夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年中秋我發現c6同一個一齊training嘅女子有瞹眛說話,我即時拆穿左,c6話純粹講笑,完全同那個女子無任何事發生過,自此c講野開始避忌左少少,我亦禁止c6同那女子有任何交流,包括block fb wechat whatsapp,但後來分別3次c6都add番佢,其後佢地通訊內容我睇唔到,因已被del,為此我地唔開心到而家,因c6堅持係清白,再add番佢只係同我鬥氣,其實在第一次發現瞹眛短訊時我剛剛驗到有左bb,我同c6講我要block左那女子係令我個心舒服d,點解要同我鬥氣,所以期間我不停提離婚,因我連言語出軌都無法容忍,到而家仲未離婚,因我愛佢,我日日喊,佢會氹我同我傾番我地中間的問題

子爵府

圓夢?
佢畢生嘅夢想係搞曖昧?係同你鬥氣?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:圓夢?佢畢生嘅夢想係搞曖昧?係同你鬥氣?

原帖由 鳥嘴123 於 15-11-25 發表
圓夢?
佢畢生嘅夢想係搞曖昧?係同你鬥氣?
我估,去圓出去偷食既夢?!

la_source    發表於 15-11-27 10:49
wcpcelia    發表於 15-11-26 13:53
Mamazaki    發表於 15-11-26 10:11

別墅

而家佢地成個training group話搞去旅行,佢話好想去,問我如果那個女人唔去可唔可以俾佢去,因為佢話從來無試過自己去旅行,因為佢咁大個只係同過屋企人,ex同我去,未試過同朋友或同事去,我問佢點解無諗過帶埋我去,佢話我大肚,佢開頭話梗係有諗過帶埋我去,話仲好因為我可以照顧佢,但真相係佢反問我如果帶埋我去佢會玩得盡興同開心咩?佢又問我,如果以後公司有旅行會唔會俾佢去,我一口答話唔會,我問佢係咪公司話可以攜眷佢都唔會想帶埋我去,因為佢覺得我有好多野唔俾佢做,佢根本唔會覺得開心,佢問我在我地婚姻入面除左自己外,根本無其他人。。。佢話佢接受我唔俾佢去旅行去圓夢呢個事實。。。
我有左後成日都唔舒服想嘔,點解佢可以丟低我一個人辛苦而唔陪住我?
佢話我性格孤獨,唔想做任何野去擴大自己容納其他人進入生活,我承認我結婚後真係只係想對住佢,以前初初拍拖我都會阻止佢同d朋友聚會,久而久之令佢無晒朋友,但結婚後,我有放鬆左,只要講好返屋企嘅時間就會俾佢去,但佢話好多時有朋友叫佢出街都唔敢問我,又堅持我唔俾佢去,我的確無唔俾佢去,但佢叫我數有幾多次俾佢去,我話我數唔到,我無記低,佢已經將我定型,我知係我開頭做得唔好

公爵府

熱血金章 畀面勳章

點解離婚咁易講出口架

子爵府

回覆:c6話想圓夢

有好多jm試過包括我自己
對方一變心將所有野推落自己到
bb 黎得唔係時候
如果生將來都有機會變單親
你好好諗下呢個時候仲生唔生
如果佢出軌,你有無能力面對
旅行係無架喇,比機會佢同其他人談情?
你老公心野
唔樂觀

未經本人同意,請勿轉載內容!

別墅

我大c6接近7年,佢大學畢業就同我一齊,拍拖2年我地幾經辛苦結婚,因佢屋企好唔鍾意我,因佢老豆認為我搶走佢個仔,教佢個仔反佢老豆,因c6老豆係紀律部隊又大男人,女人在佢屋企無地位,所以結婚後同6299住左一排就搬走左,所有結婚儀式乜都無做,c6都覺得自己欠我好多,我本身單親家庭長大,好獨立,讀完大一就出黎做野幫屋企供樓,所以我老公畢業時我已經在社會打滾好多年,c6可能欣賞我獨立同令佢比同齡嘅朋友成熟得快d可以有車有樓而好感恩有我,到近呢3年我入左公職唔駛再咁辛苦搏殺做野,我地就認真想要小朋友,試左一年都無,睇醫生所有檢查做過都無問題,所以試左第一次人工,好彩中左,我feel到c6好開心,可惜今年年頭8週小產左,抖左半年多再做人工,好感恩都得左,而戈段時間c6就要training好有壓力,加上同個女同事嘅瞹眛事件,我覺得佢好平淡,已經唔同上次戈份喜悅,bb已經12週,12週以黎我都幾乎日日以淚洗面,我地無嘈交,但我覺得比嘈交更可怕,我知道老公仲愛我,而我越黎越愛佢,但而家我覺得好有隔膜,我走唔返出黎,我好驚我會有抑鬱

子爵府

回覆:janwudarosa 的帖子

驚depression咪睇醫生評估
有咩好驚
咁你有份穩定職業
自己照顧bb都無問題
你話你自己獨立
我認為唔係
你獨立的話你世界唔會只有佢
我只能夠同你講
一個人要變心連天都阻唔到
你地份感情耐左佢覺得悶同生厭
呢種事每日都發生

男爵府

只想說,信任係婚姻的基礎,其實你由拍拖的時候已不信男朋友,日日擔驚受怕你生活得開心嗎,你老公今日頂得你順,日後都頂唔順啦!

別墅

eggpudding 發表於 15-11-25 18:00
驚depression咪睇醫生評估
有咩好驚
咁你有份穩定職業
無錯,獨立係以前嘅我,以前一個人去歐洲,一個人去uk讀書乜都唔驚,只要搞掂我阿媽嘅生活,但我越黎越怕一個人,我有朋友,有傾到心事嘅朋友,但就唔會成日見面。。。我都認為我有需要睇醫生,我唔熟悉香港,可唔可以介紹下?我唔知離婚係咪最迫切嘅做法,所以我自己都冷靜緊,我自己都單親家庭長大,好明白一個女人帶住小朋友嘅辛苦,除左經濟上問題,教育係另一個好重要嘅考慮,我由細就俾我媽講我老豆點衰點衰,的確我老豆好花心,但我懂事後發覺雙方嘅相處都有問題,所以獨力撫養唔係俾餐飽飯bb食就可以解決

子爵府

你老公仲係好幼稚
完全冇 "身為人夫, 作為人父" 嘅自覺
仲停留喺 "你唔俾我 XXX, 我就嬲, 我就唔開心" 嘅階段

我真係對你哋呢段婚姻非常唔樂觀
BB又喺唔啱嘅時間來到
唉...

咸蛋三寶飯    發表於 15-11-27 07:42
豬吉    發表於 15-11-26 22:37
wcpcelia    發表於 15-11-26 13:54
kkkk9527    發表於 15-11-26 00:12

翡翠宮

咁係你個C6唔好咼,佢自己都其身不正

別墅

captainmama 發表於 15-11-25 18:04
只想說,信任係婚姻的基礎,其實你由拍拖的時候已不信男朋友,日日擔驚受怕你生活得開心嗎,你老公今日頂得 ...
我好同意信任係好重要,我老公不時講大話呃我,幾乎大部分都俾我拆穿,誠信近乎破產,但我無日日為咁而擔驚受怕,我亦無check佢嘅行蹤,只要坦白就ok,的確佢頂我唔順了,因佢長大左,我比以前對佢更放鬆但佢都認為唔夠,我諗係我唔識做人老婆。。。

子爵府

你去婦檢果時可以同醫生講下你係咪有情緒問題
我無呢方面知識
我而家係講假設
假設一個男人出軌
你唔願離婚他又唔願斷小三
小朋友係一個表面的家
人在心不在的時候
從我朋友身上睇到
佢而家愛情婚姻觀唔覺得好正常
你大佢7年,我唔肯定你思想成唔成熟
有或者以前拍過幾次拖
兩個人無一條formula係可以一定白頭到老
你捉得緊或鬆對方都有機會出軌
我的睇法是,一個人要變心無人可以阻止
佢個心對段關係唔滿足所以向外救
呢個時候你同佢溝通下佢想要咩
如果佢要自由,新鮮,激情,拍拖感覺
我唔知呢種人留黎做咩

別墅

鳥嘴123 發表於 15-11-25 18:13
你老公仲係好幼稚
完全冇 "身為人夫, 作為人父" 嘅自覺
仲停留喺 "你唔俾我 XXX, 我就嬲, 我就唔開心" 嘅階 ...
我都覺得bb去錯地方,但佢好強壯,比正常size仲要大dd,可能佢黎安慰我吧…

別墅

eggpudding 發表於 15-11-25 18:20
你去婦檢果時可以同醫生講下你係咪有情緒問題
我無呢方面知識
我而家係講假設

以我嘅觀察,c6佢變得好快,我地就係有溝通先知在佢心入面屈住嘅問題,佢覺得我專制,覺得我孤獨,覺得我孤獨嘅生活唔好,因為我性格比較悲觀,凡事都唔會向好嘅方面諗,因我相信期望越大失望越大,而佢相反,我同佢講佢太早結婚,佢根本未定性未玩夠,佢否認,佢話唔關事,佢由此至終都堅決否認同戈個女人有野,我選擇相信,我唔想件事再咁複雜,而且,連我自己都發現問題重點不在於那個女人,我諗連佢都未必知道想要一個咩嘅女人,佢口中無覺得我唔好,應該缺少某d野

子爵府

呢樣係雞先定旦先問題
如果佢唔係對另一個人有好感
又點會覺得自己身邊果個唔好
佢唔比又點會發生
呢個問題都一直困擾我
無可否應女人都係導火線
但佢呢個人誠信破產
我唔知你係指邊方面啦
兩個人結婚我相信只得愛一個字唔夠行一世
你唔信佢,佢唔係一個值得人信任的人
點行?
佢講到旅行同你一齊會唔開心
咁係咪即是同你一齊佢已經覺得唔開心呢
咁問題源頭兩個人可唔可以努力去adjust呢
你有無同佢講,佢做左咩所以令到你唔信佢
然後你捉得緊呢?
旅行唔好俾佢去,唔好俾機會佢同人培養感情
要去,帶埋你去,最多你自費

大宅

你現在幾歲,老公幾歳。你開始時已經斷了佢d朋友,當然會覺得你專制。而且仲悲觀又無自己生活圈子只想日日夜夜對住佢,邊有男人鍾意咁。

別墅

我老公係d好大頭蝦,成日應承做嘅野都做唔到,誠信破產係好多小事累積,我地一齊都會開心,只係佢覺得如果同埋我一齊去玩,佢玩得唔夠放,可能講野就就住等等,我以前都有嘗試同佢d男性朋友一齊玩,可能係男人,佢點玩都得,佢覺得如果佢出去玩有女性朋友又帶埋我去,咁佢會好避忌,但識佢6年幾都好少話有女性朋友約佢,可能佢知我唔鍾意,所以都無理卦。我覺得而家最難解決係佢認為我性格孤獨,呢個係事實,但亦係我嘅性格。就算我自費又如何,佢情願選擇唔去

大宅

相差7年,大家係思想,朋友圈上都幾大差異。
你地岩岩一齊果陣,熱戀中,你吾俾佢同朋友出去,果陣佢當然無問題,有你陪就夠。但耐左,感情轉淡,自然想有返自己朋友圈子,始終生活或工作上有壓力,有吾愉快事,都想同朋友傾訴,但未必會想同另一半傾訴。而你吾肯融入佢生活,的確會令你地話題都少左。
可能係因為你地年紀差距大,樓主已經追求好平淡既生活,而你c6仍想有多姿多彩既生活

kkkk9527    發表於 15-11-26 00:16

首頁

尾頁

跳至