊要坐得舒服。有時育嬰室又細又焗又多人,情願去cafe餵。

大宅

回覆:BK_Milk 的帖子

完全吾介意 哺乳室無位咪出去搵地方坐低用餵奶巾搞點
路人點睇系佢既事 我個仔重要過d人既眼光

男爵府

引用:+本帖最後由+BK_Milk+於+15-9-23+12:36+編

原帖由 BK_Milk 於 15-09-23 發表
淨係香港人反應過大,在外國什至大陸,絕無歧視母乳媽媽

唉。公民教育依一科,香港好弱

複式洋房

我從來唔理人地眼光,個B要食我就俾佢食,試過俾啲伯伯好驚訝咁望住我,我用眼神兇番佢(唔鬧得因為會嚇親阿B,hehe),通常都無咩.... 其實只要自己唔介意,從來都唔駛理其他人目光係點,下下活係人地眼光底下,好辛苦架嘛

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章

成日公眾地方餵,我不理其他人,只在乎阿仔肚仔餓,家人都認同,仔仔而家六個月大,又結實又壯,我喜歡就得啦!

別墅

EstrellaDamm 發表於 15-9-23 19:07
唔介意公眾地方餵,但最緊要坐得舒服。有時育嬰室又細又焗又多人,情願去cafe餵。 ...
同意呀~最緊要舒服,因為BB一食要八、九個字

大宅

我個仔就十一個月,都成日比人問幾時停餵,好煩。特別係老一輩!好在我媽咪由起初唔睇好我餵人奶(怕我辛苦),到依家話阿仔加左固少左有營養的奶奶所以瘦左!

大宅

好在我99都知母乳好,仲叫我餵到的話餵到bb至少一歲反而我c6因為怕浪費(初出世,唔夠奶水,為左退黃補粉開左罐奶粉)成日話出街唔方便咪帶粉沖囉

大宅

唔介意,我唔會特登走去babyroom喂囉。
一邊食飯傾計,一邊餵不知幾開心。

DIE WAHRHEIT IST IRGENDWO DA DRAUSSEN

大宅

引用:因為世人都俾奶粉洗左腦我餵左八個月,仲有

原帖由 幸福小珊子 於 15-09-23 發表
因為世人都俾奶粉洗左腦

係喎,我啲同事話以前聽講座,話兒科醫生親口講,人奶過6個月已無營養,BB要係固體吸收營養。。。

大宅

引用:Quote:原帖由+幸福小珊子+於+15-09-23+發表

原帖由 點點豬 於 15-09-26 發表
係喎,我啲同事話以前聽講座,話兒科醫生親口講,人奶過6個月已無營養,BB要係固體吸收營養。。。

...
好多醫生都無母語知識

子爵府

想生BB熱投 畀面勳章

我絕對唔介意,只要有得遮,我係去到邊餵到邊,仲唔一定坐定定餵,我會孭住BB邊行邊餵,實行做返自己想做嘅嘢。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

引用:因為世人都俾奶粉洗左腦我餵左八個月,仲有

原帖由 幸福小珊子 於 15-09-23 發表
因為世人都俾奶粉洗左腦

我餵左3個月,最好笑係我家姐個奶奶叫我餵到6個月就停,因為6個月之後人奶就會無晒營養

大宅

最關心BB問題熱投勳章

之前去整出世紙時用巾遮住餵,咁岩打洋,就一路餵一路行去的士站,經過商場都無乜野,d途人完全無望過我地

大宅

只要我地唔介意,唔好私私縮縮,眼望望既人就會總有一天會習以為常。我爸爸就係一個好例子,我屋企人百分之一百支持我餵母乳,但係初時我用布餵時,我爸爸都會特別行開少少,但後期已經會係身邊幫我拉住條布,唔俾亞女撐開。

babuyeung    發表於 15-10-14 17:00

複式洋房

回覆:siiuppbabe 的帖子

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊