在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

可以安靜下來的時候常常會想:究竟自己在做甚麼?在做的又為什麼?- - - 就是無法想像自己怎麼可以由一個女兒變成了別人的太太,又再成為了別人的媽媽!感覺太難以置信,又夾雜著很多的無奈,尤其是當在生活中的多個角色有衝突的時候!

身不由己,回頭已是百年身,自覺完全失去了私人時間、失去了自主,每天都總是別人,返工係老細,放工就係個仔,只有訓覺既時間才真正屬於自己,然而因為工作壓力的關係,往往不能好眠⋯ 這樣的日子還有多久?妳們有經歷過嗎?可以怎麼破除這些消極的思想?冲散累的感覺?

別墅

回覆:flyer2003 的帖子

同意 x 10000000000

公爵府

有陣時我都有咁嘅感覺,真係好攰

wcpcelia    發表於 16-1-18 10:20

男爵府

係,好無奈。

公爵府

回覆:雙職媽媽,你們累嗎?

堅攰!但我放工後,全部時間比晒個女我又好開心、好願意!我估係我老公願意同我分担的縁故。我而家就工作既嘢就係公司先做,一放工就忘記晒,返工先會記起,總之不帶任何工作回家。另外每個星期六下午,我會去學日文,這個安排除了是留比我老公同個女親子時間之外,就是比自己減壓,雖然忙到無時間溫書,但那三小時高度集中的課堂絕對是減輕了不少壓力。

yiu_mimi    發表於 16-1-25 13:56
박하 : 300년이 지나도 당신을 기억한다. ; 저하 : 300년이 지나도 당신을 사랑합니다.

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

攰,無晒私人時間,但望住個仔,見到佢開心,自己幾辛苦都覺得值得,放工即使幾攰都好,都會俾晒晚上時間個仔,至少唔會將來覺得後悔無陪伴同照顧佢多啲,阿仔就係我嘅動力

yiu_mimi    發表於 16-1-25 13:56

大宅

完全同意。不過我覺得最關鍵係大部分時間番工,令我冇左時間嘅自主權。如果我地可以自由選擇工作嘅時間,禁陪小朋友和家人就唔再係負擔。我認識好幾位媽咪任何時間需要陪屋企人或小朋友都可以安排到,因為佢地工作時間完全掌握係自己手。

別墅

引用:可以安靜下來的時候常常會想:究竟自己在做

原帖由 flyer2003 於 16-01-16 發表
可以安靜下來的時候常常會想:究竟自己在做甚麼?在做的又為什麼?- - - 就是無法想像自己怎麼可以由一個女 ...
一百個同意
只可以接受現實
因為你生得佢就要負責到底 無得回頭 只有向前
雙職雖然辛苦 但我更佩服全職媽媽 可以放棄自己事業而全心全意照顧bb 自問做吾到 所以我好佩服我家工人 做一份只照顧bb工

大宅

小朋友幾大

複式洋房

唔駛甘灰,你不是孤單,好多媽媽都甘。
我回想起自己未結婚,未做阿媽之前,太多私人時間,本身不是十分多活動的人,係屋企都好無聊。
現在係無左好多私人時間,但仔女一定唔會佔哂100%時間,好似有時我會約朋友weekday 食晚飯,當然全靠阿媽幫我睇住工人,weekend 就完全比仔女,仲有佢地訓左都有少少自己時間丫,我兩個,一個三歲,一個就來五歳。遲D佢地十零,你又可以多返私人時間。加油!努力!

PrilPril    發表於 16-2-2 15:26

複式洋房

因為宜家細個,你又唔放心先會放工即刻想返屋企。到細路大啲,你想痴住佢都難。

yiu_mimi    發表於 16-1-25 13:58

男爵府

有時覺得自己是機器架
不過現在糧地中,就可以有的時間照顧屋企。

男爵府

當攰到唔想郁但仲有堆屋企野未做時,的確有咁諗法,但有時又諗,捱下捱下又一日,小朋友到大個d時就唔會再咁痴自己,到時自己無聊時又可能覺得當年既日子雖辛苦但都開心,咁會有動力d

男爵府

回覆 flyer2003 的帖子

好tired. 無人appreciate 你. 你家人, 你老公, 你老細, 你工人, 你下屬, 你朋友, 就連自己都無時間執自己外型而好憎自己. 最慘係你唔想聽人地點講我行我素, 但佢地就係日日夜夜煩住你, 捉你入房傾到你屈服為止. 唔可以唔做野, 你辭職會比死更難受, 因為你唔appreciate 既身邊人只會俾更多說話當面迫你聽. 你的仔女最後都唔會企你個邊,或作為阿媽位置奇低... 因為最厭惡既野, 如叫溫書, 做功課, 上補習都係阿媽. 其他人會話你做mug 迫得小朋友咁緊. 唔溫, 又話你, 生得佢就要教佢.. 好tired.. 成日想放棄...

yiu_mimi    發表於 16-2-22 17:32

大宅

育兒性格勳章

十分同意
係好累,好辛苦, 試過喊, 又想過放棄
要返工, 每晚又訓唔多過2個鐘
但放工回到家, 又女超人上身, 自己餵BB食粥, 跟住帶佢落街行一個鐘, 再回家玩一陣, 再哄訓教。
日日如是... 很累很累, 但總是累到笑
可能我沒有工作壓力, 我已經無上進心, 每日只會準時返工放工。少一樣壓力, 所以多左D動力吧!
加油吧

珍珠宮

好攰好煩

男爵府

我都想出呢個題目.....
我覺得自己連工人都不如, 工人有一天假期, 包食宿, 有年假, 有醫療
我呢....一至五返工文職工, 六日休息, 銀行假, 三歲小孩奶奶湊, 放工買濕碎野, 做不完的家務, 晚晚食味精, 再回奶奶家跟功課, 放假一定接回家湊,
根本沒有私人時間, 已經累得有時間就上床抖下, 無例假, 無年假, 仲要無人養, 自己養自己, 我真係覺得自己唔知為咩, 屋企大小事務要理, 大掃除又自己做, 屋企個個只做少少, 我係人黎架, 我都休息我都要娛樂, 我不是一部機器, 一年365日都係做野,兩年無休息過, 成日感冒, 人做女人我做女人, 好無奈

竹子晴    發表於 16-1-27 08:26

別墅

我覺得自己已經迫成鐵人,一至五返工, 六日休息, 兩個一歲同三歲小朋友媽媽湊, 平時lunch買濕碎野, 日日放工準時即走,返屋企沖過涼即同大仔做功課,之後玩陣就去氹瞓,放假全天候湊,仲要餵夜奶,真係攰到無言,不過我已經好好彩,有媽媽一至五幫手, 非常感激媽媽

竹子晴    發表於 16-1-27 08:27

王國長老

畀面勳章 王國長老

凡事都有好壞兩邊既.有工作, 有家庭, 其實應該是一件感恩的事.

試想想, 如果失去工作, 又沒了家庭...
時間是擁有了, 而且自由自由得很呢!
但, 一個人的孤單寂寞又是很難過的呀!
沒工作也就失去了經濟支撐呀... 對嗎?!

緃然, 很多時候都是為別人而活.
我們也可以忙裡偷閒, 安排一下屬於自己小小的私人空間和時間,
如: 相約好友小聚, 跑跑步, 到圖書館看看書等...

每一個人都會經歷一些難過的時候,
捱過了, 也就天晴了!

媽媽們, 一起加油!

yiu_mimi    發表於 16-1-25 14:04

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

同意........... 我想去旅行, 都放棄, 等BB大, 一起去。

平時, 自己做晒所有BB野, 很累。

好彩, 有時, 都同朋友食下飯, RELAX 下, 加油..........

yiu_mimi    發表於 16-1-25 14:05

首頁
12345...6

尾頁

跳至