論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家中姐姐, 每次放假回來, 見到我仍在洗碗, 她會扮睇唔到, 仲會立刻搶先去洗白白, 之後回房休息.

唉! 我明白, 休息日佢有權全天休息, 但佢真係分得好清楚, 放假日, 早上6:00便出門, 家中所有家務都唔做, 甚至簡單煲煲水, 洗幾隻杯先出門口都唔做, 你地姐姐是否都係咁呢?

水晶宮

引用:我家中姐姐, 每次放假回來, 見到我仍在洗碗

原帖由 joli3bb 於 16-01-04 發表
我家中姐姐, 每次放假回來, 見到我仍在洗碗, 她會扮睇唔到, 仲會立刻搶先去洗白白, 之後回房休息.

唉! 我 ...
我阿姐正係此類人。

平安夜當晚我地早食飯, 留飯比老公900回來吃。
老公930已吃完, 浸飯盒在sink 盤。
工人25/12放假, 佢冇洗到個飯盒就出去; 晚上回來亦係咩都唔做。

之後都有發生同類事件, 我終於忍唔住同阿姐講.d碗係佢工作天晚上早收工冇洗而留到放假天早上, 唔該佢放假天洗完先出去. otherwise, 我放假之前一晩我会拍佢房門叫佢出来洗碗。

我唔知工人以後會唔會識做。

我以前d工人唔会係咁。

水晶宮

回覆:姐姐放假回來, 會否自動幫忙做家務

我姐姐一定會幫。

出去前又做d。

我無叫過。

如果佢返見我未食飯,叫我食完唔好洗,留返比佢聽日先洗。

la_source    發表於 16-1-5 10:22
adrio    發表於 16-1-4 11:31

公爵府

佢會幫, 但我叫佢休息, 5 駛做

伯爵府

2個都會主動幫,
不論出門前定回家後,
冲涼一定係我冲先,
你姐姐分得咁清楚,
你都可以同佢分得清清楚楚的。

大宅

引用:我家中姐姐, 每次放假回來, 見到我仍在洗碗

原帖由 joli3bb 於 16-01-04 發表

唉! 我 ...
我姐姐出去之前會掃好地抹好地,煲好水先出去 ,番黎自動波再抹地之後幫我湊陣女比我沖涼先,之後先自己沖涼同休息

男爵府

我姐姐會做簡單家務(掃地, 煲水)先出門口, 返黎都會幫下手, 全自動, 我無要求.

但我一般會做好所有家務, 唔會留俾姐姐做, 就算佢返到黎唔幫手我都唔會介意.

大宅

我姐姐都會做簡單家務先出門口 (掃地, 拖地, 煲水)

回來會清垃圾桶, 見到奶樽未洗都會幫手

複式洋房

我會同工人講, 由於你星期日放假, 如你不會幫手便請前一晚臨訓前拖地吸塵boil水。

咁星期日最多我都係洗下碗姐, 條氣都順D

男爵府

我工人會幫手做d簡單家務
不過我堅持唔駛佢做
放假就應該抖下
我自己放假時 連公司email都唔會check la
點解要求工人放假都要自動波做野

KoneyB    發表於 16-1-23 11:45
mcesther    發表於 16-1-20 20:07

男爵府

會呀, 出門前抺地同洗奶樽. 回來會幫手洗碗同湊BB

大宅

我請時会講清楚規矩,不過有好多,都講大話,睇你好唔好彩囉。

大宅

係睇工人性格,我工人由第一日放假已經係唔會做任何嘢,仲要係放假前一日都唔會煲定熱水,我已經同佢講過好多次星期六晚記得肯定熱水壺有水,但佢都唔叫唔做,有時星期日我自己都要親自煲水飲。

子爵府

我姐姐會主動做

有一天,星期日晚,老公想叫姐姐吸塵,我叫住老公,話人哋肯做係心意,我哋唔叫得。

過咗陣姐姐都主動吸。

大宅

幫係人情,唔幫係道理,將心比己,佢肯幫手應該感恩

大宅

我覺得菲傭會較為計較,因我菲傭星期日係完全唔會做,我同事個菲傭連bb在星期日飲用嘅奶樽都唔會洗,只洗星期一至六飲用過嘅杯和奶樽。

水晶宮

引用:我覺得菲傭會較為計較,因我菲傭星期日係完

原帖由 muffincake 於 16-01-05 發表
我覺得菲傭會較為計較,因我菲傭星期日係完全唔會做,我同事個菲傭連bb在星期日飲用嘅奶樽都唔會洗,只洗星 ...
我以前2個菲傭放假係會做少少家務,eg, 㷛水, 因為佢覺得頭家佢有份。而家呢個工人, 完全冇呢個mindset, 只係打份工!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我姐姐有幫, 會洗埋奶樽, 吸塵, 洗杯才外出。
佢肯做, 我當然歡迎, 佢唔做, 我都冇所謂! 唔好計較咁多, 你會開心D!

大宅

bobo101^*^ 發表於 16-1-5 11:23
我姐姐有幫, 會洗埋奶樽, 吸塵, 洗杯才外出。
佢肯做, 我當然歡迎, 佢唔做, 我都冇所謂! 唔好計較咁多, 你 ...
agree

大宅

引用:2個都會主動幫,不論出門前定回家後,冲涼

原帖由 hsbc005 於 16-01-04 發表
2個都會主動幫,
不論出門前定回家後,
冲涼一定係我冲先,

首頁

尾頁

跳至