爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

揸咗幾個月車,都仲係唔好好鐘意香港人既駕駛態度。
慢D又要砵,CUT 線又唔讓,週末又塞車,又難搵位泊....

別墅

回覆:newnew1 的帖子

自我調整吓心態,其實喺香港渣車都好有樂趣

別墅

回覆樓主:

你講呢啲都係事少,好多人揸車都硬cut,唔夠位過都照攝過嚟,雙白又照cut,有啲又鍾意一次連續cut兩三條線,停車線唔停車,小路出大路唔睇車

ca_mama    發表於 15-12-29 00:14
Seancwy    發表於 15-12-28 12:41
HOSOH    發表於 15-12-15 12:27

大宅

回覆:揸咗幾個月車,都係想賣車

香港人嘅特點係快同冇耐性,所以揸車特別心急。至於樓主所講嘅問題其實好多其他地方都有。

HOSOH    發表於 15-12-15 12:28

洋房

newnew1 發表於 15-12-14 23:30
慢D又要砵,CUT 線又唔讓,週末又塞車,又難搵位泊.... ...
住港區!?車多路窄又趕時間!點會禮讓吖!

複式洋房

回覆:newnew1 的帖子

如果揸來揸去都係鬧市,真係搭車好過。

子爵府

我發覺一打燈,主線後車自然就篤油

男爵府

賣左咪又想買返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

99819925 發表於 15-12-15 03:14
你講呢啲都係事少,好多人揸車都硬cut,唔夠位過都照攝過嚟,雙白又照cut,有啲又鍾意一次連續cut兩三條線 ...
都好多呢類人士,其實呢的都唔係問題,最重要係養車真係好好貴.

禁止訪問

男爵府

我估香港起碼有一半有牌唔揸車, 都係因為呢啲原因

男爵府

引用:揸咗幾個月車,都仲係唔好好鐘意香港人既駕

原帖由 newnew1 於 15-12-14 發表
慢D又要砵,CUT 線又唔讓,週末又塞車,又難搵位泊.... ...
其實你無預理會其他人的駕駛態度好與壞……最重係自己駕駛態度良好……做到人車合一……揸到化境……要轉線……要小心……不要一打灯就想即時入線……十架車總會有一架禮讓……開慢車俾人砵……亦無須特別理會……只要保持安全駕駛便可以……緊隨尾後駕駛者不耐煩時自會轉線扒頭……早日適應路面情況……早日享受駕駛樂趣。

大宅

回覆:路過的人 的帖子

贊成!

複式洋房

同感, 好多人駕駛態度係好自私, 今朝過海兩條線 merge, 一直都係每邊一架車咁入, 格離架車就 sip 下 sip 下死都要頂住唔俾你先, 都唔知快果一個車位為咩, 又增加危險.

不過又唔係全部人都係咁差, Cut 線讓唔讓一半半啦, 都一定遇過一些好好的駕駛者. 又或者提醒自己做其中一個囉.

塞車 / 泊車問題, 可以避就避啦, 某程度上都要接受.

大宅

可能香港區揸車,真係差D。
樓上講的兩條線 Merge,我都一直以為係每線一架一架咁入!
但真係唔明點解有D 人,我主線,隔離線已 Cut 咗架去我前面,咁我繼續行,
到第二架,佢不停同我平排,去到差唔多得番一條線,都格硬要 cut 埋黎。
我覺得我唔夠人咁快狠準! 所以揸車零樂趣!
當然,總有D 好人,見我打燈咁耐都仲未 cut 到線,會讓我,但真係少數囉.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

路過的人 發表於 15-12-15 22:19
其實你無預理會其他人的駕駛態度好與壞……最重係自己駕駛態度良好……做到人車合一……揸到化境……要轉線 ...
最怕個的自以為自己合理佔用條快線又慢慢行個的車主.

別墅

我只會行high way先出車,好爽

複式洋房

newnew1 發表於 15-12-16 16:44
樓上講的兩條線 Merge,我都一直以為係每線一架一架咁入!
但真係唔明點解有D 人 ...
我都係住港島, 同意渣車係差 D.

相信個個人渣車時總會遇過路上有人撞車, 我又不時會睇下 fb 個公路奇觀或 youtube, 見識到意外係幾咁容易及 "騎呢", 我會提醒自己安全零意外先可以有駕駛樂趣, 淨係想像下你撞左車就算人冇事, 要停低有排攪, 之後整車, 上差館, claim 保險又有排煩, 直情做人都冇樂趣啦

係咪快狠準我冇咩所謂, 果 D 格硬黎的人遲早出事, 我唔會同佢地鬥, 佢地要出事都唔好搵著我黎煩.

我嘅樂趣著重於可以去下 D 撘車唔會去嘅地方, 車老婆阿仔四圍去, 兜下風, 唔駛坐地鐵巴士迫到沙甸魚, 渣車時靜靜地聽下歌或收音機, 打理下架車靚靚仔仔咁. (最多間中上高速, 冇咩車放一段仔咁啦)

客觀條件係麻麻地, 但樂趣每個人都可以唔同嘅.

我遇到 D 惡劣司機都會係車內爆鬧, 但點都提住自己唔好衝動.

男爵府

引用:可能香港區揸車,真係差D。樓上講的兩條線

原帖由 newnew1 於 15-12-16 發表
但真係唔明點解有D 人 ...
其實主要問題是你駕駛時數未夠……揸得耐就明白路面不明文的規條……塞車時入樽頸……每線輪流入一架車只是理論……實際要看當時隊形排位……有時主線未必最有利入位……各行線位車輛慢速向前……邊架車夠位就向前行……過程係要流暢……你一不留神或在思前想後……對方已經入線……甚少停定讓你慢慢入線……當你日後適應了路面各樣情況……你就可以領略到駕駛樂趣……

男爵府

引用:Quote:路過的人 發表於 15-12-15 22:19 其

原帖由 20150618bb 於 15-12-16 發表
最怕個的自以為自己合理佔用條快線又慢慢行個的車主.
亦最怕有少部份自以為是的駕駛者……遇到前面車輛不是奔馳直駛……就開着高燈照耀前車……甚至不停閃高燈……示意前車讓路……以便自己可以勇往直前……咁就合理

首頁

尾頁

跳至