自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

我同老公一向中意狗 未結婚前雙方父母驚狗 結婚黎搬出黎住 之後有左大女 初手媽媽專心湊女 之後生埋細b 而家都2歲半同1歲 兩個都唔驚狗 因為我鄰居有養 成日過去玩
咁用左半年時間上網揾資料 去睇狗 簡左性格溫順喜歡小朋友既西摩bb 老公網上睇片訓練狗仔 好啦 當朋友們知道我地有養狗 就黎料啦 同我生大女時一模一樣....
你諗清楚未呀?
你識唔識呀?
養狗唔係玩架?
你知唔知要打乜乜針 下 你個名都唔知呀?
你買左乜乜乜未?
你有無諗過對小朋友唔好 會敏感架?
你地貪得意 隻狗好可憐呀!
等等......

我想話 我唔係18 22 我有諗清楚 我愈解釋 你就愈講我有問題 真係有問題咩? 小朋友養動物 以我所知 係好事 可以培養責任感!

公爵府

回覆:個個排隊上身做專家 好討厭呀!

養小動物對小朋友講係好事,但我都建議你先帶小朋友check左會不會對狗毛敏感先,以防萬一。

elisewaiman    發表於 16-1-9 19:14
tonghomama    發表於 16-1-9 13:37

大宅

係, 我都好怕呢D人, 做咩事都好, 未了解清楚就當人唔識唔知, 比意見呢樣果樣, 煩

elisewaiman    發表於 16-1-9 19:14

禁止訪問

子爵府

引用:我同老公一向中意狗 未結婚前雙方父母驚狗

原帖由 BabyGirl0303 於 16-01-09 發表
我同老公一向中意狗 未結婚前雙方父母驚狗 結婚黎搬出黎住 之後有左大女 初手媽媽專心湊女 之後生埋細b 而 ...
叻唔切.懶醒嘛!

男爵府

其實駛咩解釋

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

引用:養小動物對小朋友講係好事,但我都建議你先

原帖由 milk323 於 16-01-09 發表
養小動物對小朋友講係好事,但我都建議你先帶小朋友check左會不會對狗毛敏感先,以防萬一。

...
我都是喜歡小狗。以前同62和99住,他們養了三隻狗,結果BB敏感,差點有哮喘。讚成先看看小孩是否對貓狗敏感。

別墅

引用:養小動物對小朋友講係好事,但我都建議你先

原帖由 milk323 於 16-01-09 發表

...
呢兩星期暫時一向正常 Thanks 我會去check 明白小朋友始終仲細

侯爵府

引用:我同老公一向中意狗+未結婚前雙方父母驚狗+

原帖由 BabyGirl0303 於 16-01-09 發表
我同老公一向中意狗 未結婚前雙方父母驚狗 結婚黎搬出黎住 之後有左大女 初手媽媽專心湊女 之後生埋細b 而 ...
我本人都養緊2隻西摩,我唔係專家上身,只想話你知西摩破壞力驚人...我帶細果隻返屋企時有後悔過...因家中好多野比佢咬爛左...但細果隻大左又定左d冇再咬野啦...

仲有你2個小朋友仲細,你預左日日要吸塵(因會甩好多狗毛,換季仲多)

西摩真係好錫小朋友,就算我3個仔女點搞佢地都好,佢地都唔會發脾氣,佢真係好唔鐘意啦就只會行開避開佢地。

但西摩要有1定運動量,每日至少散步30分鐘,你有咁多時間陪佢嗎?

我好歡迎你將加入養西摩ge大家庭,我2隻西摩1隻就黎11歲(領養返黎),1隻就黎7歲

別墅

引用:+本帖最後由+RosesJoy+於+16-1-9+13:35+編

原帖由 RosesJoy 於 16-01-09 發表

係, 我都好怕呢D人, 做咩事都好, 未了解清楚就當人唔識唔知, ...
仲要假設問題 睇你識唔識答 我客氣因為唔想鬧交 好多事囉 我成年人黎架 你諗到既 唔通我無諗過咩

公爵府

引用:Quote:原帖由+milk323+於+16-01-09+發表養

呢兩星期暫時一向正常 Thanks 我會去check 明白小朋友始終仲細

我個仔真係check 到狗毛敏感,好在貓毛冇事。事前check 左,可避免發生「小朋友敏感隻狗點算」既難題出現

水晶宮

回覆 小小bb 的帖子

我都係!養貓十幾年!到貓去世這段期間氣管敏感嚴重!而家長期睇尊科!樓主朋友可能都係過來人建議!

別墅

引用:Quote:原帖由+BabyGirl0303+於+16-01-09+發

原帖由 mrs.tan 於 16-01-09 發表
我本人都養緊2隻西摩,我唔係專家上身,只想話你知西摩破壞力驚人...我帶細果隻返屋企時有後悔過...因家中好 ...
多謝你既資訊 我老公晚上食完飯就一定落去半個至一個鐘 我中午有時都會帶佢地一齊跑 我都物色緊一隻好少少既吸塵機 但想問下 係咪一定要紮?我個\'\'專家\'\'朋友話 唔紮會有子宮瘤 女仔黎既 兩個月大

別墅

引用:回覆+小小bb+的帖子我都係!養貓十幾年!到

原帖由 幸福花 於 16-01-09 發表
回覆 小小bb 的帖子

我都係!養貓十幾年!到貓去世這段期間氣管敏感嚴重!而家長期睇尊科!樓主朋友可能都 ...
以我熟悉佢既為人 真心極有限 對唔住 可能我小朋友試食副食品時 個個食物試三日 佢笑我白痴 我記到而家

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

經驗之談 , 朋友知 少 d 當幫忙

Rjeuxxx    發表於 16-1-9 15:00

侯爵府

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+16-01-09+發表我

多謝你既資訊 我老公晚上食完飯就一定落去半個至一個鐘 我中午有時都會帶佢地一齊跑 我都物色緊一隻好少少 ...
其實我都唔知呀...因為我2隻都係男,同埋佢地都冇紮

不過吸塵機我建議買冇塵袋同馬力大,我買親都係2000w以上

別墅

引用:Quote:原帖由+BabyGirl0303+於+16-01-09+發

原帖由 mrs.tan 於 16-01-09 發表
其實我都唔知呀...因為我2隻都係男,同埋佢地都冇紮

不過吸塵機我建議買冇塵袋同馬力大,我買親都係2 ...
Thanks

水晶宮

我覺得養過動物同人仔會知道當中苦與樂!其實養小動物無乜問題!可以讓小朋友有責任心同同理心!不過要小心選擇!因為又要照顧小朋同寵物!或者選擇小型喲同毛比較短嘅狗!絕育免發情,會好啲始終睇人養同自己養唔同!

公爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 mrs.tan 於 16-01-09 發表我

多謝你既資訊 我老公晚上食完飯就一定落去半個至一個鐘 我中午有時都會帶佢地一齊跑 我都物色緊一隻好少少 ...
如果你無諗住幫佢留後代,做絕育手術係真係減少佢地生瘤,我隻未夠一歲已絕育

大宅

引用:Quote:原帖由+mrs.tan+於+16-01-09+發表我

係,唔紮對身體唔好。都係果句啦,請支持領養,BB狗係可愛但要放既心機非常大,反而成犬性情穩定好多架。(西摩我係愛協領養部都有見過,睇你肯唔肯等架姐

rainstarwater    發表於 16-1-10 18:38

首頁
12345...6

尾頁

跳至