自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

做左咁多年野,前線,管理,老細都做過:做緊,比少少心得各打工人士∼
如你剛畢業:
1. 一定要揀大公司入
人工唔需要放太重,因為入到大公司,比到你既見識,制度,從中參考到既管理模式等等都係細公司比唔到你,仲有,大公司轉大公司,細公司都容易,但係入左細公司,之後想轉大公司就唔係咁易

2. 盡量揀前線工作,銷售去做
一間公司,sales 永遠都係最重要。每間公司幾乎所有部門都可以外包,如行政,IT,會計,法律,marketing等等,但係無一間公司會外包sales department。而經濟差,最先比人郁既往往係其他部門,sales係留到最遲先郁既,因為公司差更要sales幫手搵生意;而經濟好,sales亦往往比其他部門既人更快有reward。仲有,唔計專業人士,sales人工平均係比較高既一群。

3. 做sales,盡量做b2b,唔好做b2c
B2b即係你銷售既對象係公司,企業,政府等客戶,b2c即係你銷售對象係個人消費者。諗都諗到,同樣一單生意,b2b多數金額都會大過b2c,所以你既佣金收入都會高,而對公司客,你同客熟左係可以成為你長期value,對個人消費者除非係做有錢佬生意,呢d network先對你有用,否則其實轉工,你班客底係作用不大(保險除外)。

4. 如你無大學學位,請出來工作後點都讀返個,讀part time 學位你肯比錢同時間一定攞到。大學生而家通街都係,但係你無既,某類型工你呢世都做唔到,上管理層亦比其他人難。

5. 係行入面盡量做好自己,識多d人,建立自己既network
記住,香港好細既,行業內更細,係一行做得耐,你會發覺來來去去都係嗰班人。做好自己,你既名聲自自然然會係行內建立。而識多d人,唔好理佢高唔高級,因為係同一行做十年,你會發覺你身邊既人都開始係行內上位,如果廿年,佢地就係行內揸fit既人,所以由今日起就開始建立自己既人際網絡啦,總有一日會係唔同層面幫到你。

6. 做事唔好怕蝕底
今日你做多少少,做好少少,將呢種態度成為你既心態,將來你條路就會好行好多,不知不覺中亦會令好多人賞識你。

而做左幾年既你:
1. 可以既頭幾年工作生涯,隔兩年轉一次工啦
魚唔過塘唔肥,每次轉工你工資增長速度會比你一直留係同一間公司高,一間公司搶人既待遇係比老臣子高,呢個係行業普遍現象。而轉工亦可以令你學到更多野。

2. 搵間發展中既公司長做
轉過幾次工,人工去到咁上下,就要搵行內發展中,排名三,五,七名既公司做啦,因為係行業龍頭公司做,平均人工會低d,你晉升空間會少d,發揮機會會少d;相反一間冒起中既公司,你同公司一齊成長,得到既回報,攞到既經驗就會更多,但係一開始,一畢業,都係要揀間大公司做。

然後,然後你係行內浸得耐,有好既人際網絡,你就會見到好多生意機會,你就可以考慮繼續打工,定係自己開公司,然後,你條路就會比好多人行得舒服∼

vvbb2214    發表於 15-10-25 19:10
Hi-Fi    發表於 15-10-25 19:01
wcpcelia    發表於 15-10-25 18:54
mmami    發表於 15-10-25 14:27
babymama07    發表於 15-10-25 14:02
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珊瑚宮

回覆:忠告打工的~ 轉貼

禁止訪問

子爵府

回覆:大力大力 的帖子

睇際遇喇 重要睇埋自己點個人

子爵府

引用:睇際遇喇++重要睇埋自己點個人 +

原帖由 daydaydaisy 於 15-10-25 發表
睇際遇喇 重要睇埋自己點個人
點做人

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

4. 好重要

禁止訪問

男爵府

睇下做邊行讀咩科
唔一定岩用

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:無良顧主壓價文?

原帖由 唔想煮飯 於 15-10-25 發表
無良顧主壓價文?
又入來無理取鬧~

大家認住佢,唔想煮飯~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:睇下做邊行讀咩科唔一定岩用

原帖由 孟母3000 於 15-10-25 發表
睇下做邊行讀咩科
唔一定岩用
基本上大步分都合理,當然每行業也有些不同~

買基金真係好傷

水晶宮

畀面勳章

第一點,令我想起日本企業,畢業以後入大公司,就安枕無憂

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 唔想煮飯 於 15-10-25 發表無

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 大力大力 於 15-10-25 發表又

你額頭寫住轉貼,我又冇話你係無良顧主,我問係米無良顧主壓價文,咁都叫搞事?

...
妳懂的~

買基金真係好傷

伯爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 唔想煮飯 於 15-10-25 發表你

原帖由 大力大力 於 15-10-25 發表
妳懂的~
力兄,咪咁杯弓蛇影啦

禁止訪問

回覆:大力大力 的帖子

公爵府

2024年龍年勳章

agree 如果可以只做大公司, 我之前做都係大公司,不過呢d好講際遇, 同埋大公司福利制度好所以相對競爭大同難入

伯爵府

很好的分享
不過我都覺得sales(以及PR/Corp comm)唔係人人做到或做得好,同性格有關,後天較難克服

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:無良顧主壓價文?

無良顧主壓價文?
何以見得?

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

大力。

禁止訪問

引用:我好多都認同。不過文筆&