自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

囝囝今年5歲, 早幾年都冇生粒粒,
今年10月底開始就甘, 成日生到成pat pat, 腰,
背部都有(間中面同耳背都),醫生睇過話敏感,
食藥(敏感藥水,收鼻水的藥)

唔知可以點。。。

痕c啦

大宅

回覆:請問這是敏感定風難, 成個月(有圖)

現在用這個(自己買),都用完半個小時,1個鐘都好快退粒粒, 但日日仲都出粒粒

別墅

風難都係過敏既現像,有冇咩飲食改變,或者作息,都會有衣啲出現,再或者壓力,小朋友會吾會最近考試,都可能會出,我都有試過9個月,但一轉左工就冇事,我睇過一個衣生都幾好你可以試下,筲箕灣鄭薦第

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

多休息

增強抵抗力先係治本呀!

.........................................

珍珠宮

好媽媽勳章

引用:囝囝今年5歲,+早幾年都冇生粒粒,今年10月

原帖由 KissBB 於 15-12-30 發表
背部都有(間中面同耳背 ...
係無端端會出架,我兩個小朋友都有,一個已好返,一個就斷斷續續,一個肯介口,一個唔理

複式洋房

回覆:KissBB 的帖子

呢d要睇中醫,起碼睇2,3weeks先好,清左d毒便好

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

係風爛,我由小學5年班開始到現在都會出,試過中西醫,不會斷尾,以我自己,多數在秋冬季或在冷氣下做劇烈運動,例如打羽球和健康舞,出既機會會大好多

大宅

風lan黎的,不過會斷斷續續的

珍珠宮

up

禁止訪問

回覆:KissBB 的帖子

子爵府

開心吸收勳章 BK Milk勳章

我試過,去睇政府醫院比藥食及cream我查,好番。佢地話唔係風難。

子爵府

如果佢自己會退,應該係風癱,要好返一定要睇中醫先可以根治,西藥治標不治本

大宅

酒餅(街市雜貨舖)中碎加燒酒/百蘭地,搽上患處捽下佢,不用抺等佢自己乾,過幾分鐘就消失,我女2歲時又係咁食左7日敏感藥都繼續出,出左一個月,之後2年冬天都係咁,用左尼方法之後都冇出

大宅

似係尋痳疹,我都有>_<

別墅

風癩,其實即係身體對某啲野敏感引致出風癩,醫生話無得斷尾,最好嘅方法就係搵出致敏原再預防,我自己就係壓力導致,總之工作上一好大壓力,我就會生到全身都係晚晚訓唔到,到工作壓力無咁大佢自然又唔會再出,所以食中藥西藥搽野都只係治標,但都要做,如果唔係會r到周身疤,但搵出小朋友致敏原先係根本,諗一諗小朋友最近有咩生活習慣上嘅改變,例如係咪最近考試好大壓力?功課好忙?有無比過佢地食啲以前無食開嘅食物?有無比左啲新衫佢地著?有無搬過屋?最後提提你過敏體質同免疫系統好大關連嫁,免疫力差嗰排敏感會特別嚴重,所以飲食一定要均衡,食多啲水果尤其係橙呀奇異果嗰啲,如果小朋友對奶無敏感就食多啲芝士飲牛奶嗰啲,最最最重要睡眠要充足,呢啲都可以令佢地無咁易敏感,加油,小朋友靠你幫佢地喇!

tssy    發表於 16-1-10 16:24

大宅

唔該曬甘多位熱心解答的媽媽, 日日都有呀,
少就4,5粒,
今早起身又3大撻係背部(每撻又1堆粒粒)

珍珠宮

引用:囝囝今年5歲, 早幾年都冇生粒粒,今年10月

原帖由 KissBB 於 15-12-30 發表
背部都有(間中面同耳背 ...
我都係啊,痕左一個星期,好下又唔好
我仲好勁

別墅

引用:唔該曬甘多位熱心解答的媽媽, 日日都有呀

原帖由 KissBB 於 16-01-01 發表
唔該曬甘多位熱心解答的媽媽, 日日都有呀,
少就4,5粒,
今早起身又3大撻係背部(每撻又1堆粒粒)
要睇下佢穿衣服的質料,有時可能有接觸性過敏,有毛的衫褲要避免。睇圖像過敏,我細仔過敏時都係咁。

珍珠宮

引用:風癩,其實即係身體對某啲野敏感引致出風癩

原帖由 cicicheng 於 15-12-31 發表
風癩,其實即係身體對某啲野敏感引致出風癩,醫生話無得斷尾,最好嘅方法就係搵出致敏原再預防,我自己就係 ...
請問你睇中醫先好?有無推介?
我痕得好勁,已經一個月

睇西醫話敏感

珍珠宮

引用:我試過,去睇政府醫院比藥食及cream我查,

原帖由 bebeamazing 於 15-12-30 發表
我試過,去睇政府醫院比藥食及cream我查,好番。佢地話唔係風難。
有無藥膏名可供給配?

首頁

尾頁

跳至