婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

上星期五我同C6返左62 99家做節.....

因為當天要返工,我同C6已經好趕盡快,但都要7:30先可以返到
62 99 到....

食飯時,有以下對話:

嫂:"你返工好忙呀?好辛苦,好多野做呀?"
我:"日日都差不多喇..."
嫂:"你幾點放工?"
我:"基本上係6點,但多野做就會夜D....."
嫂:"我都唔係話咩,你明知今日做節,就早D返來幫 62 99 手,佢地2老煮飯好辛苦,我今日都係深圳一早落來喇,你返工又幾多野做,唔好成日搵藉口....."
(我呆左 唔知可以講咩 )
C6:"我地叫過呀爸呀媽出去食,就唔使佢地2個煮得辛苦,不過呀爸呀媽話唔好,出面D野好貴又唔好食"
(實情係大佬無$,每次都係我C6比晒,62 99 先話唔好)
99:"細嫂係香港返工好辛苦,成日要加班,好多野做,我地2老煮餐飯有幾辛苦,細嫂得閒時都會幫下我手......"
(99,我真係好多謝你....)
嫂:"係咩?我地D姊妹話HKD女仔咩都唔識做,又成用返工忙做理由,唔好話我係呀嫂唔教你........"
99:"食飯喇,唔好再講喇....."

到食飯中段,我已經好唔開心,一D聲都無出過,之後又有以下對話,
長輩甲:"你地2個唸住幾時生返個BB?"
嫂:"生..一定生...."
長輩甲:"細嫂你呢?"
我:"我同C6都仲要進修,畢左業先再算...."
嫂:"細嫂,你都唔細,成33歲,你唔生等幾時?遲D老左生唔出..."
我:"係咩????....."(我只好苦笑.....)
99:"生唔生,係佢地2個之間的事,佢地2個有分數,況且HK醫學昌明,年紀大先有BB,都唔係問題......"
(99,我再次多謝你.....)
嫂:"係咩係咩,細嫂,你認為邊間私家醫院生BB好?我D姊妹話一定要係私家生,都係幾萬蚊,又唔係比唔起,公立醫院無禁好,係比你地HKD窮人生...."
(其實我想話佢知,HK政府醫院所有醫療設備同人手係世界一流,我又想話佢知,唔係窮人先去政府醫院生,因為HK市民,每年都有納稅,係享用番政府提供比HK市民福利,不過我最終都無同佢講,因為佢咩都唔識.....)
我:"咩都,我咩都唔知,你仲清楚過我...."
嫂:"係喇,如果老公養得好自己,就唔好做好過做,好似你呀哥,都唔使我做喇,我加陣日日係深圳日日都無野做,不過就有D悶....."
(我心唸,你老公只不過係巴士司機,佢每個月比好少$62同99,個個月都係我C6比$15000家用62 99 ,先夠錢供樓同埋開飯...唉!呀嫂,你究竟知唔知?)
哥:"食飯喇,唔好再講,食完先講...."
嫂:''細佬,如果你係錫個老婆,就唔好佢做喇,你養佢唔起咩?"
C6:"係呀,大嫂,我唔知你以前係深圳搵幾$一個月,呀哥可以養埋你,但我唔得,因為我老婆每個月搵二萬幾蚊一個月,我養佢唔起,佢加陣係自己養自己,我本來養佢個份,加陣用來幫呀哥養呀爸同呀媽,等呀哥可以養你....."
(聽到呢到,我暗暗偷笑,C6好野,終於幫我出番啖氣....)
99:"大家食左飯先喇,一陣再傾,大家一家人,無得計...."
(C6仲想講,我不過我拍住C6叫佢唔好....)

之後,成晚我都無出聲,但係唔知點解呀嫂唔知人地話緊佢,仲要係到講佢D"威水史",仲要成晚"教訓我"點樣做人新抱之類......

大陸呀嫂,請問你可唔可以收聲?

複式洋房

to your c6 and 99

原文章由 八婆仔@ 於 08-9-8 13:51 發表
上星期五我同C6返左62 99家做節.....

因為當天要返工,我同C6已經好趕盡快,但都要7:30先可以返到
62 99 到....

食飯時,有以下對話:

嫂:"你返工好忙呀?好辛苦,好多野做呀?"
我:"日日都差不多喇..."
嫂:"你幾點放工 ...

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

原文章由 BooBooMa 於 08-9-8 14:04 發表
to your c6 and 99

嘩你99同C6都好好呀, 肯咁樣幫你出聲反擊. 你都做得好好, 冇同個大嫂嘈, 更顯得你有教養. 99同C6真係要錫晒你.
你大伯都OK喎, 識得叫個老婆收口. 講真, 唔係個個男人可以喺老婆面前認窮, 你大嫂可能真係以為自己老公好叻好巴閉.
想八吓, 你老公俾咁多家用同供樓, 層樓係邊個名架? 我擔心第時你大嫂要喺香港私家生仔時, 你大伯真係未必俾得起, 會要你99俾錢, 變相係你老公俾錢佢生仔同喺你地面前認叻囉. 生完仲要一家三口同你地一齊住, 咁就慘喇.

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你個阿嫂懶巴閉甘......(既然佢老公比'甘'多錢佢洗.....咪慢慢係消費能力低既china慢慢洗囉)
叫佢快d食完好返上去啦 :;pppp: :;pppp:
再者......大陸人係hk生bb...政府同私家個價都差唔多....佢地d傻人先至認為私家好過政府.....

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

你問得非常好....

層樓係呀哥同62....

因為果時我C6仲係出來搵野做,所以無收入,無加名落層樓到....

不過99曾經講過,如果有一天要賣樓,要分番一半比C6...

不過我都係聽住先!況且我都唔想要,只要佢地唔好煩到我地就OK!

原文章由 tantanmama 於 08-9-8 14:15 發表

嘩你99同C6都好好呀, 肯咁樣幫你出聲反擊. 你都做得好好, 冇同個大嫂嘈, 更顯得你有教養. 99同C6真係要錫晒你.
你大伯都OK喎, 識得叫個老婆收口. 講真, 唔係個個男人可以喺老婆面前認窮, 你大嫂可能真係以為自己老 ...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

明白事理99
出手護妻c6
沉得住氣家嫂

男爵府

樓主你真係好修養,比我一定忍唔到剷爆個大六婆.:;pppp:

等待驗證會員

真係想一把打落個大陸婆個嘴到, 正一烏嘴狗, 冇句好野:;pppp:

侯爵府

愛※是※不※保※留
http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf

大宅

其實佢地成班"姐妹"係深圳圍埋傾偈果陣,知唔知自己成日出醜

子爵府

樓主, 睇左你大嫂d說話, 真係好想xx佢!!!
一個要靠人養既人仲咁多聲氣
佢地d大6姊妹既乜都唔識係指咩? 好似佢地咁成個雞格搵男人?? 定係用個身&肚搵男人呀??
好鬼怕呢d人, 又唔知自己身份, 冇你c6頂住頭家, 佢老公有本事唔洗俾佢做~

大宅

頂呢d大6婆唔順...
以為自己日日係屋企唔駛做就好威...
又睇唔起人地...
人地去耕田果個都仲高貴過佢地....

大宅

其實你99對你都唔錯~
都開到口幫你,係個大6女人黑人憎啫~

你老公同大伯都有幫你講說話
比起呢度好多媽咪,你已經好幸福啦~
開心d啦~
冇謂為d唔相干的人勞氣

男爵府

好媽媽勳章

你c6講得好!個大6女人以為自己係少奶奶款咁,好有錢,唔使做,咁你老公咁講完話幫亞哥養埋99同老爺,佢有無變到另一個樣?

水晶宮

呀嫂聽到我C6話係佢幫呀哥養埋6299時,佢係到"咀秒秒",
之後就望住大佬,大佬無理佢,我唸呀嫂係仲想講野....不過99叫大家食飯,一陣再傾...佢就係呢個話題上收聲

原文章由 笑嘻嘻 於 08-9-8 15:01 發表
你c6講得好!個大6女人以為自己係少奶奶款咁,好有錢,唔使做,咁你老公咁講完話幫亞哥養埋99同老爺,佢有無變到另一個樣?

子爵府

嘩!你c6/99/大伯好明白事理,個大陸婆自己攞嚟衰!知吾點寫個醜字,自暴其短

大宅

快D叫佢話比佢D姐妹聽私家有Dcase自己唔得都係要掉返過政府醫院

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

你老公個阿嫂乞人憎得咁緊要既, 你都算忍得, 比著我同佢嘈過
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

大宅

屋企有隻蛀米蟲大嫂+一個充闊佬嘅大伯, 你兩公婆有排捱, 求神拜佛你大嫂唔好咁快有BB, 唔係你地分分鐘要幫人養埋, 不幸中之大幸, 係你奶奶明白事理

水晶宮

正如大家所講....

幸好我一個明事理奶奶同埋一個愛我C6....

其實唔係我好忍得,係因為我明白我係呢D時候開聲同呀嫂嘈交,一定係"兩敗俱傷",同埋我知道我同佢都係一年見幾次,每次食餐飯就算喇,就唔出聲駁佢.....

再加上,我同佢嘈,我知道99唔鍾意d新抱攪到"家嘈屋閉",好可能奶奶就唔幫我,又會另c6難做,所以咪有一句,無一句應佢law....

再唔開心.就上來bk同大家呻la.....

首頁

尾頁

跳至