自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸有腸癌第3-4期,已做手術.保險介紹了個專科醫生做化療,但係診所打化療針同埋會食標靶藥.請問有無人會係專科醫生個診所度做化療,定係醫院好D?保險話私家診所會比私家醫院平少少,但有朋友話好吾穩陣,情願去公立.家姐話吾做化療,試中醫先,因為怕爸爸頂吾住,我吾知點決定好,其實可能第一次面對呢D問題,個人好亂.

珍珠宮

引用:爸爸有腸癌第3-4期,已做手術.保險介紹了個

原帖由 notawoman 於 15-09-27 發表
爸爸有腸癌第3-4期,已做手術.保險介紹了個專科醫生做化療,但係診所打化療針同埋會食標靶藥.請問有無人會係 ...
會在專科診所做。但有啲保險要講明住院先可以claim到,即是一定要過夜。所以就一定要在醫院接受化療及被迫住一晚。所以要問清楚保險,兩者在claim上有冇分別。
至於兩者在醫療上有乜分別就唔清楚,因為冇同時兩旁做,所以冇得比較。只能講醫院的活動空間會多啲,但收費應該相對也高一點。

子爵府

回覆:請問有無好的癌症腫瘤專科醫生介紹

岑信棠教授
你亦可問佢中醫意見,佢信有幫助
佢好好人,斷症快,見過有病人喺佢診所做療程,祝福你爸爸!

男爵府

回覆:notawoman 的帖子

家人是在專科診所做化療,一人一房(細),坐大班椅,睇住電視打針。方便過去醫院架!

家人都試過去醫院,不上病房,在癌症中心做,都係坐大班椅。但要等醫生來調校藥物先打。

子爵府

回覆:notawoman 的帖子

癌症去政府醫啦, 因為真係燒銀紙,最好係中西合壁醫,但吾好同西醫講有睇中醫,香港西醫接受吾到中西合壁,以前元朗有個中醫專睇呢科,吾知退休未,因為我十幾年前同我爸爸睇過

子爵府

化療始終係長期抗爭,都係政府好,私家你當 2nd Opinion。至於中藥,唔係話唔得,不過要揀定一樣,否則互相有影響。

公爵府

引用:爸爸有腸癌第3-4期,已做手術.保險介紹了個

原帖由 notawoman 於 15-09-27 發表
爸爸有腸癌第3-4期,已做手術.保險介紹了個專科醫生做化療,但係診所打化療針同埋會食標靶藥.請問有無人會係 ...
中醫可以幫助調理
化療一定要做!

陳子棠治療腸癌經驗好!人也好!

Alex123    發表於 15-9-27 23:41

伯爵府

化療時不建議食中藥,有衝突,尤其大部分中藥對肝有影響。

實際上,化療已經很辛苦,通常無胃口,嘔,正常飲食都辛苦,邊仲想食中藥??飲到營養奶已經很叻了。

就算經濟許可,除非你非常富裕,否則仍是政府醫院好,寧願治療後,再看中醫調理才是最貴的。

我在政府醫院打化療都是很好。

我有親人自己做保險,都寧願去政府做治療。重點是,真係長期病患。

另外,政府好處是一站式,如果在療程中有何問題即轉介其他專科,通常腫瘤科醫生轉介不用等太久。如我曾轉介去外科,內科,皮膚科,婦科,內分泌科,物理治療。如果私家要逐項自己搞,錢都好金。

亦預治療期間有有唔舒服要入院。我試過好幾次。。。

私家呢,燒銀紙燒身家,仲要唔要燒幾耐

侯爵府

鄺美玲醫生。

珍珠宮

引用:癌症去政府醫啦,+因為真係燒銀紙,最好係中

原帖由 alima 於 15-09-27 發表
癌症去政府醫啦, 因為真係燒銀紙,最好係中西合壁醫,但吾好同西醫講有睇中醫,香港西醫接受吾到中西合壁, ...
唔可以唔講,因中西藥可能會有衝突。咁做會有風險。
我睇浸大中醫的癌症科醫師,也一樣話先做好化療先。

侯爵府

引用:化療時不建議食中藥,有衝突,尤其大部分中

原帖由 hanbb 於 15-09-27 發表
化療時不建議食中藥,有衝突,尤其大部分中藥對肝有影響。

實際上,化療已經很辛苦,通常無胃口,嘔,正常 ...
請問如果你喺政府轉介咗咁多個科,加加埋埋大概駛咗幾錢去醫?Thanks!

愈嚟愈冇記性

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 15-09-27 發表化療

原帖由 ChinoB 於 15-09-27 發表
請問如果你喺政府轉介咗咁多個科,加加埋埋大概駛咗幾錢去醫?Thanks!
日間化療當入院,好似150,留院每天100,專科門診60,抽血唔駛錢。藥物每種10元(自費藥另計)

每項都有寫明的。

其實有些掃描如pet scan都會去私家,因政府排隊太耐。其餘電腦掃描,x光,超聲波都是政府做,最多都係門診價。

我之前開刀,出院後每次去門診洗傷口都係17元。仲要全港門診都可以walk in排。

化療時因免疫力低,發燒,都即入院幾次。

我由09病到而家,so far覺得政府很好。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+15-09-27+發表請問

原帖由 hanbb 於 15-09-28 發表
日間化療當入院,好似150,留院每天100,專科門診60,抽血唔駛錢。藥物每種10元(自費藥另計)

每項都有寫 ...
Thanks for sharing!

祝妳早日康復!

愈嚟愈冇記性

子爵府

引用:Quote:原帖由+notawoman+於+15-09-27+發表

原帖由 Joball 於 15-09-27 發表
中醫可以幫助調理
化療一定要做!
陳子棠E朮好
但人好5好見仁見智

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 notawoman 於 15-09-27 發表

原帖由 Joball 於 15-09-27 發表
中醫可以幫助調理
化療一定要做!
Agree十分有E德

幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 Joball 於 15-09-27 發表中醫

原帖由 solstice 於 15-09-28 發表
陳子棠E朮好
但人好5好見仁見智
我見过佢,very nice喎

幸福可以好簡單

伯爵府

引用:Quote:原帖由 hanbb 於 15-09-28 發表日間

原帖由 ChinoB 於 15-09-28 發表
Thanks for sharing!

祝 ...
謝謝你,祝你爸爸也早日康復。

上facebook找癌症資源網,可找同路人分享。還可以去癌協,中環,黃大仙,天水圍。 服務也很好

加油,照顧癌病人不易,保重!

子爵府

引用:Quote:原帖由+solstice+於+15-09-28+發表陳

原帖由 BBJOJO 於 15-09-28 發表
我見过佢,very nice喎
客人見既又點同丫
你估明星鏡頭前后有無分別?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+ChinoB+於+15-09-28+發表Than

原帖由 hanbb 於 15-09-28 發表
謝謝你,祝你爸爸也早日康復。

上facebook找癌症資源網,可找同路人分享。還可以去癌協,中環,黃大仙,天 ...
唔係我爸爸,我好多年無見過我爸爸了。

愈嚟愈冇記性

寶石宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 BBJOJO 於 15-09-28 發表我見

原帖由 solstice 於 15-09-28 發表
客人見既又點同丫
你估明星鏡頭前后有無分別?

幸福可以好簡單

首頁

尾頁

跳至