婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

今日終於滿一個月出關啦! 做咗媽媽之後先知媽媽唔易做,係坐月呢個月有大把精彩事件爆比大家知呀!

今集主角係夫家的伯娘。原來呢個伯娘佛口蛇心架,正一跣人嚟!比賤人更衰,因為佢狂跣我老公同我囉!

有追開我既朋友,前文提到伯娘係我生bb前幾日有上嚟探我仲比咗d補品同借個燉野既電子煲比我。以為佢真係咁有心啦。 原來一切都係個大整估嚟。

生咗之後佢嚟醫院探我,第一件事就嚟睇bb,第一句就話唔似我c6似足我,我仲未知咩事。跟住就話佢自己做過陪月,一輪咀教我要煲乜煲乜,係咁講如果你媽唔掂就上嚟教佢(你一輪咀我記條毛咩!岩岩生完已經好累,係咁皮勞轟炸)我忍唔住就問佢,不如你比個食譜或者藥單我啦,跟住佢先講其實無架,佢無讀過倍月,只係有人搵佢湊bb憑經驗煲架炸⋯⋯(頂!無做過陪月就咪認屎認屁啦!湊細路唔係陪月囉!做賣雞同做雞都差好遠啦!)跟住佢叫我成包煲就得(唯有信佢啦)

跟住就話啦:你唔好追仔呀⋯⋯生女好,唔好有壓力追仔呀!(其實完全無打算生多個囉,我老公得一粒仔,呢個伯娘生三個女,所以死唔想我追仔)

之後又問有無叫99嚟睇我,我地話無,可以既話出院先啦,醫院唔方便⋯⋯佢千叮萬足叫我唔好比99知佢嚟過⋯⋯費事99唔開心。(c6𣎴在場)

轉頭第二日99不請自來,問我伯娘有無嚟,我答佢無呀⋯⋯99話:伯娘話佢昨日嚟過喎!(我靜咗⋯⋯)99之後趁c6未嚟到就拿拿聲走(下集 Arrin媽媽之99不請自來 待續)

C6係樓下見到99,無叫佢就好嬲咁上嚟⋯⋯我問佢知唔知99嚟咗?點解佢會識嚟? 根住c6話一定係伯娘話佢知啦!成日都係咁架啦,明知道唔想見到佢就偏叫佢嚟!(又話千萬唔好話比99知伯娘嚟過,轉頭自己又話佢知陰我!)

出院後,阿娘跟伯娘教法成包補品煲晒⋯⋯用埋佢個電子煲(嘩!個煲要入香港歴史博物館,殘到會爆炸咁,仲話好好用喎,煲成日都唔出味!仲要d水變晒啡色!勁驚呀!)

飲咗2日,我勁燥勁忟勁出汗同瞓唔到,bb食完奶奶情況一樣!嘩!大既忟到人都癲,細既狂喊狂叫。
諗諗下唔對路,我叫阿娘唔好再煲,之後大細平安,順氣好瞓!
到我舅母探我,我叫佢睇下包補品咩嚟⋯⋯我舅母話咁大整估叫你煲成包?呢度分四次煲都仲得呀咁多!

事後我問c6究竟伯娘咩事?c6先講原來全部姑媽都唔鐘意佢,佢細細個同妹妹都中過好多次伏,估唔到而家又嚟玩野!

精彩事情有待下集,多謝收看!

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-19 00:03
<font color="Magenta">大家睇還睇,千萬唔好轉載去其他地方呀!!!!仲想追我既故事,就請大家合作~保持我神秘身份!!!!

珍珠宮

引用:今日終於滿一個月出關啦!+做咗媽媽之後先

原帖由 Arrin 於 15-11-17 發表
今日終於滿一個月出關啦! 做咗媽媽之後先知媽媽唔易做,係坐月呢個月有大把精彩事件爆比大家知呀!

今集 ...
玩咁大

伯爵府

嘩,呢個伯娘咁好笑既。

la_source    發表於 15-11-18 15:27

大宅

回覆:Arrin媽媽 之 伯娘原來係跣人

大宅

BK Milk勳章

回覆:Arrin 的帖子

大宅

你個伯娘好變態,又會咁過份,藥材份量都特登講錯,食壞人點算!

等下集

別墅

回覆:mamamag 的帖子

大宅

男爵府

引用:Quote:原帖由+Arrin+於+15-11-17+發表今日

原帖由 小草王道 於 15-11-17 發表
玩咁大
再大d都仲有

<font color="Magenta">大家睇還睇,千萬唔好轉載去其他地方呀!!!!仲想追我既故事,就請大家合作~保持我神秘身份!!!!

男爵府

引用:嘩,呢個伯娘咁好笑既。

原帖由 M.A.C 於 15-11-17 發表
嘩,呢個伯娘咁好笑既。
唱:可以笑的話不會哭

男爵府

引用:你個伯娘好變態,又會咁過份,藥材份量都特

原帖由 mamamag 於 15-11-17 發表
你個伯娘好變態,又會咁過份,藥材份量都特登講錯,食壞人點算!
我已經壞咗啦
我飲完會講佢壞話

別墅

回覆:Arrin 的帖子

妳以後要小心D佢。

公爵府

Arrin 發表於 15-11-17 21:32
我已經壞咗啦
我飲完會講佢壞話
可以的話...放一張小公主的相俾大家睇吓 ?

公爵府

點解你C6唔早D講?

別墅

陪月勳章

Arrin,恭喜你終於破繭而出呀!&#128079;&#127996;&#128079;&#127996;好好休息,好好調理身體,不要動氣呀。有故仔就上來盡情講丫。支持你呀新手媽媽!

公爵府

原本開頭睇都覺得伯娘搵笨實,睇得好鬼肉緊架嘛,你句賣雞同做雞差好遠喎⋯⋯我笑到差d斷氣,不過話說你老公都抵打伯娘咁都唔早早報料

複式洋房

下集

男爵府

引用:Quote:Arrin 發表於 15-11-17 21:32 我已經

原帖由 美之選468 於 15-11-17 發表
可以的話...放一張小公主的相俾大家睇吓 ?
見係你……
破界一次啦

koemikoemi    發表於 15-12-12 15:37
Begubi    發表於 15-11-19 11:09
samanthalai    發表於 15-11-18 21:07
小魔怪023    發表於 15-11-18 20:45
kkan    發表於 15-11-18 14:03
chounic    發表於 15-11-18 12:06
美之選468    發表於 15-11-18 10:17
leechansandy    發表於 15-11-18 09:17
小草王道    發表於 15-11-18 07:12

男爵府

引用:點解你C6唔早D講

原帖由 Yeelim 於 15-11-18 發表

點解你C6唔早D講?
其實初初見伯娘送野嚟有文有路,c6唔知佢搞事既,以為真係好心。

我都中招

男爵府

引用:Arrin,恭喜你終於破繭而出呀!&

原帖由 miwongcy 於 15-11-18 發表
Arrin,恭喜你終於破繭而出呀!&#128079;&#127996;&#128079;&#127996;好好休息,好好調理身體,不要動氣呀 ...
初初bb成日喊我都精神崩潰架
好彩阿娘幫忙炸。

我會努力架啦

首頁

尾頁

跳至