自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

昨晚阿仔(10歲)先講話...做人點解咁辛苦?點解日日都返學做功課?如果我無出世咪好囉?...聽完真的很感慨擔心,我知佢讀書唔叻有學障,所以都少逼佢,無去任何補習社,自己跟功課,興趣班只有一樣,佢like的..我無逼佢學十八後武藝,但耐何佢性格似c6,都是抗逆力差,諗野負面,逃避型!自小我教佢,做人要堅強d...唔好怕輸,輸得起嘅人先叻,又引用故事教佢失敗乃成功之母,唔開心要同我講...
唉…我可以點做呢?我都驚佢再大個d睇唔開做傻事,學某jm話,生個小朋友出嚟係父母造成,并唔係小朋友想出嚟,我很認同呢句說話,所以我從來都唔會叫人生,人哋講生兩個好等等,只是父母自己一霜情愿,兄弟好都要講緣份

lovebabyking    發表於 15-9-24 08:48
lovebabyking    發表於 15-9-24 08:47

別墅

回覆:睇完13歲仔跳樓,有感..

加油

子爵府

子爵府

讀書上冇成功感,自然不想做下去。只怪現今學制不能因材施教。

ruby321321    發表於 15-9-24 07:34
la_source    發表於 15-9-23 17:17
d_yeong    發表於 15-9-23 16:42

公爵府

我都唔想玩, 但個個都咁玩, 你可以唔玩依個遊戲咩?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

子爵府

大家都要加油!

侯爵府

了解佢需要啲咩,平時咩野可以令佢開心,同佢一齊發掘多啲開心既事,比佢覺得人生裏面,開心係比唔開心既多,唔開心既時候就話佢知,就係有唔開心既事先可以對比出開心事有幾開心

longheibaby    發表於 15-9-24 08:57
Happymom2004    發表於 15-9-24 03:41
方方媽媽    發表於 15-9-23 16:42

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

鬼叫香港教育做得咁出色咩 香港學生好可憐

jenniecatcat    發表於 15-9-24 02:19
greenpea    發表於 15-9-23 19:41
tsung    發表於 15-9-23 16:30
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

15週年勳章

-

子爵府

做人咁辛苦呢樣我細個都會諗
你可以同佢講下仲有好多開心既野
開心係多過唔開心
例如去旅行,去食好味既野,去玩等等
做人都好開心

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:我都唔想玩, 但個個都咁玩, 你可以唔玩依個

原帖由 shareholder 於 15-09-23 發表
我都唔想玩, 但個個都咁玩, 你可以唔玩依個遊戲咩?
唉!!! 有錢真係送個仔外國讀書, 香港教育已死

wuwucancan    發表於 15-9-23 16:32

大宅

學校有冇成長的天空計劃,我覺得參加了幾好,我知好多學校都有呢個計劃,其中教授點樣去面對困難,克服障礙,自理,比童軍又冇咁辛苦,可以問下學校社工

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

可憐天下父母心,樓主加油,發放多些正能量....

珍珠宮

做完功課比d好野佢食
放假帶佢去玩, 食, 旅行

讀完又玩, 玩完再讀

有d野盼望住會開心d

水晶宮

有得簡我都唔想出世,要面對老,病,死
我以前成日有幻想我不是在世上的,但現實係我真的在世....

bik1229    發表於 15-9-23 20:27

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:昨晚阿仔(10歲)先講話...做人點解咁辛苦?點

原帖由 emilylam 於 15-09-23 發表
昨晚阿仔(10歲)先講話...做人點解咁辛苦?點解日日都返學做功課?如果我無出世咪好囉?...聽完真的很感慨擔心 ...
好有同感,我仔11歲,同你面對同一問題,一模一樣,好希望小朋友可以努力去抗逆,但除左同佢傾心事,都唔知可以做咩⋯一齊努力

daddy999    發表於 15-9-24 10:41
emilylam    發表於 15-9-24 08:23

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

樓主你已經好叻, 你要加油

你要做既事都已經做哂, 佢收唔收到就要睇佢做化

我地做父母, 都冇可能24小時睇住佢地

今時今日睇到, 但係到大個咗呢??而家就為學業想唔開

第2日感情呢?? 唔通我幫佢搵埋老婆生埋仔???

樓主你已經好好啦, 你都要比d信心佢, 放佢出去
日本の平安を祈ります

侯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

又聽到呢d 新聞真係好心痛唔明咁細個有勇氣跳無勇氣去面對學業

Thelittlepingu    發表於 15-9-23 16:33

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:讀書上冇成功感,自然不想做下去。只怪現今

原帖由 964000 於 15-09-23 發表
讀書上冇成功感,自然不想做下去。只怪現今學制不能因材施教。
其實我地細個返學都係倒模咁

首頁
12345...8

尾頁

跳至