少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每日都唔返,又逃學,最可怕就係呢兩星期內既轉變,揾過社工,學校,但一D用都無,唔通只可以坐已代斃,等佢犯事,俾人拉,先可以困住佢
佢又精喎,每日遲幾個鍾返,佢話如果佢唔返,我會報警,同佢傾,無用,利銹佢,又無用,唔啋佢,更加無用,而家想揾寄宿,困佢一排,等佢同d朋友疏遠D,希望好D

大宅

引用:亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每

原帖由 sman 於 15-10-09 發表
亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每日都唔返,又逃學,最可怕就係呢兩星期內既轉變,揾過社工,學校,但 ...
香港仔有一間 http://www.ats.edu.hk/

朋友個仔入咗去讀 。呢間學校聞說都好嚴謹,但好爆,唔易入。

子爵府

回覆 sman 的帖子

兩星期就變成咁?朋輩影響嗎?

男爵府

sman 發表於 15-10-9 17:17
亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每日都唔返,又逃學,最可怕就係呢兩星期內既轉變,揾過社工,學校,但 ...
你個仔係運動型嗎?喜歡水上運動?
有考慮過赤柱航海學校嗎? 寄宿學校,必須嚴守紀律。

以前識得啲港隊帆船運動員,都係赤航學生,唔係外面講話係爛仔學校。

http://www.hkss.edu.hk

複式洋房

回覆:Activehealth 的帖子

其實你拎佢去寄宿學校,可能佢都會逃走,請問你仔幾歲?幾時d行為開始咁樣呢?

男爵府

回覆:其實香港有無地方可以寄宿呢

多謝大家意見,我而家都唔知點做,平時讀書都唔係好,但一切受控,我同佢關係幾好,佢而家中三,十四歲幾,我地週不時有攬攬,傾心事既,但惡夢係兩星期前發生,學校食煙,飲醉酒,偷野,穿耳洞,逃學,遲返學,放學唔返黎,簡直每天都係惡夢,一切可行既辨法都做了,灰爆了,昨晚八點幾未返,我去咗報警,我提供左佢同學個電話俾警察,警察打去,佢就即刻揾到亞仔,我叫亞仔黎差館搵我,亞仔同2條仔過黎,樣衰衰咁,之前同學喎,果女警好好,幫我兇下亞仔,我再忍唔住係差館門口,問佢攪咩?點知佢話呢D衰野想試左好耐,想一次過試晒再乖番,咁我問佢得着係乜,佢話做衰野好刺激,快感,失去既就係父母既關愛,我問佢值唔值得,佢話唔值,我同佢講而家改都未遲,我會以前一樣愛佢的

男爵府

回覆:sman 的帖子

祝福你、希望你仔早日回頭
人就係咁、越唔比佢試、佢越想試

男爵府

sman 發表於 15-10-10 15:01
多謝大家意見,我而家都唔知點做,平時讀書都唔係好,但一切受控,我同佢關係幾好,佢而家中三,十四歲幾, ...
其實最重要幫阿仔搵到佢嘅人生目標,有了目標就有方向往前走,不用走歪路。
其實你阿仔有乜特長或興趣?

伯爵府

回覆:其實香港有無地方可以寄宿呢

咁其實佢返唔返到轉頭架?

複式洋房

回覆:shpfamily 的帖子

咁你仔是否現在已經改番好,其實我仔中三時成12:00都未返,試過報过一次警,當然佢只係去左打机,不是你仔的行為,這事後佢就算夜返,都有交帶。

男爵府

回覆 N.Y.P 的帖子

我唔知,今日第一日返學就病咗,中午去接佢再同佢睇醫生,返到黎我忍唔住同佢講,點解唔揾你d fd呀?

禁止訪問

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

sman 發表於 15-10-12 16:51

我唔知,今日第一日返學就病咗,中午去接佢再同佢睇醫生,返到黎我忍唔住同佢講,點解唔揾 ...
阿仔点答妳呀,E十至13歲,應仲有得搞。

男爵府

引用:回覆 N.Y.P 的帖子我唔知,今日第一日返學就

原帖由 sman 於 15-10-12 發表

我唔知,今日第一日返學就病咗,中午去接佢再同佢睇醫生,返到黎我忍唔住同佢講,點解唔揾 ...
你只D friend 是校外生,点樣認識? 唔好氣佢啦! 慢慢傾吓啦! 我逢星期曰都同阿囝食lunch, 我也套出佢心事呢!

男爵府

引用:亞仔情況每況愈下,已經再無能為力了,放學每

原帖由 sman 於 15-10-09 發表
真想寄宿可考慮澳門慈幼,校風好的天主教學校

男爵府

回覆:TTJTMaMa 的帖子

以前同校,而家唔係,我咁多年都成日同佢傾計,但佢話變就變,好恐怖,係呢兩星期,每日都犯事,每日同佢傾,再原諒佢,也再受傷害,尋日佢同我講,佢D fd嗌佢出去,我話唔得,問佢可唔可以唔好同佢地玩,佢就鬧我,話佢唔會受影響,但我真係唔信,風頭火勢都話想出去,佢怪我唔信我,我同佢講,你D衰野我瀝瀝在目,但你話會改,我未見到,你叫我點信,到今晚佢都病到死死吓,話要攞電話,睇下D fd,大佬,你一睇一陣又話要出去,咁點算,我叫佢係我電話度上佢fb,佢又唔鍾意,其實我覺得佢唔會改架喇,我發覺我唔可以同佢一齊生活,每日都好徬徨,好失落,對我個人情緒同工作有好大影響,我外表撑得住,身體已頂唔順了,睇咗2次醫生,無端端都話發燒,今日仲同佢一齊睇添,上次我睇佢都無問候下,今日仲要照顧埋佢,但少少感激都無,以前唔係咁,可能呢D講變壞三日,變好要三年啩

複式洋房

中三,四真係反叛期,到中五可能會好d,我比你早經歷,中二下學期因亞仔成日打机,已開始頭痕,心痛,成日都擔心今天佢返不返呢?所以我好明白你的心情,曾經中三時我也有你的想法,叫佢去寄宿,佢答我你今天掉我去,明天我會偷走,也同佢戎網機構的社工傾过,佢話我只係逃避責任,於事冇補,果個始終是你仔,不可推個責任比人,因此也打消左lee個念頭,我仔已經中六,雖然還有時會打机,成績方面也不好,有時會頂嘴,但好感恩佢還在我身邊!!

複式洋房

中三,四真係反叛期,到中五可能會好d,我比你早經歷,中二下學期因亞仔成日打机,已開始頭痕,心痛,成日都擔心今天佢返不返呢?所以我好明白你的心情,曾經中三時我也有你的想法,叫佢去寄宿,佢答我你今天掉我去,明天我會偷走,也同佢戎網機構的社工傾过,佢話我只係逃避責任,於事冇補,果個始終是你仔,不可推個責任比人,因此也打消左lee個念頭,我仔已經中六,雖然還有時會打机,成績方面也不好,有時會頂嘴,但好感恩佢還在我身邊!!

複式洋房

複式洋房

回覆:N.Y.P 的帖子

不好意思,手多多按左二次制

首頁

尾頁

跳至