少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Del

男爵府

唉,我仔兩歲3個月
我地都係差不多日日都要開佢波...

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆:成日 忍唔住 鬧阿仔

我同你一樣

男爵府

hellomimii 發表於 15-11-23 02:28
其實呀仔好細,得歲半
但係當我可能因為太累,或者情緒不好時,呀仔做錯小小野,我會無哂耐性,我都忍唔住 ...
妳話阿仔"做錯嘢", 咁實際係做咗D咩呢? 有時小朋友啲行為大人覺得有問題, 其實會係佢一個成長學習過程, 例如四圍掉嘢, 亂放嘢入口等等........

男爵府

其實咩叫錯?係咪唔合你心意就叫錯?我以前阿媽成日搵我黎發洩,又打又鬧,我好憎佢,若果你唔想將來個仔憎你,請你立即停止這自私的行為!

sisbro    發表於 16-1-15 13:57

大宅

引用:其實呀仔好細,得歲半但係當我可能因為太累

原帖由 hellomimii 於 15-11-23 發表
其實呀仔好細,得歲半
但係當我可能因為太累,或者情緒不好時,呀仔做錯小小野,我會無哂耐性,我都忍唔住 ...
me 2。
我仔好像特別like 同我對着幹, 对住佢0 EQ, 日日好像癲婆上身, 佢好像慣性激我, 佢要咁就咁, 好固執, 其實我想同佢一起睇精神科, 大家心理都平衡5到.....

大宅

回覆:hellomimii 的帖子

我都明既。我忍唔住都會對個女咆哮。佢平時會特登做相反既野,叫佢做,佢唔做,叫佢唔好做,佢就偏要做。佢要玩玩具,將全部野搬晒出來,我話陣間要收。點知之後叫佢收,佢話媽咪收,堅持唔收。初頭好好地同佢講佢唔聽,講多兩次個人都開始無耐性… 不過呢個年紀係自我中心期,佢地會特登挑戰你,少d EQ都唔得

別墅

做家長真辛苦,但要明白我們也是由細個成長到現在,
相信面對及經歷咆哮的情況也不少,
看幼兒成長,而自己能成長是十分重要,
回顧一吓自己成長,放下一些不如意,
對自己情緒會有幫助.

如要控制好情緒,可以試試,
當你發現想咆哮時,合上眼,叫自己冷靜和數1-10,
相信咆哮次數可減少

禁止訪問

珍珠宮

你小孩子做錯了什麼?你要求太高。我個B 2歲,我基本上無咆哮過佢。其實佢好頑皮,會跳sofa、爬上窗花。咁細個,識聽已經好好啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

放張bb最可愛既相係屋k
想鬧阿仔既時候望下張相
深呼吸....冷靜下先...

大宅

引用:放張bb最可愛既相係屋k想鬧阿仔既時候望下

原帖由 julieko 於 15-12-12 發表
想鬧阿仔既時候望下張相
G

大宅

引用:Quote:原帖由 julieko 於 15-12-12 發表放

原帖由 hellomimii 於 15-12-12 發表
G
Good喎,試下先

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:放張bb最可愛既相係屋k想鬧阿仔既時候望下

原帖由 julieko 於 15-12-12 發表
想鬧阿仔既時候望下張相
我成日咁做

希望忍到

男爵府

我仔三歲半,有時佢d堅持固執扭計不合作都好易令我發脾四,鬧完我會同個仔解釋返及say sorry, 同我有時會學下忍,由佢喊一陣,好快又冇事……

複式洋房

我呢排都覺得心理開始平衡唔到.. 個女對住我勁痴身成日扭計扭埋身,少少唔合心意就叫/喊,同埋刷牙唔肯吐返啲水岀黎(佢之前明明識做).. 搞到我成日都好忟憎,忍唔住會好惡咁鬧佢,但係之後又會好內疚

其實我都好想控制好自己情緒,不過有時真係火遮眼

大宅

之前都係咁,但有次睇左篇文章,就自己嚐試去改下,由佢識扭計時,每星期咆哮一次,到宜家快2歲,一個月都無一次。首先要肯定自己錫佢,想佢好。繼而放低自己要求,唔好同佢堅持, 行開唔理佢。冷靜左再處理「問題」。仲有自己湊b係有壓力,因為執著對錯會令自己嬲,試下睇開d,對佢既對錯多點包容,例如有一百次機會,教訓完再玩玩下叫佢再做好,心情會平和d

別墅

回覆 hellomimii 的帖子

唔好成日責罵小朋友,小心有樣學樣,日後責罵番大人。

大宅

我個3歲幾真係比佢激到嘔血,日日鬧

別墅

我女2歲幾, 次次講叫佢唔好做係講唔聽, 我會由佢, 但佢又唔敢做, 之後下一次佢就唔敢再做

首頁

尾頁

跳至